Beste muziek streamingdienst 2024: welke past het best bij jou?

Alieke van Sommeren
9

Inhoudsopgave

  Voor slechts een paar euro per maand kun je genieten van onbeperkt luisterplezier naar de nieuwste muziek en kiezen uit maar liefst 90 miljoen nummers. Maar welke muziek streamingdienst is eigenlijk de beste keuze? Wij hebben een grondige test en vergelijking uitgevoerd tussen Spotify en andere muziekdiensten om je te helpen bij het maken van een beslissing.

  We hebben maar liefst 7 aanbieders van muziekstreamingdiensten met elkaar vergeleken. Sommige van deze diensten stellen steeds geavanceerdere afspeellijsten samen met behulp van algoritmen, terwijl andere je verleiden met video’s, 3D-audio, lossless audio en hi-res-formaten.

  Twijfel je nog of je het beste af bent met Spotify, Tidal, Apple Music of een andere muziekstreamingdienst? Blijf lezen en ontdek welke muziekstreamingdienst het beste bij jou past.

  beste muziek streamingsdienst - muziekdiensten vergeleken illustratie

  De beste muziek streamingdienst – 7 diensten vergeleken

  Er zijn veel aanbieders van streaming muziek, we hebben deze 7 muziek streamingdiensten die in Nederland en België beschikbaar zijn vergeleken:

  • Apple Music
  • Deezer
  • Napster
  • Qobuz
  • Spotify
  • Tidal
  • YouTube Music

  Hieronder lees je eerst de testresultaten, daarna extra punten waarop je kunt letten bij het kiezen van de beste muziek streamingdienst.


  Gratis informatie en tips voor media en streaming ontvangen?

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Apple Music

  Apple Music is in de eerste plaats ontworpen voor Apple-apparaten, maar er zijn ook apps voor Android en Windows.

  Aangezien de geluidskwaliteit van de AAC-stream op 256 kbit/s niet altijd ideaal is, kan streaming in het loss­less ALAC-formaat (zonder extra kosten beschikbaar) het geluid zeker verbeteren.

  Via de Instellingen van iOS zet je de toggle bij audiokwaliteit om voor loss­less-audiokwaliteit. Het afspelen van ALAC heeft echter geen zin wanneer een bluetooth-hoofdtelefoon wordt aangesloten, aangezien die alleen data in AAC-formaat door krijgen van Apple-­players.

  Bovendien kan de app ALAC-­nummers niet gapless afspelen. De loudness-aanpassing is wat overijverig, wat leidde tot ongewenste sprongen in luidheid op conceptalbums zoals The Dark Side of the Moon.

  Voor 25 euro per jaar biedt Apple iTunes Match om je eigen nummers (tot 100.000 stuks) in de iCloud te parkeren. Van daaruit kun je ze, mits beschikbaar, lossless streamen. De Muziek-app is wat omslachtig in gebruik. Likes voor nummers kunnen bijvoorbeeld alleen worden toegewezen na het openen van het driepuntsmenu en niet direct als optie bij het nummer.

  Als het gaat om muzieksuggesties, concentreert Apple zich op menselijke curators en podcasts met grote sterren en opkomende artiesten. Die hebben voornamelijk betrekking op Amerikaanse mainstream pop en rap. Apple genereert slechts vier automatische suggesties, die door alle genres sprongen. Dat vonden we weinig nuttig.

  Pluspunten

  • lossless en Atmos inbegrepen
  • eigen muziek toe te voegen (tegen meerprijs)

  Minpunten

  • onoverzichtelijke app

  Deezer

  De Franse muziek streamingdienst Deezer heeft diverse apps voor muziek en 3D-audio in Sony’s 360RA-formaat voor mobiele apparaten. Daarnaast is er ook een aparte app beschikbaar voor audioboeken en hoorspelletjes,

  De desktop-apps van Deezer bieden de mogelijkheid (weliswaar goed verborgen onder ‘Favorieten / Meer / Mijn MP3’s’) om tot 2000 eigen MP3-nummers van je persoonlijke apparaten naar de cloud te uploaden, zodat je ze onderweg ook kunt streamen.

  Wat betreft de muzieksuggesties van Deezer-curators, deze zijn niet zo ongebruikelijk als die van bijvoorbeeld Tidal. Ze richten zich (net als Apple) meer op genres die geschikt zijn voor de hitlijsten.

  Bovendien is er een algoritme dat negen genre-gebaseerde afspeellijsten samenstelt op basis van je eigen muzieksmaak. In ons geval waren deze afspeellijsten goed afgestemd op onze voorkeuren en bevatten ze veel populaire hits.

