Wat is de beste streaming media-stick

Daniel Dupré
0

Inhoudsopgave

    Inleiding

    Met een streaming media-stick kun je een oud tv-toestel weer nieuw leven inblazen. Maar ook nieuwe tv’s kunnen er baat bij hebben, want als je een tv aanschaft moet vooral de beeldkwaliteit doorslaggevend zijn. Slimme functies kun je met een streamingstick altijd nog toevoegen.

    De markt voor nieuwe tv’s lijkt onverzadigbaar. Bij elke nieuwe generatie tv’s zijn de verbeteringen wat de beeldkwaliteit betreft inmiddels echter marginaal. Wat dat betreft gaat een tv tegenwoordig zo’n tien jaar mee.

    Dat is wat de software betreft een heel ander verhaal. Met alle nieuwe streamingdiensten die er verschijnen, en de verschillende nieuwe surroundformaten die door de speakers klinken, kan het zomaar gebeuren dat de nieuwe tv van vorig jaar die al niet meer ondersteunt – en met elke extra app die je installeert, wordt een tv in het algemeen steeds trager. Dan gebeurt het helaas vaak genoeg dat een prima werkende tv onnodig de deur uit wordt gedaan.

    De oplossing voor die verspilling: een software-update die je in de tv plugt in de vorm van een streaming media-stick met HDMI-aansluiting. Met zo’n streamingstick voorzie je elke tv van allerlei nieuwe services en apps. Met die apparaten maak je makkelijk verbinding met je mediabibliotheek, stream je live-tv, en kun je Netflix en dergelijke videodiensten zonder haperingen streamen – en kun je dat alles desgewenst via spraakassistenten aansturen.

    In de meeste gevallen zijn de sticks sneller en betrouwbaarder dan de geïntegreerde slimme tv-interfaces die de tv-fabrikanten aanleveren, en bieden ze strakke en stijlvolle gebruikersinterfaces. Mocht zo’n streamingstick op een gegeven moment technisch verouderd zijn, dan haal je voor ongeveer 50 euro een nieuwe in huis. Dat is altijd nog stukken goedkoper dan een nieuwe tv.

    We hebben vier streaming media-sticks onder de loep genomen en gekeken of ze je smart-tv inderdaad van een turbo-injectie voorzien. De fabrikanten adverteren inmiddels alles als ‘stick’ wat je in een HDMI-poort kunt steken, hoewel lang niet alle apparaten ook altijd in stickvorm zijn. Bij het selecteren van de apparaten hebben we ons bewust beperkt tot die apparaten waar standaard een HDMI-aansluiting op zit en de beduidend duurdere settop-boxen buiten beschouwing gelaten.

    Zo hebben we de Nvidia Shield getest, die uitblinkt door zijn prestaties, en de Mi TV Stick van Xiaomi, die bijzonder aantrekkelijk geprijsd is. Daarnaast hebben we de nieuwste Google Chromecast met Google TV getest, die officieel nog niet in Nederland of België te koop is, maar via webshops al wel verkrijgbaar is. We hebben ook naar de Fire TV Sticks van Amazon gekeken. Amazon heeft begin vorig jaar eindelijk de Nederlandse versie van zijn webshop geopend en daarmee de toegang tot Amazon Prime geopend.

     

    Google Chromecast; ; streaming media-stick

    De Google Chromecast met Google TV heeft een goede grafische interface en je kunt er app-overkoepelend mee zoeken – mits er een Nederlandstalige versie van zou verschijnen. Als je deze indexeer-functie niet interessant vindt, kun je het ook uitschakelen Een klein minpuntje is ook de vaste verversingssnelheid.

    Maar waar je in het buitenland naast de standaard Fire TV Stick ook nog kunt kiezen tussen een Lite en een 4K Ultra versie, kan dat hier niet. Wellicht komt dat omdat die spraakbediening via Alexa bieden, die (nog) geen Nederlands spreekt. Voor de landen waar Alexa nog geen optie is, brengt Amazon daarom een internationale Basic Edition uit, die alleen HD-resolutie ondersteunt en een afstandsbediening met minder functies heeft. De overige versies van de Fire TV Stick, waarbij vooral de 4K-versie interessant is, zijn wel te vinden via alternatieve webshops, maar vaak flink duurder dan wanneer je ze direct bij Amazon zou kopen.

