Beste muziek streamingdienst – Spotify en andere muziekdiensten vergeleken

Alieke van Sommeren
0

Voor een paar euro per maand kun je onbeperkt de nieuwste muziek luisteren en kiezen uit tot 90 miljoen nummers. Maar wat is de beste muziek streamingdienst? We testen en vergelijken Spotify en andere muziekdiensten voor streamen om je te helpen kiezen.

We hebben 7 aanbieders van muziek streamingdiensten met elkaar vergeleken. De een stelt nieuwe afspeellijsten samen met steeds uitgebreidere algoritmen, terwijl andere muziekdiensten je verleiden met video’s, 3D-audio, lossless audio en hi-res-formaten.

Maar ben je nu het beste af met Spotify of Tidal, of toch Apple Music of een andere muziekdienst? Lees verder en kijk wat voor jou de beste muziek streamingdienst is.

beste muziek streamingsdienst - muziekdiensten vergeleken illustratie

De beste muziek streamingdienst – 7 diensten vergeleken

Er zijn veel aanbieders van streaming muziek, we hebben deze 7 muziek streamingdiensten die in Nederland en België beschikbaar zijn vergeleken:

 • Apple Music
 • Deezer
 • Napster
 • Qobuz
 • Spotify
 • Tidal
 • YouTube Music

Hieronder lees je eerst de testresultaten, daarna extra punten waarop je kunt letten bij het kiezen van de beste muziek streamingdienst.


Ontvang gratis informatie en tips voor media en streaming, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Apple Music – Amerikaanse aanbevelingen

muziekstreamingsdienst vergeleken apple

Apple Music is in de eerste plaats ontworpen voor Apple-apparaten, maar er zijn ook apps voor Android en Windows.

Aangezien de geluidskwaliteit van de AAC-stream op 256 kbit/s niet altijd ideaal is, kan streaming in het loss­less ALAC-formaat (zonder extra kosten beschikbaar) het geluid zeker verbeteren.

Via de Instellingen van iOS zet je de toggle bij audiokwaliteit om voor loss­less-audiokwaliteit. Het afspelen van ALAC heeft echter geen zin wanneer een bluetooth-hoofdtelefoon wordt aangesloten, aangezien die alleen data in AAC-formaat door krijgen van Apple-­players.

Bovendien kan de app ALAC-­nummers niet gapless afspelen. De loudness-aanpassing is wat overijverig, wat leidde tot ongewenste sprongen in luidheid op conceptalbums zoals The Dark Side of the Moon.

Voor 25 euro per jaar biedt Apple iTunes Match om je eigen nummers (tot 100.000 stuks) in de iCloud te parkeren. Van daaruit kun je ze, mits beschikbaar, lossless streamen. De Muziek-app is wat omslachtig in gebruik. Likes voor nummers kunnen bijvoorbeeld alleen worden toegewezen na het openen van het driepuntsmenu en niet direct als optie bij het nummer.

Als het gaat om muzieksuggesties, concentreert Apple zich op menselijke curators en podcasts met grote sterren en opkomende artiesten. Die hebben voornamelijk betrekking op Amerikaanse mainstream pop en rap. Apple genereert slechts vier automatische suggesties, die door alle genres sprongen. Dat vonden we weinig nuttig.

Pluspunten

 • lossless en Atmos inbegrepen
 • eigen muziek toe te voegen (tegen meerprijs)

Minpunten

 • onoverzichtelijke app

 

Deezer – goede geluidskwaliteit

De Franse aanbieder Deezer biedt verschillende apps voor muziek en 3D-­audio in Sony’s 360RA-formaat op mobiele apparaten. Er is ook een aparte app voor audioboeken en hoorspelletjes beschikbaar, maar die is vooralsnog alleen maar in Duitsland beschikbaar.

