Vóór het installeren van Raspberry Pi OS op de usb-schijf controleer je eerst met lsblk op de Pi of de externe schijf wordt herkend als sda – zo niet, dan moet je de device-name in de onderstaande commando’s aanpassen. Bij de volgende stap zet je de Raspberry Pi OS-image, die je van een andere computer naar de Raspberry Pi hebt gekopieerd, of rechtstreeks van de website van de Raspberry Pi Foundation hebt gedownload en uitgepakt, met dd op de ssd:
sudo dd of=/dev/sda < *raspios*.img
Aangezien Raspberry Pi OS sinds mei 2020 niet in staat is om de rootpartitie op een externe usb-schijf te vergroten, moet je de grafische partitie-editor gparted uit het gelijknamige pakket installeren om daar de rootpartitie mee te vergroten om de lege ruimte op te vullen. Ook de bootloader is nog niet geschikt gemaakt om van externe usb-schijven te starten. Daarom moet je nog enkele bootbestanden vervangen.
De actuele versie kun je vinden op GitHub in de repository raspberrypi/firmware. Download de repository als zip-bestand, bijvoorbeeld met de browser onder Raspberry Pi OS of via wget, en pak het bestand uit met unzip in de homedirectory van Pi. Kopieer vervolgens de benodigde bestanden naar de bootpartitie van de externe schijf, die automatisch wordt gemount onder/media/pi/boot:
cp firmware-master/boot/*. elf \
firmware-master/boot/*.dat \
/media/pi/boot
Daarna sluit je de Raspberry Pi af, koppel je hem los van de voeding en verwijder je de microSD-kaart.
Bij toekomstige versies van Raspberry Pi OS mag je ervan uitgaan dat de firmware van de Pi automatisch wordt bijgewerkt, dat de bootloader externe schijven ondersteunt en Raspberry Pi OS de rootpartitie zelf kan uitbreiden. Dan moet ook opgelost zijn dat de Raspberry Pi bij de eerste keer opstarten van de externe schijf ettelijke minuten nodig heeft en in de Emergency Mode belandt.
Met de Raspberry Pi OS-versie van mei kun je alle foutmeldingen tijdens de eerste keer opstarten negeren en gewoon doorgaan met Enter – Raspberry Pi OS zal dan normaal starten met de grafische userinterface.
De volgende keren start Raspberry Pi OS zonder foutmeldingen en binnen enkele seconden. Maar dat gaat niet sneller dan van een sd-kaart omdat de initialisatie van de usb-schijf een paar seconden nodig heeft. Maar daarna kan een ssd zijn snelheidsvoordeel dan ook ten volle benutten.
Mooie uitleg,
Hou er wel rekening mee dat grotere usb hhd schijven te veel vermogen vragen van de usb 3.0 poort van de raspberry pi , en dat niet elke usb ssd zomaar goed werkt, zeker als de ssd niet volledig voldoet aan het UAS protocol.
https://forums.raspberrypi.com/viewtopic.php?f=28&t=245931