    Media-stick aansluiten

    Alle geteste apparaten sluit je eenvoudig met een HDMI-kabel aan op je tv-toestel of op de ingang van een AV-receiver.

    Bij drie sticks wordt de stroomvoorziening verzorgd via een standaard micro-usb-kabel en een bijgeleverde voeding. Als je niet wilt dat de sticks zinloos energie verbruiken wanneer de tv uitgeschakeld is, kun je de kabel in theorie ook in een van de usbpoorten op je tv aansluiten. Je moet er daarbij wel op letten dat veel usb-poorten op tv’s volgens de usb 1.1-standaard gespecificeerd zijn en dus slechts een stroomverbruik van 500 mA toestaan – wat te weinig is voor deze media-sticks.

    Veel tv’s zijn echter ook voorzien van een aparte usbpoort bedoeld voor het aansluiten van een usb-schijf. Meestal zijn die voorzien van 1000 of 1500 mA voor die schijven, wat voldoende zou moeten zijn voor de streaming media-sticks. Om daar zeker van te zijn moet je eerst de handleiding van je tv raadplegen voordat je de stick erop aansluit. Nvidia heeft bij zijn Shield TV voor een andere aanpak gekozen: de voeding is in het cilindervormige apparaat ingebouwd. Je sluit hem via een voedingskabel op een normaal stopcontact aan.

    Chromecast Google tv interface, streaming tv-sticks

    De nieuwe Chromecast toont voor het eerst een interface op de tv die je via de afstandsbediening kunt bedienen. Inhoud uit verschillende diensten wordt op een scherm getoond.

    De sticks maken via wifi verbinding met het thuisnetwerk. Nadat je ze inschakelt, tonen de apparaten een setupwizard die je door alle stappen begeleidt. Bij Amazon en Nvidia selecteer je via de afstandsbediening je wifinetwerk en voer je het wifiwachtwoord in met het virtuele toetsenbord op het scherm. Googles Chromecast stel je via de Google Home-app op je smartphone in, bij Xiaomi gebruik je de Google-app.

    Vervolgens willen de sticks dat je je aanmeldt op de cloud van de dienstverlener. Alle apparaten gebruiken een Android-systeem als basis. Amazon heeft het dat nog meest aangepast en noemt het Fire OS. Op de stick kun je alleen inloggen met een Amazon-account. De overige apparaten werken samen met Google-services en daar heb je een Google-account voor nodig.

    Voordat je videoavond kan beginnen, moet je je ook bij de apps van de individuele streamingdiensten zoals Netflix, Videoland, Disney+ en Prime Video van Amazon aanmelden. Als je de diensten ook op je Android-smartphone gebruikt en wachtwoorden in je Google-account opslaat, gaat dat op Googles nieuwe Chromecast en de Xiaomi-stick met Android TV zeer makkelijk omdat ze de gebruikersgegevens automatisch uit de cloud overnemen als je ze de eerste keer start. We hebben al eens eerder de verschillende video streamingdiensten bekeken die in Nederland en België beschikbaar zijn.

    Media-stick bedienen

    Wat de functionaliteit betreft volgen de streaming media-sticks allemaal hetzelfde concept: op de homepage presenteren ze horizontaal verschuifbare suggesties voor series, films en individuele genres. Als je op een suggestie klikt, begint de bijbehorende streamingservice met afspelen.

    De Chromecast met Google TV speelt daar een bijzondere rol, omdat die de afzonderlijke services niet scheidt en content uit verschillende diensten overkoepelend voorstelt. Als je bijvoorbeeld de apps van Netflix en Amazon hebt geïnstalleerd, krijg je op de startpagina een mix van het aanbod uit beide diensten te zien. Amazon toont ook een brede selectie – maar de content bestaat uit media uit zijn eigen VoD-service. Op alle apparaten kun je vanuit de betreffende stores apps installeren voor verschillende streamingdiensten en die direct starten.

