Met een streaming media-stick kun je een oud tv-toestel weer nieuw leven inblazen. Maar ook nieuwe tv’s kunnen er baat bij hebben, want als je een tv aanschaft moet vooral de beeldkwaliteit doorslaggevend zijn. Slimme functies kun je met een streamingstick altijd nog toevoegen.
De markt voor nieuwe tv’s lijkt onverzadigbaar. Bij elke nieuwe generatie tv’s zijn de verbeteringen wat de beeldkwaliteit betreft inmiddels echter marginaal. Wat dat betreft gaat een tv tegenwoordig zo’n tien jaar mee.
Dat is wat de software betreft een heel ander verhaal. Met alle nieuwe streamingdiensten die er verschijnen, en de verschillende nieuwe surroundformaten die door de speakers klinken, kan het zomaar gebeuren dat de nieuwe tv van vorig jaar die al niet meer ondersteunt – en met elke extra app die je installeert, wordt een tv in het algemeen steeds trager. Dan gebeurt het helaas vaak genoeg dat een prima werkende tv onnodig de deur uit wordt gedaan.
De oplossing voor die verspilling: een software-update die je in de tv plugt in de vorm van een streaming media-stick met HDMI-aansluiting. Met zo’n streamingstick voorzie je elke tv van allerlei nieuwe services en apps. Met die apparaten maak je makkelijk verbinding met je mediabibliotheek, stream je live-tv, en kun je Netflix en dergelijke videodiensten zonder haperingen streamen – en kun je dat alles desgewenst via spraakassistenten aansturen.
In de meeste gevallen zijn de sticks sneller en betrouwbaarder dan de geïntegreerde slimme tv-interfaces die de tv-fabrikanten aanleveren, en bieden ze strakke en stijlvolle gebruikersinterfaces. Mocht zo’n streamingstick op een gegeven moment technisch verouderd zijn, dan haal je voor ongeveer 50 euro een nieuwe in huis. Dat is altijd nog stukken goedkoper dan een nieuwe tv.
We hebben vier streaming media-sticks onder de loep genomen en gekeken of ze je smart-tv inderdaad van een turbo-injectie voorzien. De fabrikanten adverteren inmiddels alles als ‘stick’ wat je in een HDMI-poort kunt steken, hoewel lang niet alle apparaten ook altijd in stickvorm zijn. Bij het selecteren van de apparaten hebben we ons bewust beperkt tot die apparaten waar standaard een HDMI-aansluiting op zit en de beduidend duurdere settop-boxen buiten beschouwing gelaten.
Zo hebben we de Nvidia Shield getest, die uitblinkt door zijn prestaties, en de Mi TV Stick van Xiaomi, die bijzonder aantrekkelijk geprijsd is. Daarnaast hebben we de nieuwste Google Chromecast met Google TV getest, die officieel nog niet in Nederland of België te koop is, maar via webshops al wel verkrijgbaar is. We hebben ook naar de Fire TV Sticks van Amazon gekeken. Amazon heeft begin vorig jaar eindelijk de Nederlandse versie van zijn webshop geopend en daarmee de toegang tot Amazon Prime geopend.
Maar waar je in het buitenland naast de standaard Fire TV Stick ook nog kunt kiezen tussen een Lite en een 4K Ultra versie, kan dat hier niet. Wellicht komt dat omdat die spraakbediening via Alexa bieden, die (nog) geen Nederlands spreekt. Voor de landen waar Alexa nog geen optie is, brengt Amazon daarom een internationale Basic Edition uit, die alleen HD-resolutie ondersteunt en een afstandsbediening met minder functies heeft. De overige versies van de Fire TV Stick, waarbij vooral de 4K-versie interessant is, zijn wel te vinden via alternatieve webshops, maar vaak flink duurder dan wanneer je ze direct bij Amazon zou kopen.