Spotify afspeellijst – party playlist, afspeellijsten organiseren en uitwisselen

Marco den Teuling
0

Een Spotify afspeellijst is handig om een verzameling muzieknummers te bewaren of af te spelen. Maar wat als je een party playlist wilt maken, je lijsten wilt organiseren of ook andere muziekdiensten gebruikt? Met deze tips voor afspeellijsten regel je dat ook.

Er zijn allerlei handige hulpmiddelen – ook van Spotify zelf – waarmee je snel een Spotify afspeellijst genereert. Maar als je nog meer met afspeellijsten wilt doen, zoals een party playlist maken of muziek uitwisselen met andere streamingdiensten, vind je hier handige tools die je kunt gebruiken.

Party playlists met Spotify

Soms wil je ­samen met meerdere mensen muziek uitzoeken, bijvoorbeeld een party playlist voor een feestje. Daarvoor biedt Spotify in het contextmenu bij een afspeellijst de optie ‘Gezamenlijke afspeellijst’. Daarmee maak je van elke afspeellijst een samen beheerde afspeellijst. Iedereen die de link heeft die Spotify onder Delen beschikbaar stelt, kan bijdragen aan de lijst, oftewel tracks toevoegen, verwijderen of verplaatsen.

Een nadeel van de gezamenlijke Spotify afspeellijst is dat het al snel een chaos wordt als iedereen die steeds aanpast. Als je wat minder anarchie wilt bij het beheren van een gedeelde afspeellijst, kun je de volgende opties proberen:

 • Festify. Met Festify creëert een Spotify-gebruiker een Party. Hij kan dan een afspeellijst maken. Elke Party heeft een unieke code die de deelnemers gebruiken om in te loggen met de browser van hun smartphone. Ze kunnen dan nieuwe tracks toevoegen en stemmen voor bestaande tracks, waardoor die hoger op de afspeellijst komen te staan. De organisator van het feest heeft echter het laatste woord.
  Spotify party playlist afspeellijst feest Festify

  Beheer makkelijk een Spotify party playlist met Festify.

  De organisator kan nummers overslaan, ze uit de afspeellijst verwijderen of de speler pauzeren. Als gasten niet genoeg tracks voorstellen, kan de host ook een Fallback-Playlist opslaan.

 • Outloud. Outloud doet iets soortgelijks als Festify,maar dan niet alleen met tracks van ­Spotify. Je kunt ook tracks gebruiken van SoundCloud en Apple Music.

Spotify afspeellijst overzicht

Het is een beetje lastig om je afspeellijsten te beheren met de opties die Spotify daarvoor biedt. Tientallen afspeellijsten kunnen zich snel opstapelen. Het wordt een lange, verwarrende lijst als je die niet af en toe opruimt.

Verwijderde afspeellijsten

Als je afspeellijsten hebt opgeruimd en ­weggegooid, en er eentje mist, maak je dan geen zorgen. Dat is geen probleem, want je kunt de verwijderde lijsten terugzetten bij de accountinstellingen op de Spotify-website.

Spotify playlist herstellen

De optie voor herstellen vind je op je profielpagina.

Mappen voor afspeellijsten

Mappen voor afspeellijsten kun je alleen via de desktop-app van Spotify (Windows, macOS) maken en beheren. Maken kan alleen via het contextmenu voor een navigatielijst links in de app. Klik met rechts in dat gebied en kies ‘Nieuwe map’. Klik met rechts op de Nieuwe map en kies ‘Naam wijzigen’ om er een duidelijke naam aan te geven.

spotify afspeellijst map maken

Organiseer Spotify afspeellijsten in mappen voor meer overzicht.

Je moet elke afspeellijst nogal omslachtig afzonderlijk heen en weer slepen om hem in een map te zetten. De mobiele apps tonen de mappen in elk geval wel. Iets als tags om afspeellijsten te beheren ontbreekt volledig.