De 360 by Deezer-app voor 3D-audio veroorzaakte problemen tijdens de test: hij streamt veel nummers en albums niet in 360RA, maar alleen in stereo. Voor 360RA-streaming is ook een hifi-abonnement nodig, dat 5 euro duurder is (14,99 totaal) en ook ­lossless-streaming mogelijk maakt.

Aangezien de geluidskwaliteit van de nummers tot de beste in deze test behoorde (MP3 met 320 kbit/s is beschikbaar en staat standaard aangevinkt), is de extra uitgave nauwelijks de moeite waard.

De desktop-apps van Deezer maken het mogelijk (goed verborgen onder ‘Favorites / More / My MP3’s’) om tot 2000 eigen MP3-nummers van je eigen apparaten naar de cloud te uploaden, zodat je ze ook onderweg kunt streamen.

De curators van Deezer doen niet zulke ongebruikelijke suggesties als bijvoorbeeld bij Tidal, en zijn (net als Apple) meer gericht op genres die geschikt zijn voor de hitlijsten.

Bovendien toont een algoritme op negen per genre onderverdeelde afspeellijsten nummers die overeenkomen met je eigen muzieksmaak, die in ons geval goed op elkaar waren afgestemd en veel hits opleverden.

Pluspunten

 • standaard hoge geluidskwaliteit
 • eigen MP3’s in de cloud

Minpunten

 • app streamt nog niet alles in 3D

 

Napster – kleiner aanbod

Napster blijft enigszins achter in het muziekaanbod en biedt officieel slechts meer dan 60 miljoen ­nummers in plaats van 70 tot 90 miljoen. De service is ook karig als het gaat om speciale functies.

Op desktopcomputers is streaming alleen mogelijk vanuit de browser. Lossless, hi-res en 3D worden net zo weinig aangeboden als podcasts en video’s. Er zijn wel audioboeken.

Het suggestiesysteem van Napster genereert alleen automatisch een lijst met favorieten, die wild heen en weer springt tussen genres en moeilijk te beluisteren is, vooral omdat Napster niet compenseert voor verschillen in luidheid.

De app is ook wat traag bij het bedienen – de resultaten laten vaak enige tijd op zich wachten. Napster lijkt nauwelijks gebruik te ­maken van menselijke curators, afgezien van wat suggesties voor de populairste nummers vonden we slechts een handvol genre-specifieke afspeel­lijsten.

De weergavekwaliteit in AAC met 320 kbit/s is vergelijkbaar met die van YouTube, maar sommige testnummers waren wat zachter in het basbereik, net alsof de nummers van een andere bron afkomstig waren.

Naast zijn streamingdienst voor consu­menten adverteert Napster ook met aanbiedingen voor hotel-, restaurant- en caféketens, die op grond van uitgebreide luisteranalyses op de gasten afgestemde muziek zouden moeten afspelen. Uit het privacybeleid wordt niet duidelijk wat er precies met de verzamelde gegevens gebeurt.

Minpunten

 • zachtere bas
 • slecht suggestiesysteem
 • geen aanpassing loudness

 

Qobuz – klassiek en jazz in high-res

Qobuz komt uit Frankrijk en biedt naast flatrate-streaming ook DRM-vrije digitale content die direct kan worden gestreamd en gedownload. Op die manier krijg je net als bij Apple ook toegang tot nummers die labels en artiesten niet voor een flatrate vrijgeven.

De dienst richt zich op albums: je vindt er geen podcasts, audioboeken of video’s. Aangezien Qobuz de moge­lijkheid biedt naar componisten te zoeken, kunnen ook luisteraars van klassieke muziek hun weg vinden. Veel albums verschijnen echter meerdere malen van verschillende labels.

We ontdekten maar liefst 30 versies van ­Sketches of Spain door Miles Davis. Gedetailleerde zoekfilters (zoals een lijst van alle CBS-albums tussen 1963 en 1967) zijn helaas niet mogelijk. Het zoeken naar specifieke opnames is net als het zoeken naar een speld in een hooiberg.