    Xiaomi Mu; ; streaming media-stick

    De Xiaomi Mi TV Stick is een betaalbaar instapmodel als je op zoek bent naar een eenvoudige streaming media-stick. Het installeren van de Xiaomi gaat erg eenvoudig, maar hij heeft wel een zwakke 5GHz-ontvangst waardoor hij al snel naar de 2,4GHz-band overstapt. Het is jammer dat Xiaomi zijn 4K-versie alleen in Azië verkoopt.

    Afstandsbediening

    Er zijn drie verschillende manieren om de streaming media-sticks te bedienen. Dat kun je doen met de afstandsbediening van de tv via HDMI-CEC. Vaak mis je dan echter extra knoppen bij het bedienen of directe selectietoetsen, die eventueel wel op de meegeleverde afstandsbediening zitten.

    Alle fabrikanten leveren daarom een eigen bluetooth-afstandsbediening mee bij hun streaming media-stick. Omdat dit met een draadloos signaal gaat, hoeft er geen directe zichtlijn naar het apparaat te zijn zoals bij infrarood-afstandsbedieningen. Het apparaat kan dan ook achter de tv of in een kast weggewerkt worden. HMDI-CEC werkte ook met die afstandsbedieningen, zodat je het volume van de tv of de AV-receiver ook met de afstandsafstandsbediening van de sticks kunt aanpassen. Als dat via CEC niet werkt, hebben drie van de afstandsbedieningen extra infraroodzenders om het volume van de tv te bedienen.

    De afstandsbediening van de Nvidia Shield is de enige met verlichte knoppen, wat vooral handig is als je in het donker tv zit te kijken. Bovendien ligt de afstandsbediening van de duurste stick in deze test ook bijzonder goed in de hand. De afstandsbediening van Google valt op met een elegante vormgeving, waarbij zelfs de batterijen op kleur zijn afgestemd. Het is het enige apparaat waarbij de volumeregelaar aan de zijkant zit, zoals je dat van smartphones kent. De Fire TV-stick die in de Nederlandse webshop van Amazon verkrijgbaar is, heeft geen knoppen om het volume te regelen. Dat is een gemis, want dan zul je in de praktijk de afstandsbediening van je tv altijd in de buurt moeten houden.

    Stembediening

    De derde manier om de sticks te bedienen, is via spraakbesturing. Op de afstandsbedieningen zit een spreekknop om de betreffende assistent wakker te schudden. Er is niet voorzien in het triggeren via een sleutelwoord, wat door gebruikers die zich zorgen maken over hun privacy zeker als prettig zal worden ervaren omdat de microfoon in de afstandsbediening anders permanent mee zou luisteren.

    De methodiek van de stembediening verschilt nauwelijks. Enerzijds zijn er de op Android gebaseerde apparaten met Google Assistant en anderzijds de Amazon Fire TV Sticks met Alexa, die echter geen Nederlands spreekt. De stick van Xiaomi kon niet volledig worden geconfigureerd. We konden met de stem wel op media-inhoud zoeken, maar de smarthomebediening werkte niet. Om onduidelijke redenen werkte ook Google Assistant niet goed op onze geïmporteerde Chromecast. Wellicht dat dit beter zal werken wanneer het apparaat officieel in Nederland verkrijgbaar is.

    Nvidia Shield; ; streaming media-stick

    De Nvidia Shield scoort met name door zijn krachtige hardware, met AI verbeterd beeld bij het upscalen en zijn hoogwaardige afstandsbediening. Bovendien verzorgt Nvidia zijn apparaten regelmatig van updates. Hij is met circa 160 euro ook de duurste in onze test.

    Hardware

    Nvidia’s Shield wordt geleverd met de krachtigste hardware, maar met zo’n 160 euro kost het apparaat ook vier keer zoveel als de goedkope stick van Xiaomi. Nvidia heeft een cpu met acht kernen en een grafische chip uit eigen huis in het apparaat gestopt. De Shield werkt bijzonder soepel, biedt de mogelijkheid om de opslagruimte uit te breiden dankzij het microSD-slot en is ook bijzonder snel bij het installeren van apps. Bovendien is het mogelijk om de media-afspeelsoftware Kodi direct vanuit de app-store op de Shield te installeren.