  Pluspunten

  • standaard hoge geluidskwaliteit
  • eigen MP3’s in de cloud

  Minpunten

  • app streamt nog niet alles in 3D

  Napster

  Napster blijft enigszins achter in het muziekaanbod en biedt officieel slechts meer dan 60 miljoen ­nummers in plaats van 70 tot 90 miljoen. De service is ook karig als het gaat om speciale functies.

  Op desktopcomputers is streaming alleen mogelijk vanuit de browser. Lossless, hi-res en 3D worden net zo weinig aangeboden als podcasts en video’s. Er zijn wel audioboeken.

  Het suggestiesysteem van Napster genereert alleen automatisch een lijst met favorieten, die wild heen en weer springt tussen genres en moeilijk te beluisteren is, vooral omdat Napster niet compenseert voor verschillen in luidheid.

  De app is ook wat traag bij het bedienen – de resultaten laten vaak enige tijd op zich wachten. Napster lijkt nauwelijks gebruik te ­maken van menselijke curators, afgezien van wat suggesties voor de populairste nummers vonden we slechts een handvol genre-specifieke afspeel­lijsten.

  De weergavekwaliteit in AAC met 320 kbit/s is vergelijkbaar met die van YouTube, maar sommige testnummers waren wat zachter in het basbereik, net alsof de nummers van een andere bron afkomstig waren.

  Naast zijn streamingdienst voor consu­menten adverteert Napster ook met aanbiedingen voor hotel-, restaurant- en caféketens, die op grond van uitgebreide luisteranalyses op de gasten afgestemde muziek zouden moeten afspelen. Uit het privacybeleid wordt niet duidelijk wat er precies met de verzamelde gegevens gebeurt.

  Minpunten

  • zachtere bas
  • slecht suggestiesysteem
  • geen aanpassing loudness

   

  Qobuz

  Qobuz komt uit Frankrijk en biedt naast flatrate-streaming ook DRM-vrije digitale content die direct kan worden gestreamd en gedownload. Op die manier krijg je net als bij Apple ook toegang tot nummers die labels en artiesten niet voor een flatrate vrijgeven.

  De dienst richt zich op albums: je vindt er geen podcasts, audioboeken of video’s. Aangezien Qobuz de moge­lijkheid biedt naar componisten te zoeken, kunnen ook luisteraars van klassieke muziek hun weg vinden. Veel albums verschijnen echter meerdere malen van verschillende labels.

  We ontdekten maar liefst 30 versies van ­Sketches of Spain door Miles Davis. Gedetailleerde zoekfilters (zoals een lijst van alle CBS-albums tussen 1963 en 1967) zijn helaas niet mogelijk. Het zoeken naar specifieke opnames is net als het zoeken naar een speld in een hooiberg.

  Streams en aankopen zijn altijd beschikbaar in lossless of hi-res. ­Qobuz zet de digitale bestanden ook om in MP3 met 320-kbit/s-kwaliteit. Qobuz past de luidheid van de nummers niet aan, dus er zijn volumesprongen in afspeellijsten.

  Qobuz zegt dat het een team van ongeveer 30 redacteuren in dienst heeft die playlists samenstellen en muziek­artikelen schrijven.

  Kernthema’s zijn klassieke muziek, jazz, audiofiele opnamen en classic rock. Automatische suggesties op basis van de smaak van de luisteraar zijn alleen beschikbaar via een enkele afspeellijst die wekelijks verandert.

  Pluspunten

  • veel hi-res klassiek/jazz/rock
  • zeer goede geluidskwaliteit

  Minpunten

  • onoverzichtelijke zoekfunctie

  Gratis informatie en tips voor media en streaming ontvangen?

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Spotify

  Geen hi-res, geen 3D, geen lange muziekvideo’s – maar tegenwoordig wel songteksten. Desondanks is Spotify de eenzame marktleider onder de streamingdiensten met officieel maar liefst 165 miljoen be­talende abonnees.

  Een van de geheimen van het succes ligt in de goed te gebruiken apps, die op een enorm aantal systemen beschikbaar zijn. Boven­dien maakt Spotify het moge­lijk om op zeer geavanceerde wijze afspeellijsten met artiesten en met de community te delen. Spotify loopt voor op de concurrentie wat geautomatiseerde suggestielijsten betreft.

  De dienst analyseert verschillende genrevoorkeuren en bood ons in totaal 34 automatisch gegenereerde afspeellijsten, die gericht waren op verschillende subgenres, op specifieke jaren of een artiestenomgeving. Geen enkele andere provider heeft ons zulke goede suggesties gedaan als ­Spotify.