Streams en aankopen zijn altijd beschikbaar in lossless of hi-res. ­Qobuz zet de digitale bestanden ook om in MP3 met 320-kbit/s-kwaliteit. Qobuz past de luidheid van de nummers niet aan, dus er zijn volumesprongen in afspeellijsten.

Qobuz zegt dat het een team van ongeveer 30 redacteuren in dienst heeft die playlists samenstellen en muziek­artikelen schrijven.

Kernthema’s zijn klassieke muziek, jazz, audiofiele opnamen en classic rock. Automatische suggesties op basis van de smaak van de luisteraar zijn alleen beschikbaar via een enkele afspeellijst die wekelijks verandert.

Pluspunten

 • veel hi-res klassiek/jazz/rock
 • zeer goede geluidskwaliteit

Minpunten

 • onoverzichtelijke zoekfunctie

 

Spotify – nog de beste muziek streamingdienst?

beste muziek streamingdienst - review Spotify

Geen hi-res, geen 3D, geen lange muziekvideo’s – maar tegenwoordig wel songteksten. Desondanks is Spotify de eenzame marktleider onder de streamingdiensten met officieel maar liefst 165 miljoen be­talende abonnees.

Een van de geheimen van het succes ligt in de goed te gebruiken apps, die op een enorm aantal systemen beschikbaar zijn. Boven­dien maakt Spotify het moge­lijk om op zeer geavanceerde wijze afspeellijsten met artiesten en met de community te delen. Spotify loopt voor op de concurrentie wat geautomatiseerde suggestielijsten betreft.

De dienst analyseert verschillende genrevoorkeuren en bood ons in totaal 34 automatisch gegenereerde afspeellijsten, die gericht waren op verschillende subgenres, op specifieke jaren of een artiestenomgeving. Geen enkele andere provider heeft ons zulke goede suggesties gedaan als ­Spotify.

Lossless-streaming werd begin dit jaar aangekondigd, maar is nog steeds niet beschikbaar. Dat is ook niet zo erg, want de door Spotify gebruikte OGG Vorbis-codec levert een goede kwaliteit bij 320 kbit/s. Bij de stereokanten van onze testnummers waren geen artefacten hoorbaar, maar wel lichte ruisresten die de dynamiek in het stereobeeld enigszins verminderen.

Spotify is de enige dienst die drie volume-instellingen biedt. Het normale niveau van ongeveer -14 LUFS biedt een goed compromis. Het luidste niveau, rond -11 LUFS, kan de dynamiek van rustige nummers daaren­tegen verminderen.

Pluspunten

 • suggesties en community
 • goede apps

Minpunten

 • geen video’s en 3D-geluid

 

Tidal – opmerkingen bij speciaal geluidsformaat

Tidal biedt geen hitlijsten die de suggestiesystemen domineren, maar veel insidertips voor grotendeels onbekende, maar wel getalenteerde artiesten. De gedetailleerde informatie over de platenproducties nodigt uit tot bla­deren.

Naast de gecureerde suggesties biedt Tidal ook negen automatische afspeellijsten die de voorkeuren van de luisteraar samenvatten op basis van specifieke genres. Als je op zoek bent naar nieuwe muziek binnen je ­eigen smaak, maar wel buiten de gebaande paden, zit je hier uitermate prima.

Net als bij YouTube leverde de AAC-compressie met 320 kbit/s slechts een paar artefacten op in de zij­kanalen met een goede geluids­kwaliteit. Wil je het geluid nog beter laten klinken, dan betaal je bij Tidal 20 in plaats van 10 euro per maand om lossless en in het speciale MQA-formaat te streamen.

MQA wordt echter alleen aanbevolen in combinatie met speciale DAC’s met MQA-ondersteuning. Op conventionele players werden de hoge tonen van onze testnummers in MQA-mode rond de 14 kHz afge­sneden. Je kunt in dat geval beter over­schakelen naar de lossless hi-fi-mode.

