Externe ssd review – zes 2 TB modellen getest

Daniel Dupré
4

Externe ssd’s schrijven de data veel sneller weg en kunnen ook beter tegen een stootje dan harde schijven. In deze externe ssd review testen we zes modellen met 2 TB opslagruimte. Er zijn grote verschillen in snelheid.

We hebben zes modellen externe ssd in huis gehaald met elk 2 TB aan opslagruimte: de Adata SE760 en SE900G, de Crucial X6 Portable, de Sabrent Rocket Pro, ­Samsungs Portable SSD T7 en de Barracuda Fast van Seagate.

externe ssd review van zes 2 TB modellen

Snelle usb-aansluiting is nodig

De moderne USB-C-poorten van de geteste ssd’s zouden minstens 1 GB/s moeten kunnen halen. Voorwaarde bij bestanden overzetten is dan wel dat de interne ssd van de betreffende pc of laptop het ook bijhoudt.

De usb-poort van de pc of laptop moet de snelheid ook aankunnen. Bij de meeste ssd’s krijg je geschikte, zij het deels wat korte kabels voor USB-A- en USB-C-poorten. Die moeten dan wel USB 3.2 Gen 2 of Gen 2×2 zijn (voor snelheden tot 10 of tot 20 Gbit/s, oftewel pieken van 1 tot 2 GB/s).

Alle ssd’s werkten ook op een USB-2.0-poort, maar de snelheid was dan maximaal 45 MB/s. USB 3.0 haalt een maximum van ongeveer 440 MB/s en is ook een beperkende factor. Verwarrend is dat dit ook wel USB 3.2 Gen 1 wordt genoemd.

Externe ssd review – snelheden en energieverbruik

In onderstaande tabel zie je de testresultaten van de geteste externe ssd’s.

externe ssd testresultaten benchmarks en energieverbruik

(Klik op de tabel voor een vergroting)

Het energieverbruik heeft bij een laptop invloed op de accuduur.

Aansluiten op een smartphone is geen aanrader: alleen de X6 en T7 konden we mounten op een Galaxy S10e en de smartphone-accu zou na een uur of sneller leeg zijn geweest.

Testresultaten 2 TB externe ssd’s

We hebben het meestal niet over verpakkingen bij tests, maar twee zijn ongebruikelijk en daarom het vermelden waard: de Samsung T7 verpakking bestaat voor bijna 100 procent uit karton en papier, heel netjes. De Sabrent Rocket Pro wordt juist geleverd geleverd in een metalen doosje met een kartonnen hoes, ver­zegeld met krimpfolie en gevuld met piepschuim. Dat is eigen­lijk niet meer van deze tijd.


Adata SE900G – snel maar groot

Dit is momenteel een van de snelste ­externe modellen met een usb-aansluiting. Dankzij USB 3.2 Gen 2×2 haalt hij meer dan 2 GB/s voor lezen en schrijven (mits de pc dat ook ondersteunt) en dankzij de goede koeling houdt hij die waarden ook nog eens enkele minuten vol.

Adata SE900G externe ssd review

De ssd is met 160 gram vrij zwaar en ook nogal groot voor een ­externe PCIe-ssd – je zou bijna denken dat er een 2,5”-ssd in zit. De RGB-verlichting is alleen voor optische doeleinden, het status-ledje naast de poort raakt er volledig door verloren.

Plus-/minpunten

+ zeer snel
+ bestand tegen duurbelasting
groot en onhandelbaar

Check prijs externe ssd


Adata SE760 – warm en USB-A-afwijkingen

De smalle ssd van Adata kwam niet overtuigend uit de test. Het grootste nadeel is de usb-poort, die afhankelijk van hoe je de USB-C-naar-A kabel aansluit wel of niet goed werkt. Met USB-C-naar-C waren er geen problemen.

Adata SE760 externe ssd

De ssd leest en schrijft bij veel data steeds langzamer omdat hij sterk opwarmt: na tien ­minuten schrijven (dus na een paar honderd GB) werd de ssd volgens SMART bijna 80 °C.

De SE760 is goed geschikt voor het maken van back-ups van vele kleine tekstbestanden – die schrijft hij met 25 MB/s naar de flashopslag sneller dan elke andere ssd in deze test.