  Lossless-streaming werd begin dit jaar aangekondigd, maar is nog steeds niet beschikbaar. Dat is ook niet zo erg, want de door Spotify gebruikte OGG Vorbis-codec levert een goede kwaliteit bij 320 kbit/s. Bij de stereokanten van onze testnummers waren geen artefacten hoorbaar, maar wel lichte ruisresten die de dynamiek in het stereobeeld enigszins verminderen.

  Spotify is de enige dienst die drie volume-instellingen biedt. Het normale niveau van ongeveer -14 LUFS biedt een goed compromis. Het luidste niveau, rond -11 LUFS, kan de dynamiek van rustige nummers daaren­tegen verminderen.

  Pluspunten

  • suggesties en community
  • goede apps

  Minpunten

  • geen video’s en 3D-geluid

  Tidal

  Tidal biedt geen hitlijsten die de suggestiesystemen domineren, maar veel insidertips voor grotendeels onbekende, maar wel getalenteerde artiesten. De gedetailleerde informatie over de platenproducties nodigt uit tot bla­deren.

  Naast de gecureerde suggesties biedt Tidal ook negen automatische afspeellijsten die de voorkeuren van de luisteraar samenvatten op basis van specifieke genres. Als je op zoek bent naar nieuwe muziek binnen je ­eigen smaak, maar wel buiten de gebaande paden, zit je hier uitermate prima.

  Net als bij YouTube leverde de AAC-compressie met 320 kbit/s slechts een paar artefacten op in de zij­kanalen met een goede geluids­kwaliteit. Wil je het geluid nog beter laten klinken, dan betaal je bij Tidal 20 in plaats van 10 euro per maand om lossless en in het speciale MQA-formaat te streamen.

  MQA wordt echter alleen aanbevolen in combinatie met speciale DAC’s met MQA-ondersteuning. Op conventionele players werden de hoge tonen van onze testnummers in MQA-mode rond de 14 kHz afge­sneden. Je kunt in dat geval beter over­schakelen naar de lossless hi-fi-mode.

  Bij de iOS-app werkte tijdens de test de loudness-aanpassing van de nummers niet in AAC-streaming en 360RA. Bij het duurdere HD-abonnement zijn ook 3D-opnames in Atmos en 360RA beschikbaar.

  Pluspunten

  • suggesties en playlists
  • veel informatie over artiesten

  Minpunten

  • onoverzichtelijk 3D-aanbod

  YouTube Music

  YouTube heeft zijn muziekaanbod grotendeels geïntegreerd in zijn video­platform. Op desktopcomputers stream je vanuit de browser, en er zijn aparte apps voor YouTube Music voor smartphones.

  De YouTube-integratie heeft voor- en nadelen: je vindt er bijvoorbeeld niet alleen de officiële streamingcatalogus van muzikanten, maar ook talloze uploads van gebruikers, ongeacht of zij over de nodige rechten beschikken of niet.

  De uploads van gebruikers variëren sterk in kwaliteit en kunnen na een tijdje verdwijnen. Het automatisch aanpassen van het volume kan niet worden geactiveerd en de app en de webplayer slagen er ook niet in om de nummers zonder onderbrekingen aan elkaar te rijgen.

  YouTube werkt verhuisservices als Soundiiz en TuneMyMusic tegen en staat maximaal tien nieuwe afspeellijsten per dag toe. YouTube maakt kanaalabonnementen aan voor artiesten die je liket en gooit ze op één hoop met andere kanalen, waardoor het overzicht verloren gaat.

  Op basis van de voorkeuren genereert YouTube een tiental automatische afspeellijsten, die per genre zijn ingedeeld – vergelijkbaar met Deezer en Tidal. De suggesties omvatten veel genres en, vergelijkbaar met Deezer, Napster, Qobuz en Spotify, bevatten ze ook afspeellijsten van andere gebruikers die makkelijk publiekelijk kunnen worden gedeeld.

  Pluspunten

  • eigen content toe te voegen
  • suggesties en video’s

  Minpunten

  • rommelige kanaalabonnementen

  Beste muziek streamingdienst: overzicht en extra punten om op te letten

  In onderstaand overzicht vind je kort de mogelijkheden en beoordeling van de geteste muziekdiensten. Klik op de tabel voor een vergroting (in pdf-formaat).

  De beste muziek streamingdienst tabel muziekdiensten vergeleken

  Er zijn nog punten waarop je extra kunt letten als je ze belangrijk vindt, die vermelden we hieronder kort.

