Managed vs unmanaged VPS: waar ligt het omslagpunt?

Redactie
0

Kies je voor ontzorging in de vorm van managed VPS of wil je liever volledige technische vrijheid in de vorm van unmanaged VPS? Dat is de vraag die je jezelf moet stellen als je aan de slag gaat met een VPS. De keuze neem je op basis van al dan niet aanwezige technische kennis, want dat is echt vereist bij unmanaged VPS.

Fysieke server opgedeeld in virtuele servers

Virtual Private Server, dat is wat bedoeld wordt met VPS. Een VPS server is een fysieke server die weer is opgedeeld in virtuele servers. Met een dergelijke server heb je volledige vrijheid; vrijheid die gaat van het beheer, de keuze van het OS tot aan het installeren van de software en het up-to-date houden van dien software en het waarborgen van de veiligheid. Althans, als je praat over unmanaged VPS.

managed versus unmanaged VPS

Wat voor soort servers bestaan er allemaal?

Er bestaan meerdere soorten servers, zo heb je een webserver, een opslagserver en een hoofdservice, maar wat is nou precies het verschil?

Een webserver

Een webserver is een server die verschillende websites online houdt. Wanneer je dus een website bezoekt wordt dit mogelijk gemaakt door de webserver.

Een opslagserver

Mensen werken steeds meer online, dit zorgt voor een verschuiving van de opslag van bestanden. Computergebruikers slaan hun bestanden steeds minder vaak offline op en werken juist steeds vaker in de cloud. Dit betekent dat we massaal onze bestanden opslaan op het internet. Dit wordt mogelijk gemaakt door de opslagserver.

De hoofdserver

Grote bedrijven maken vaak gebruik van een hoofdserver. De naam verklapt het eigenlijk al, op de hoofdserver draaien de verschillende servers die nodig zijn voor het bedrijf. Dus bijvoorbeeld een e-mailserver, de webserver en de opslagserver. De hoofdserver is dan vaak ook een fysieke computer die ergens midden in het bedrijf gevestigd is.

Een VPS is dus voornamelijk een webserver.

Provider gaat alleen over hardware en netwerkverbinding

Alleen voor het onderhoud van de hardware van de server waarop je VPS draait en de netwerkverbinding tussen server en internet ligt de verantwoordelijkheid nog bij de provider. Voor het overige is de VPS in de unmanaged-vorm volledig in jouw beheer. De provider heeft zelfs geen inzage laat staan toegang tot het besturingssysteem. Alleen jij kunt handelend optreden op de VPS. Deze manier van werken noemt men unmanaged VPS. In plaats van de webhosting van verschillende domeinnamen kun je ook kiezen voor VPS. In dat geval richt je zelf jouw VPS in als webhostingserver. Voordelen? Je hoeft geen hardware te kopen, maar koopt (of huurt eventueel) een deel van een server. Zo bespaar je geld, maar heb je wel dezelfde mogelijkheden als je in het bezit zou zijn van de gehele server. Geen gekke optie dus vanuit het oogpunt van kostenbesparing.

Neem zelf je VPS server in beheer

Waar het omslagpunt ligt of je gaat voor volledige vrijheid van unmanaged VPS of kiest voor managed VPS en het beheer voor je verzorgd wordt? In de technische kennis die je hebt. Heb je die niet of nauwelijks, dan is managed VPS de beste optie voor jou. Heb jij wel technische kennis, dan is unmanaged VPS de beste keuze voor jou.  Dan namelijk heb je eindelijk de kans om de server zelf in beheer te nemen. Je geniet dan volledige vrijheid op technisch gebied. Uiteraard blijft altijd de mogelijkheid om de aanbieder te benaderen als er toch vragen ontstaan.

(Dit artikel is een samenwerking)

Deel dit artikel

Lees ook

Windows back-up maken: zo bewaar je je bestanden veilig op Windows 11

In dit artikel laten we zien hoe je bij Windows 11 jouw bestanden kunt back-uppen of een herstelpunt kunt aanmaken. De Windows backup stelt je vervolg...

Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

0 Praat mee