Mappen in Spotify op Android en Android Auto

Bij Android kunnen links naar afspeellijsten op het startscherm worden gezet en kun je die links in mappen sorteren. Googles app Android Auto, die is teruggebracht tot de essentiële bedieningselementen, kan afspeellijsten en afspeellijstmappen benaderen. Dat is een overzichtelijk alternatief voor de Spotify-client, zelfs als je niet aan het rijden bent.

Android Auto zit standaard in nieuwere Android-versies (vanaf 10) en kan op oudere eventueel los worden geïnstalleerd van andere bronnen (maar bij dat laatste moet je scannen op malware).

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips over streaming audio en video!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:


 

Muziek overzetten van en naar Spotify

Spotify is natuurlijk niet de enige muziekstreamingdienst. Misschien wil je een andere muziekdienst proberen of overstappen en je afspeellijsten meenemen? Of wil je juist van een andere dienst overstappen op Spotify of je muziekcollectie bij meerdere diensten synchroon houden? Voor al die gevallen zijn er oplossingen.

 • Exporteren vanuit Spotify. Het minst handig is de exportfunctie voor gebruikersgegevens, die Spotify volgens de AVG aan moet bieden. Als je de moeite neemt om je gegevens bij de privacy-instellingen onder ‘Download uw gegevens’ aan te vragen, krijg je een e-mail zodra de gegevens klaar zijn. Volgens de website kan dat tot 30 dagen ­duren, bij onze steekproef duurde het minder dan een week.
  De dataset helpt een niet-programmeur echter niet veel verder. Hij bevat wel alle afspeellijsten met namen, de datum van laatste wijziging en informatie over de tracks (albums, artiesten), maar die informatie staat in een JSON-bestand – erg onleesbaar voor normale gebruikers.

Gelukkig zijn er ook diensten die zich toeleggen op het converteren en overzetten van playlists.

 • Mooval. Met Mooval kunnen bijvoorbeeld alle playlists in één klap gratis worden overgezet tussen Spotify, Deezer en Napster.
 • Playlist Buddy. Deze dienst maakt gratis een YouTube-afspeellijst van een Spotify-afspeellijst.
 • ­Exportify. Met Exportify kun je Spotify-afspeellijsten downloaden als Excel-bestanden.
 • Soundiiz. Soundizz kan nog veel meer dan bovenstaande opties, maar de gratis versie is beperkt. De dienst is zoiets als een portal voor het beheer van muziek van in totaal 45 streamingaanbieders. Zelfs met de gratis versie kunnen afspeellijsten afzonderlijk van het ene platform naar het andere worden overgezet en kan een afspeellijst tussen twee diensten worden gesynchroniseerd. In de premiumversie voor 36 euro per jaar kunnen 20 lijsten steeds gesynchroniseerd worden.
spotify soundizz muziek uitwisselen synchroniseren met andere dienst

Soundiiz is een veelzijdige portal voor als je meerdere muziekstreamingdiensten gebruikt en kan helpen bij uitwisseling daartussen.

Meer streaming

Ben je op zoek naar meer informatie over streaming muziek en video? Bekijk dan ook deze test van video streamingdiensten, de vergelijkende test van streaming sticks of de review van Dolby Atmos Music via Tidal.

(Informatie afkomstig uit het artikel van Jo Bager en Marco den Teuling, c’t magazine 5/2021, p. 102)

Lees meer over streaming diensten en hardware in c't magazine 8-9/2022

Deel dit artikel

Lees ook

MX Linux: distributie om mee te spelen

MX Linux vult met goede uitleg, kleine tools, 32-bit varianten en keuzevrijheid voor systemd een gat dat andere distributies open laten. We hebben ver...

Het op security gerichte Qubes OS

Qubes OS is een bijzonder veilig systeem dat alles in gescheiden virtuele machines uitvoert en tools biedt zodat je daar zo min mogelijk van merkt.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er