Plus-/minpunten

+ snel met kleine bestanden
warm bij permanente belasting
slechte usb-verbinding

Check prijs externe ssd


Crucial X6 Portable SSD – voordelig en compact

De ssd van Crucial is bijzonder compact. De prijs fluctueert momenteel sterk. Hij was ook de op één na traagste toen we hem volledig volschreven met H2testw, waar de schijf nog niet eens 100 MB/s haalde.

Crucial X6 Portable SSD

In het dagelijks gebruik doet de X6 Portable het iets beter. Hij is redelijk snel bij het vullen met kleine bestanden, en haalt bijna 570 MB/s bij korte kopieer-acties – wat de limiet is van de intern gebruikte SATA-ssd. Via USB 2.0 schrijft hij met slechts 15 MB/s, wat veel trager is dan in principe mogelijk zou moeten zijn (45 MB/s).

Plus-/minpunten

+ goedkoop
+ snel met kleine bestanden
traag bij langdurig schrijven

Check prijs externe ssd


Sabrent Rocket Pro – prijzig en zwaar

De Amerikaanse fabrikant Sabrent verkoopt zijn ssd’s momenteel alleen via Amazon, dus echte aanbiedingen zul je nauwelijks tegen komen. De ssd is met meer dan 400 gram erg zwaar – dat komt door de dikke aluminium behuizing waar de schijf in zit en die tegelijkertijd ook dient om de warmte af te voeren.

Sabrent Rocket Pro externe ssd

Sabrent gebruikt waarschijnlijk een PCIe-ssd met QLC-flash. Bij de ­kortere bench­­marks haalt de ssd daarmee onge­veer 1 GB/s bij het lezen en schrijven, maar bij langere kopieeracties daalt de schrijfsnelheid sterk.

Plus-/minpunten

+ hoge snelheid
+ hoogwaardige behuizing
slecht verkrijgbaar

Check prijs externe ssd


Samsung Portable SSD T7 – vlot, maar niet met kleine bestanden

De externe Portable SSD T7 van Sam­sung is een van de duurdere in deze test, maar niet de snelste. Veel meer dan 1 GB/s zit er bij dit model niet in, en bij schrijven gaat hij maar tot maximaal 860 MB/s. De T7 is echter bijzonder traag bij het schrijven van veel kleine bestanden: de ongeveer 50 MB aan Linux-broncode kropen met nog geen 1 MB/s door de nominaal duizend maal snellere usb-verbinding.

Samsung Portable SSD T7

Met slechts 58 gram is de T7 een van de lichtste en ook kleinste ssd’s in deze test, ondanks de metalen behuizing die er bovendien mooi uitziet. Er is een andere uitvoering, de T7 Touch, die de inhoud automatisch versleutelt.

Plus-/minpunten

+ chic en snel
traag met kleine bestanden
duur

Check prijs externe ssd


Seagate BarraCuda Fast SSD

Ondanks zijn naam is de Barracuda Fast SSD niet de snelste in deze test – de gebruikte SATA-ssd kan de PCIe-ssd’s die in bijna alle andere geteste modellen zitten niet bij­benen. De schrijfsnelheid daalde tot een sneue 84 MB/s toen we de ssd volledig volschreven via H2testw. Bij kortere schrijfacties haalde de ssd wel bijna 540 MB/s.

Seagate BarraCuda Fast SSD

De Barracuda was wel het snelst bij het lezen en schrijven van en naar willekeurige adressen. Als je hem zou gebruiken om een systeem te ­booten vanaf een externe ssd, zou hij het meest geschikt zijn.

Plus-/minpunten

+ hoge IOPS-waarden
+ redelijk bij korte schrijfacties
traag bij langdurig schrijven

Check prijs externe ssd

 

 