    Qua prestaties zit de streaming media-stick van Google in de middenmoot. Google slaagt er wel in aardige prestaties uit het apparaat te persen en toont daarmee aan dat hardware niet alles is en dat de snelheid ook een kwestie van goed aangepaste software is.

    Nvidia Shield, streaming tv-sticks

    Met de portal van de Nvidia Shield kun je snel naar een van de populair apps of een nieuwe film of serie.

    Het huidige topmodel van Amazon, de Fire TV Stick 4K, gaat al een paar jaartjes mee en dat straalt hij ook een beetje uit. Maar dat is een beetje mopperen vanuit een luxepositie, want zelfs de goedkope Mi TV Stick heeft nauwelijks zwakke punten bij het afspelen van video’s of het instellen van de gebruikersinterface, afgezien van incidentele hapering in de menu’s. Overigens heeft Amazon na het verschijnen van dit artikel een nieuwe 2021-versie van zijn Fire TV stick uitgebracht met extra knoppen op de afstandsbediening voor Prime Video, Netflix, Disney+ en (van locatie afhankelijk) Amazon Music of Hulu, die ook weer vooralsnog niet in de Benelux beschikbaar zal zijn.

    Ondersteunde video-diensten

    De belangrijkste taak van de streaming media-sticks is om de talloze VoD-aanbieders (Video on Demand) en content van streamingdiensten naar het scherm te brengen. Dat werkte bij alle geteste apparaten zonder problemen bij de grote aanbieders zoals Netflix, Disney+ en Amazon Prime. Amazon beheert zijn eigen app-shop en heeft daar de app van Videoland niet in opgenomen. Google heeft zo’n groot repertoire in zijn app-store staan dat je die daar wel vindt, naast alle andere in meerdere of mindere mate populaire diensten als Dazn en Waipu.

    Daarnaast bieden de stores ook apps voor audiostreaming zoals Deezer en Spotify of op tekst gebaseerde toepassingen, die nieuws of weersvoorspellingen op het scherm brengen. Het is zelfs mogelijk om kleine casual games te installeren die je met de afstandsbediening bestuurt.

    Amazon Fire TV; streaming media-stick

    De Amazon Fire TV Stick biedt net als de Xiaomi een betaalbare instap en pluspunt is dat hij ook al in HD HDR-ondersteuning biedt. Het is bizar dat in de Benelux alleen de basic international edition verkrijgbaar is en niet de 4K-variant. (Bron: Amazon)

    Gamen met een media-stick

    Over spelletjes gesproken: de Nvidia Shield is ook geschikt voor zwaardere games op de tv vanwege de high-performance hardware. Het apparaat is populair in de retrogaming-scene als een krachtige emulatieconsole. Er is dan ook een aparte Shield-controller voor verkrijgbaar. Google heeft voor de Chromecast de ondersteuning van zijn streaming-gamesservice Stadia aangekondigd – maar daar heb je wel een geschikte gamecontroller en een bijbehorend abonnement voor nodig.

    De Chromecast van Google neemt ook op een ander gebied een bijzondere rol op zich: ondanks de nieuwe gebruikersinterface kun je hem net als zijn voorgangers ook puur passief gebruiken. De stick ondersteunt het Google Cast-protocol, waarmee je vanaf praktisch alle player-apps en streaming-apps video’s vanaf je smartphone op de Chromecast kunt laten opstarten. Als je op zich dan ook al meer dan tevreden bent met die manier van streamen, dan kun je ook een ouder Chromecast-model gebruiken in plaats van de nieuwe geteste versie te kopen en daarmee enkele euro’s besparen.

    Media-sticks en 4K-resolutie

    Het overgrote deel van alle tv’s die op dit moment verkocht worden, zijn 4K-modellen. Daarmee haal je niet alleen een hogere resolutie in huis, maar vaak ook een scherm met een hoger contrastbereik (High Dynamic Range) en dus een zichtbaar beter beeld – mits er ook geschikt videomateriaal voor beschikbaar is.

