USB-C belooft gebruiksgemak en via zo’n connector moet je snel kunnen opladen. Het ondersteunt bovendien het aansluiten van monitoren en hoofdtelefoons. Maar overal kom je nog stekkers en poorten van het type A en B tegen. De bijpassende adapterkabels voor USB-C werken helaas niet altijd zoals je zou verwachten.
Je nieuwe smartphone heeft waarschijnlijk al zo’n handige USB-C-aansluiting. Eindelijk hoef je de stekker niet meer steeds om te draaien als je de oplader wilt inpluggen. De symmetrisch gevormde stekker past net als Apples Lightning-stekker op twee manieren in de connector en is nauwelijks groter dan microUSB.
De meeste opladers, ook die van USB-C-smartphones, leveren genoeg stroom voor het snel opladen van mobiele apparaten, maar alleen via USB-A. Fabrikanten leveren daarom een bijpassende adapterkabel mee, waarmee je je smartphone kunt opladen en gegevens met je mobiele apparaat kunt uitwisselen.
De USB-C-aansluiting biedt door middel van de zogenaamde Alt-modi nog extra mogelijkheden, zoals het doorgeven van beeldsignalen (DP-Alt, HDMI-Alt), of extra interfaces zoals Thunderbolt 3 (TB-Alt) en PCI Express (PCIe-Alt). Die kun je echter niet benutten met een USB-C-naar-USB-A-adapter omdat de USB-A-aansluiting de benodigde extra contacten niet heeft.
Als de bijgeleverde adapterkabel van je mobiele apparaat kwijt of defect raakt, of je bijvoorbeeld een extra kabel nodig hebt voor op je werk, kun je daar online naar op zoek gaan. Zo heeft Amazon bijvoorbeeld een groot aanbod aan USB-A-naar-USB-C-kabels van talloze (Chinese) aanbieders, die adverteren met doorvoersnelheden van 5 tot zelfs 10 Gbit/s en laadstromen tot 3 ampère. Er worden ook specificaties genoemd zoals geschikt voor minimaal 10.000 keer inpluggen of een 56kΩ-weerstand. Voor 10 tot 20 euro krijg je volgens de aanbieder kabels van hoge kwaliteit, vaak zelfs een set met meerdere kabels in lengtes tussen 0,3 en 2 meter.