Spotify playlist generator – een playlist maken met handige tools

Marco den Teuling
0

Spotify probeert met zijn automatisch gegenereerde playlists aan te sluiten bij jouw muzieksmaak. Dat lukt vaak verrassend goed, maar niet altijd. Met de juiste tools genereer je een Spotify playlist die beter past bij wat je wilt.

Ontdek hoe je makkelijk een playlist maken kunt op basis van je favoriete muziek en nieuwe nummers.  We geven links en tips voor handige tools om Spotify playlists te (laten) maken.

Je kunt gebruiken wat je het meest aanspreekt, of verschillende tools combineren.

spotify playlist generator afspeellijst genereren maken

Suggesties van Spotify

Spotify genereert zelf playlists, in de vorm van een Daily Mix. Maar als je tijdens je dagelijkse work-out bijvoorbeeld altijd naar ‘opzwepende’ dancemuziek luistert, zal Spotify die ook in je persoonlijke afspeellijsten opnemen – ook al vind je David Guetta alleen maar te pruimen tijdens work-outs.

Je kunt zulke uitschieters vermijden met een ‘Nummerradio’. Die vind je bij een muzieknummer in het menu onder de drie punten. Daarmee groepeert ­Spotify alleen nummers waarvan het denkt dat ze goed passen bij het desbetreffende nummer.

Door Spotify-medewerkers of -abonnees samengestelde playlists kunnen nummers bevatten die er misschien niet zo goed in passen, maar waarvan de makers goed zijn in wat bekend staat als playlist-marketing. Ook statistiekenmanipulatie via botnets kan de samenstelling beïnvloedden.

Playlist met soortgelijke muziek

Spotalike genereert een soort Spotify nummerradio in de vorm van afspeellijsten. Als je bijvoorbeeld Smells Like Teen Spirit intypt, komt de dienst behalve met nog wat Nirvana-­nummers ook met Zombie van de Cranberries, Open Your Eyes van de Guano Apes en Loser van Beck – wat aardig past. Een Spotify-account is niet nodig voor Spotalike.

Spotibot werkt ongeveer zoals Spotalike, behalve dat je een bandnaam opgeeft.

Smarter Playlists

De krachtigste tool voor het maken van aangepaste afspeellijsten komt van Paul Lamere – die muziekaanbevelingssystemen bouwt bij Spotify. Bij zijn – gratis – Smarter Playlists kun je helemaal zelf tot in detail aangeven hoe je wilt dat een playlist wordt gegenereerd.

Om dat te doen, voeg je componenten toe en verbindt ze met elkaar op het tabblad ‘Builder’. Klik op items in het menu links voor toevoegen, waarna je de component kunt verslepen of erop dubbelklikken voor instellingen. Om verbindingen te maken of wissen klik je achtereenvolgens op begin- en eindcomponent en daarna op de tekst boven het werkvlak.

Spotify Smarter Playlists connection

Dat werkt verder als volgt:

  • Net als bij een productielijn genereert elke component een lijst van titels die het doorgeeft aan de volgende. Het begin wordt gevormd door zogenaamde Sources (‘bronnen’). Dat zijn bijvoorbeeld Album, Artist Radio, Followed Artist, My Saved Tracks of My Top Tracks. Daar zie je al de veelzijdigheid van Smarter Playlists. Zo kun je bij My Top Tracks bijvoorbeeld specificeren of het moet gaan over ‘the last month or so’, ‘the last half year or so’, of het afgelopen jaar.
  • Tracks van verschillende bronnen kunnen worden gecombineerd met Combiners, die ze bijvoorbeeld afwisselend of willekeurig mixen.
  • Orderers zetten tracks in de gewenste volgorde. Separate Artist probeert bijvoorbeeld zo min mogelijk om tracks van dezelfde artiest naast elkaar te zetten.
  • Met Filters kun je bovendien de tracks filteren, bijvoorbeeld op een waarde voor Danceable of Energy. Duplicaten en specifieke tracks of muzikanten kunnen er ook uitgefilterd worden.
  • Nadat je een programma bij elkaar hebt geklikt, kun je het uitvoeren (groene afspeelknop boven het werkvlak) en het resultaat bekijken op het tabblad ‘Tracks’. Met de groene pijl naar beneden bewaar je je programma.

spotify playlist generator Smarter Playlists afspeellijst maken

De dienst biedt een overzicht van al je programma’s op het tabblad ‘Programs’. Daar kun je ook instellen dat een programma perio­diek wordt uitgevoerd en bijvoorbeeld elke ochtend om zeven uur een nieuwe afspeellijst genereert voor je woon-werkverkeer. Via een save-component (onder Miscs) bewaar je die automatisch op Spotify. Podcasts van Spotify kunnen niet worden geïntegreerd.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips voor Spotify!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Nog meer playlists maken

  • Ook van Paul Lamere komt The Playlist Miner. Voer een of meer trefwoorden in een zoekvak in, zoals een muziekgenre. De dienst laadt dan de populairste openbare afspeellijsten (maximaal 1000) die overeenkomen met de zoekterm, en stelt een lijst samen van de 100 populairste nummers uit alle nummers die ze bevatten.
  • Met Play Later blijf je op de hoogte van nieuwe releases. De dienst geeft een lijst van albums die in de afgelopen week zijn uitgebracht en rangschikt ze naar populariteit. De site toont de cover-art, de naam van de artiest en van het album, en het aantal tracks dat het bevat. Als iets je interesseert, klik dan op Play Later. Dat voegt het album toe aan een afspeellijst genaamd Play Later in je Spotify-account.
  • Discover Quickly maakt het vinden van tracks en het samenstellen van afspeellijsten sneller dan de eigen apps van Spotify. De dienst werkt als een Spotify met turbo. Met één klik open je er je afspeellijsten, top­nummers en -artiesten en opgeslagen albums, maar ook algemene hitlijsten, genres en nieuwe releases.
    Discover Quickly toont elke lijst in de vorm van een raster met previews van de albums die bij de tracks horen. Als je de muis over een nummer beweegt, wordt het onmiddellijk afgespeeld. Je kunt naar vergelijk­bare artiesten en songs overschakelen met dezelfde turbosnelheid. Gevonden nummers kunnen met één klik in playlists worden bewaard.

In c’t magazine 5/2021 gaan we in op nog meer mogelijkheden met Spotify playlists en op het beheren en converteren van afspeellijsten tussen verschillende muziekdiensten.

(Informatie afkomstig uit het artikel van Jo Bager en Marco den Teuling, c’t magazine 5/2021, p. 102)

Lees uitgebreide workshops en info op je gemak in c’t 10/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Energie meten met Raspberry Pi: snel en overzichtelijk je verbruik zien

Wanneer je thuis een slimme meter hebt geïnstalleerd, kun je je energie meten met Raspberry Pi. Energieverbruik is in te zien via gratis te downloaden...

AI foto maken: zo genereer je snel en simpel mooie afbeeldingen met AI

Wil jij graag een AI foto maken voor bijvoorbeeld je blog, presentatie of scriptie maar heb je geen idee hoe je dit voor elkaar krijgt? Geen zorgen! I...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er