Bij de iOS-app werkte tijdens de test de loudness-aanpassing van de nummers niet in AAC-streaming en 360RA. Bij het duurdere HD-abonnement zijn ook 3D-opnames in Atmos en 360RA beschikbaar.

Pluspunten

 • suggesties en playlists
 • veel informatie over artiesten

Minpunten

 • onoverzichtelijk 3D-aanbod

 

YouTube Music – voor de muziekvideo’s

YouTube heeft zijn muziekaanbod grotendeels geïntegreerd in zijn video­platform. Op desktopcomputers stream je vanuit de browser, en er zijn aparte apps voor YouTube Music voor smartphones.

De YouTube-integratie heeft voor- en nadelen: je vindt er bijvoorbeeld niet alleen de officiële streamingcatalogus van muzikanten, maar ook talloze uploads van gebruikers, ongeacht of zij over de nodige rechten beschikken of niet.

De uploads van gebruikers variëren sterk in kwaliteit en kunnen na een tijdje verdwijnen. Het automatisch aanpassen van het volume kan niet worden geactiveerd en de app en de webplayer slagen er ook niet in om de nummers zonder onderbrekingen aan elkaar te rijgen.

YouTube werkt verhuisservices als Soundiiz en TuneMyMusic tegen en staat maximaal tien nieuwe afspeellijsten per dag toe. YouTube maakt kanaalabonnementen aan voor artiesten die je liket en gooit ze op één hoop met andere kanalen, waardoor het overzicht verloren gaat.

Op basis van de voorkeuren genereert YouTube een tiental automatische afspeellijsten, die per genre zijn ingedeeld – vergelijkbaar met Deezer en Tidal. De suggesties omvatten veel genres en, vergelijkbaar met Deezer, Napster, Qobuz en Spotify, bevatten ze ook afspeellijsten van andere gebruikers die makkelijk publiekelijk kunnen worden gedeeld.

Pluspunten

 • eigen content toe te voegen
 • suggesties en video’s

Minpunten

 • rommelige kanaalabonnementen

Beste muziek streamingdienst – overzicht en extra punten om op te letten

In onderstaand overzicht vind je kort de mogelijkheden en beoordeling van de geteste muziekdiensten. Klik op de tabel voor een vergroting (in pdf-formaat).

De beste muziek streamingdienst tabel muziekdiensten vergeleken

Er zijn nog punten waarop je extra kunt letten als je ze belangrijk vindt, die vermelden we hieronder kort.

Muziek streamen – extra punten voor je eigen beoordeling

 • Vind je 3D-audio belangrijk? Kijk dan hierboven in de tabel en in de reviews hoe een muziekdienst op dat punt scoort. Bedenk wel dat voor 3D audio meer nodig is.
 • Let op de extra kosten voor bepaalde mogelijkheden. Voor lossless en 3D audio betaal je vaak extra. Details vind je in de tabel en bij de reviews.
 • Via welke apparaten wil je de muziek luisteren? In de tabel (en bij de reviews) zie je voor welke platforms de muziekdiensten apps aanbieden.

Behalve op je smartphone of in een browser, draaien apps van muziekdiensten ook prima op een streaming box. Zo kun je ze via tv, soundbar of thuisbioscoop-speakers afspelen.

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 4, 2022, pagina 72, van Hartmut Gieselmann en Alieke van Sommeren)

Lees meer over audio en streamingsdiensten in c't magazine 6/2023

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Spotify naar Tidal, Apple Music en terug – overstappen tussen muziekdiensten

Van muziekstreamingsdienst veranderen, hoe kun je al jouw bestaande afspeellijsten, favoriete artiesten, albums en liedjes overzetten, verhuizen.

Spotify streamen naar versterker? Zo doe je het met Raspberry Pi!

Om Spotify te kunnen streamen naar een niet-smarte AV-receiver of analoge versterker heb je met de Raspberry Pi Zero alles wat je nodig hebt.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er