    Inmiddels leveren Amazon, Apple, Disney, Google en Netflix video’s in HDR – bij Netflix echter alleen als je het duurste abonnement hebt dat je vier streams ter beschikking stelt. Met uitzondering van Amazon bieden de diensten ook video’s in het dynamische HDR-formaat Dolby Vision aan, waarbij de betreffende studio de gewenste beeldindruk per scène kan instellen.

    Amazon wil concurreren met de Dolby Vision-concurrent HDR10+, die bij tests tot nu toe echter geen voordelen heeft kunnen laten zien ten opzichte van HDR10.

    fire tv interface, streaming tv-sticks

    De Fire TV Stick van Amazon kost niet veel en ondersteunt de meeste streamingdiensten. Helaas zitten daar voor de Nederlandse markt niet Videoland of NPO Start bij.

    Als je een tv hebt die deze formaten ook ondersteunt (de sticks kunnen HDR of Dolby Vision niet ‘retrofitten’), zullen de Fire TV Stick 4K, de Google Chromecast en de Nvidia Shield TV er het beste beeld uithalen. De Xiaomi-stick ondersteunt alleen HD-resolutie en het standaard contrastbereik (SDR).

    Met uitzondering van de Xiaomi-stick ondersteunen alle hier geteste streaming media-sticks multi-channelgeluid. Bij Xiaomi zul je je met stereo tevreden moeten stellen.

    Als je een 3D-geluidssysteem hebt. moet je afhankelijk van de diensten die je gebruikt, goed opletten op welk apparaat je kiest. De Fire TV Stick 4K kan bijvoorbeeld geen Dolby Atmos weergeven van Apple TV+ en Netflix. De Chromecast doet dat wel bij Netflix, maar weer niet bij Disney+.

    Conclusie

    Kleine stick – groot plezier. Alle streaming media-sticks zorgen voor een goede update van je tv. Nvidia’s Shield (165 euro) is niet alleen qua prijs een uitschieter, maar het is de fabrikant gelukt om een complete settopbox in een cilinder te proppen om daarmee gebruikers te lokken die niet nog een kastje bij hun tv willen hebben. De Shield TV loont alleen de moeite als je naast Netflix en dergelijke ook andere dingen met allerlei audio- en video-codecs wilt afspelen of wilt gamen via Geforce Now.

    Als je hooguit incidenteel streamt, zijn de Xiaomi Mi TV Stick (40 euro) of de goedkoopste (oftewel de internationale) Fire TV Stick (40 euro) aan te bevelen, die echt de instappers zijn wat beeld en geluid betreft. De sticks van Google en de Fire TV Stick 4K van Amazon hebben aanzienlijk meer te bieden, waarbij de interface van die laatste op een groot reclamebord lijkt dat je nauwelijks kunt aanpassen aan individuele behoeften. Een aangekondigde update zou dat kunnen verhelpen. Dan blijft alleen het raadselachtige en vooral irritante gegeven dat Amazon de 4K-variant niet officieel in Nederland en België verkoopt. Daarmee valt dat apparaat voor de meeste gebruikers automatisch af. Datzelfde geldt momenteel nog voor de nieuwste Chromecast met Google TV (95 euro), die ook nog niet in de Google-stores in de Benelux is verschenen. Maar dat zou een kwestie van tijd moeten zijn.

    Overigens wat updates betreft: Google, Amazon en Nvidia hebben wel al aangetoond dat ze bereid zijn om langdurig productonderhoud te plegen en blijven nieuwe functies aan oudere apparaten toevoegen. Een stick kan daardoor wellicht langer meegaan dan een tv-toestel. Bij Xiaomi kan het zijn dat als het product niet meer wordt verkocht, het waarschijnlijk ook gedaan is met de firmware-updates.

     

    (Deze tekst is verschenen in c’t 3/2021, p.56 met medewerking van Sven Hansen, Nico Jurran en Stefan Porteck)

     

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Deel dit artikel

    Daniel Dupré
    Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

    Lees ook

    Zelfstandige streamingkastjes voor je tv

    In een smart-tv geïntegreerde apps voor streamen zijn handig. Maar er zijn goede redenen om een apart streamingkastje als een Apple TV 4K of Chromecas...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er