  Muziek streamen – extra punten voor je eigen beoordeling

  • Vind je 3D-audio belangrijk? Kijk dan hierboven in de tabel en in de reviews hoe een muziekdienst op dat punt scoort. Bedenk wel dat voor 3D audio meer nodig is.
  • Let op de extra kosten voor bepaalde mogelijkheden. Voor lossless en 3D audio betaal je vaak extra. Details vind je in de tabel en bij de reviews.
  • Via welke apparaten wil je de muziek luisteren? In de tabel (en bij de reviews) zie je voor welke platforms de muziekdiensten apps aanbieden.

  Behalve op je smartphone of in een browser, draaien apps van muziekdiensten ook prima op een streaming box. Zo kun je ze via tv, soundbar of thuisbioscoop-speakers afspelen.

  Conclusie beste muziek streamingdienst

  Na een uitgebreide test en vergelijking van verschillende muziekstreamingdiensten in Nederland en België komt Spotify als de beste muziek streamingdienst naar voren. Met maar liefst 165 miljoen betalende abonnees en gebruiksvriendelijke apps op diverse platforms biedt Spotify een uitstekende luisterervaring. De geautomatiseerde suggestielijsten zijn indrukwekkend en omvatten een breed scala aan genres.

  Met een geluidskwaliteit van 320 kbit/s in de OGG Vorbis-codec levert Spotify een goede audiobeleving. Hoewel het geen hi-res of 3D-audio ondersteunt, biedt Spotify nog steeds een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en domineert het de markt van muziekstreamingdiensten. Voor wie op zoek is naar lossless of Atmos-streaming zijn Tidal en Qobuz goede alternatieven, terwijl Apple Music geschikt is voor Apple-apparaten en een uitgebreide collectie heeft, inclusief lossless audio. Uiteindelijk is de keuze afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en benodigde functies, maar als het gaat om de beste muziek streamingdienst, is Spotify de onbetwiste koploper gebleken in onze test.


  Gratis informatie en tips voor media en streaming ontvangen?

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Alieke van Sommeren
  Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

  Lees ook

  Afspeellijst overzetten? Spotify naar Tidal, Apple Music en weer terug!

  Wil je overstappen van Spotify naar Tidal of Apple Music, of omgekeerd? Als je van muziekstreamingdienst wilt wisselen, wil je waarschijnlijk graag je...

  Spotify streamen naar versterker? Zo doe je het met een Raspberry Pi!

  Om Spotify te kunnen streamen naar een niet-smart AV-receiver of analoge versterker die geen muziek-streaming­mogelijkheden heeft, heb je met een Rasp...

  9 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  nieuwsteoudste
  Laat het mij weten wanneer er
  HuRRay
  Lezer
  HuRRay

  Waarom hebben jullie Amazon Music niet meegenomen in deze test. Veel HD, erg goedkoop, veel keus en klinkt super via mijn bluesound streamer. Alleen erg jammer geen connect ondersteuning zoals Spotify en Tidal wel hebben. Spotify heeft helaas geen HD of hi-res, maar by far de beste interface!

  Stan
  Lezer
  Stan

  Klopt wat u zegt, heb ook bluesound, maar de grootste database heeft you tube in ieder geval.

  Stan
  Lezer
  Stan

  Klopt Paul, al dikwijls ondervonden, en het gaat niet om enkele nummers, zijn er bij mij al meer dan 30.

  Paul
  Lezer
  Paul

  Qobuz tijdje gehad, zeer tevreden met het aanbod en kwaliteit maar kan niet met iDeal betaald worden dus kan die niet gebruiken. Ik heb geen creditcard.
  Deezer geprobeerd maar ontevreden over het aanbod. Ik kon onnoemelijk veel nummers niet vinden via de zoekfunctie.
  Spotify geluidskwaliteit voor mij onvoldoende.

  HuRRay
  Lezer
  HuRRay

  Amazon Music proberen…

  Marcel
  Lezer
  Marcel

  Met paypal betalen

  Johan
  Lezer
  Johan

  De kwaliteit van Spotify is om te huilen op een hifi-installatie, zeker als je het vergelijkt met met bv Deezer. Ik zou het omschrijven als ‘blikkerig’. De app van Spotify is wel super en werkt ook gewoon goed met de netwerkstreamer, itt Deezer die hier een knipperlichtrelatie mee heeft. Zodra Spotify hifi aanbiedt, vagen ze alle andere diensten faliekant van de markt.

  John Bachrach
  Lezer
  John Bachrach

  Absoluut waar Johan. Waarom duurt het toch zolang bij Spotify………

  Sjaak van Hoek
  Lezer
  Sjaak van Hoek

  De tabel (pdf) klopt niet. Spotify zou geen songteksten hebben volgens de tabel. En Tidal in de beoordeling geen 3D audio maar volgens de specs daarboven wel Atmos… Jammer, onbruikbaar zo om te vergelijken.