Krijg meer reviews en andere info over ssd’s, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Externe ssd review van zes 2 TB modellen, gegevens

wdt_IDModelSE760SE900GX6 Portable SSDRocket ProPortable SSD T7BarraCuda Fast SSD
1FabrikantAdataAdataCrucialSabrentSamsungSeagate
2AanduidingASE760-2TU32G2-CBKASE900G-2TU32G2-CBKCT2000X6SSD9SB-2TB-PROMU-PC2T0STJM2000400
3Capaciteit Windows *1908 GB1908 GB1908 GB1908 GB1863 GB1863 GB
4Meegeleverde kabelsUSB A, USB CUSB A, USB CUSB C (adapter optioneel)USB A, USB CUSB A, USB CUSB A, USB C
5Usb-versie3.2 Gen 23.2 Gen 2x23.2 Gen 23.2 Gen 23.2 Gen 23.2 Gen 2
6Prijs per GB13,1 ct13,6 ct14,7 ct14,7 ct15,3 ct14,2 ct
7Prijs€ 250€ 260€ 280€ 280€ 285€ 265
8Overige capaciteiten256 GB, 512 GB, 1 TB512 GB, 1 TB500 GB, 1 TB, 4 TB1 TB, 4 TB500 GB, 1 TB500 GB, 1 TB

Conclusie

Grote en snelle externe ssd’s zullen vooral worden gebruikt om snelle back-ups van grote hoeveelheden data te maken. Als de schrijfsnelheid dan echter daalt tot onder die van een harde schijf, zoals het geval is bij de SE760, de X6 en de Barracuda Fast (H2testw-resultaten), blijft van de dure ssd’s alleen nog het voordeel van robuustheid over.

Zelfs de langzamere ssd’s halen echter schrijfsnelheden van meer dan 500 MB/s bij alledaagse back-ups met een kleiner datavolume. De duurdere T7 van Samsung en de Rocket Pro halen bijna de dubbele snelheid.

Als je een moderne pc hebt met een zeer snelle usb-interface, kun je opteren voor de wat ­lompe, maar met maximaal 2 GB/s zeer snelle SE900G van Adata, die door zijn verlichting erg in het oog springt.

Heb je meer opslag nodig? Gezien de prijzen en beschikbaarheid kun je dan toch een 4 TB harde schijf overwegen.

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Lutz Labs en Daniel Dupré uit c’t magazine 8-9/2021, p. 94)

Lees uitgebreide reviews en informatie op je gemak in c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

QNAP TBS-h574TX review: compacte NAS met 5 slots voor M.2- of E1.S

De QNAP TBS-h574TX die we in deze review onder de loep nemen is een compacte NAS met 5 slots voor snelle storage in M.2- of E1.S-formaat. Hij biedt oo...

Deepcool AK500 Digital review: processorkoeler mét display

De Deepcool AK500 Digital die we in deze review onder de loep nemen koelt cpu’s uit de hogere middenklasse en heeft als bijzonderheid als bijzonderhei...

4 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
WizzOldy
Lezer
WizzOldy

Waarom zulke ouderwetse poorten gebruiken, gebruik gewoon E-sata E=Extendet), deze moet je wel in de BIOS zetten als zijnde Externe Harddisk, opdat deze in de lijst van koppelde/ontkoppelde (USB) poorten wordt opgenomen. Let wel op hierbij, je kunt E-sata niet zomaar ontkoppelen, je MOET deze eerst ontkoppelen, dit heeft met de stroom te maken, je hebt hier trouwens ook speciale hardware voor nodig, zit dit niet op je moederbord schaf dan een PCI-E 1* kaartje aan met zo’n E-sata poort erop, vaak is dit een dubbele uitvoering. Dan heb je gewoon 6 Mbit snelheid qua overdracht, niet deze oertrage snelheden.… Lees verder »

WizzOldy
Lezer
WizzOldy

Grr
Dan heb je gewoon 6 Mbit snelheid qua overdracht, niet deze oertrage snelheden

dit moet zijn
Dan heb je gewoon 6 Gbit snelheid qua overdracht, niet deze oertrage snelheden

WizzOldy
Lezer
WizzOldy

Voor alle vragen over E-sata zie de volgende link, er zijn nogal wat verschillen

https://www.dell.com/support/kbdoc/nl-nl/000137864/veelgestelde-vragen-faq-s-over-de-esata-poort-op-een-dell-pc

Marco den Teuling
Admin
Marco den Teuling

E-sata (6 Gbps) is een optie als je moederbord geen moderne USB 3.2 Gen 2 heeft (10 tot 20 Gbps), maar alleen tragere usb-aansluitingen.
Helaas hebben de meeste moederborden ook geen E-sata en kom je het op laptops bijna nooit tegen (enkele oudere Dell/HP modellen). Usb is goedkoper te implementeren voor fabrikanten.