Logitech MX Vertical: een degelijke, mooi ogende verticale muis

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

De MX Vertical van Logitech is een degelijke, mooi ogende verticale muis. Hij zorgt dat je ontspannen en zonder  gewrichtsbelasting kunt muizen.

Kramp in je schouders, carpaal-tunnelsyndroom: normale computermuizen zijn verre van ideaal voor je lichamelijke gezondheid. Je pols en onderarm worden continu verdraaid. Een verticale muis biedt daar een oplossing voor. Hij staat diagonaal, waardoor je spieren meer ontspannen zijn en de pols in een natuurlijkere houding kan blijven. Die hoek is bij elk persoon echter net even anders.

Ergonomisch is wennen

De Logitech MX Vertical legt je hand in een hoek van zo’n 57 graden ten opzichte van je bureau. Dat zou volgens Logitech door testpersonen als de meest comfortabele hoek zijn aangegeven. Hij is niet aanpasbaar en ook niet geschikt voor linkshandigen. Als je voor het eerst een verticale muis probeert is dat wel even wennen. Het bewegen van de cursor gaat onnauwkeurig en je schiet je doel regelmatig voorbij.

De sensorgevoeligheid is via een knop bovenop tussen de 400 en 4000 dpi in te stellen. Het is verstandig om met lage waarden te beginnen en dan langzaam op te bouwen. Ook het klikken is wennen omdat je nu naar links klikt en niet recht naar beneden. Klikken op het scrolwiel kost wat meer kracht.

Knoppen en verbinding

Aan de onderkant van de muis zit een aan-uitschakelaar en een knop om tussen maximaal drie gekoppelde bluetooth-apparaten te wisselen. Verbinden via de Unifying-dongle kan ook. Via een USB-C-poort laad je de muis op. Op die manier is de MX ook als bekabelde muis te gebruiken. De poort zit wel wat scheef waardoor aansluiten wat gepriegel is.

Lees meer hardware-reviews in c't dec/2018

De accu van 240 mAh moet het volgens Logitech vier maanden kunnen uithouden. In de Logitech Options-software is het accuniveau af te lezen en stel je ook de toetsprogrammering en cursorsnelheid in. De muis ziet er mooi uit en weegt slechts 127 gram. Als je er eenmaal gewend bent, wil je niet mee terug naar een normale muis. De hele houding van je bovenlijf wordt veel natuurlijker en meer ontspannen.

De ribbels zorgen ervoor dat je goede grip hebt, ook met wat zweterige handen. Met de dpi ingesteld op 4000 hoef je de muis alleen maar met je vingers en lichte polsbewegingen aan te sturen.

Logitech MX Vertical

Verticale muis
FabrikantLogitech
SysteemeisenWindows 7 en hoger; macOS 10.13.6 en hoger
VerbindingsoptiesBluetooth LE, Logitech Unifying 2,4 GHz, USB-C
Prijs€ 110

 

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Asus Pugio: muis met verwisselbare switches

Hoe zorg je ervoor dat een muis niet alleen lekker lang meegaat, maar ook klikt zoals jij het wilt? Door middel van verwisselbare switches. De Pugio ...

Techno-muis van Dragon War

Dragon War heeft de Phantom G4 aangekondigd, een speciaal voor gamers ontworpen ergonomische lasermuis. De 'Techno'-muis is helemaal aan te passen aan...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er