High-end smartphones voor een prikkie

Alieke van Sommeren
0

De prijzen van high-end smartphones zakken meestal zodra er een nieuwe generatie in aantocht is. Zodra het nieuwe model is aangekondigd heb je vaak nog een paar maanden om voor een mooie prijs een topmodel smartphone in huis te halen. Dankzij de top-camera, het hogeresolutie- en kleurrijke scherm en functionaliteit zoals dualsim kun je het daarmee weer makkelijk een paar jaar uithouden.

Door Hannes A. Czerulla en Alieke van Sommeren

De tijd dat de iPhone de onaantastbare koning der smartphones was, ligt ver achter ons. Android-smartphones gaan momenteel aan kop als het om innovaties gaat. Kleursterke oledschermen? Alleen bij Androidmodellen. Waterdichte behuizingen? Androidtoestellen waren het eerst. Ook de beste camera zit niet in een iPhone. En dan hebben we het nog niet eens gehad over slots voor geheugenkaarten of een dualsim-optie. De titel beste smartphone gaat opvallend genoeg steeds naar een andere smartphone.

Bij deze test laten we acht topmodellen met Android aantreden tegen de Apple iPhone 7. Het huidige smartphoneseizoen loopt al aardig ten einde, dus hebben fabrikanten hun topmodellen op de markt gebracht. Als laatste kwam de Sony Xperia XZ Premium met 4K-scherm en super-slowmotioncamera uit. Ook de OnePlus 5 zit in deze test. De voorganger was een echte bang-for-the-buck en werd ook als flagshipkiller gebombardeerd. Eens kijken hoe het toestel het er nu vanaf brengt.

Kanshebbers

Een van de goede kanshebbers voor de titel is de Samsung Galaxy S8. Het scherm neemt hierbij vrijwel de gehele voorkant in beslag. Het toestel oogt hierdoor bijzonder futuristisch. De LG G6 doet ook een aardige gooi naar de titel. Ook hier heeft de fabrikant de randen om het scherm tot een minimum beperkt. HTC is met de U11 afgestapt van het ouderwets ogende design en gaat nu voor een chroomlook met parelmoereffect.

Een opvallend nieuwtje bij de U11: het toestel kan aan de zijkant ingeknepen worden om bepaalde functies te triggeren. De Huawei P10 heeft nog een klassieke aluminium behuizing. Bij de ontwikkeling van de ingebouwde dubbele camera heeft de traditionele camerabouwer Leica een rol gespeeld. Huawei’s dochterbedrijf Honor doet met de wat beter betaalbare 9 mee aan de test. De specificaties lijken verdacht veel op die van de duurdere Huawei P10, dus dat zou wel eens een mooi koopje kunnen zijn.

Google is vertegenwoordigd met de bijna een jaar oude Pixel. Die moet de eerdere Nexus-lijn aflossen en heeft als enige een pure, onaangepaste versie van Android, rechtstreeks van Google zelf.

benchmarks

Aluminium en glas

In de smartphones zitten de snelste, mooiste en duurste opties die de huidige smartphonetechniek te bieden heeft. De behuizingen in deze prijsklasse zijn gemaakt van aluminium en Gorilla Glass van Corning. Dit is zeer krasbestendig en kan goed tegen een stootje. De behuizingen zien er over het algemeen netjes en chic uit, maar de robuustheid valt wat tegen. Zowel de modellen van aluminium als die van glas krijgen vroeger of later krassen. Afgezien van de Huawei P10, Honor 9 en OnePlus 5 zijn de smartphones op verschillende niveaus bestand tegen stof en water.

Micro-USB is passé

De iPhone en U11 zijn de enige smartphones die geen jackaansluiting hebben om een koptelefoon op aan te sluiten. HTC en Apple leveren een kleine adapter mee om je bestaande (bedrade) koptelefoon te kunnen blijven gebruiken. Als je muziek luistert via bluetooth, kun je bij de Galaxy S8, Xperia XZ en OnePlus5 dankzij bluetooth 5 zelfs twee draadloze koptelefoons of speakers tegelijk verbinden.

Voor het opladen gebruiken de Androidtelefoons type C-aansluitingen. Dat zegt echter niets over de snelheid van het laden of het overzetten van gegevens. De helft van de geteste apparaten (P10, Honor 9, G6, OnePlus 5) werken intern nog met USB 2.0 en halen maximaal 40 MB/s. Alle andere werken met USB 3.0 en halen in theorie 300 MB/s. De iPhone gebruikt zijn eigen standaard in de vorm van een Lightning-connector.

De snelheid van het laden wordt bepaald door de techniek die de fabrikanten gebruiken. Die zijn niet onderling compatibel. Als je andere adapters gebruikt, kun je niet zo snel opladen. OnePlus gaat met het door henzelf ontwikkelde Dash Charge voor iets nieuws en heeft het grootste deel van de laadtechniek van de smartphone naar de adapter verplaatst. De laadtijden spreken voor zich. De enige telefoon die draadloos is op te laden, is de S8. Dat kan via zowel Qi als PMA.

accuduur

Displays

De iPhone 7 is in vergelijking met de andere topmodellen aardig compact te noemen. Maar het display heeft een diagonaal van slechts 4,7 inch. Dat is voor de meeste taken voldoende en door de meeste mensen nog prima te bedienen met een enkele hand. Maar de schermen van de Androidtoestellen zijn met hun diagonaal van meer dan 5 inch veel fijner voor het afspelen van video, gamen en browsen.

Als alternatief is er nog de grotere iPhone 7 Plus. De iPhone speelt HD-content af, maar alle Android-phones bieden Full HD (1920 × 1080) of zelfs meer. Sony heeft in zijn Xperia XZ Premium zelfs een 4K-scherm gestopt. Daar zagen we niet meteen het voordeel van in, het apparaat geeft slechts zelden content in zijn native resolutie weer. Het verschil in kwaliteit tussen oled en lcd is wel zichtbaar, maar wordt steeds kleiner.

De high-end lcd’s geven ook krachtige kleuren weer en hebben een hoog contrast. De oled-displays zijn op beide punten echter nog een stuk beter. De iPhone valt tegen met grijze zwartwaarden en niet zo spetterende kleuren. Met 400 cd/m2 kun je het scherm in de zon redelijk aflezen. Alleen de Samsung S8 geeft heel veel licht en is goed af te lezen (700 cd/m2). De Samsung en LG hebben afgeronde hoeken, waardoor je wel wat pixels minder hebt, maar bij dagelijks gebruik levert dat geen nadeel op.

Apple iPhone 7

Als je de iPhone 7 qua specificaties vergelijkt met concurrenten met Android, komt hij er niet zo goed vanaf. Het scherm is niet eens Full HD. Met zijn 473 cd/m2 is het helder, maar niet uitzonderlijk. Dat het gekalibreerd is volgens de sRGB-kleurruimte is misschien leuk voor fotografen, maar andere gebruikers zullen zich storen aan de grauwe kleuren.

De camera schiet nette foto’s, maar haalt het net niet bij de camera’s in de Androidtoestellen. De kleuren zijn wat te koel, details verdwijnen en bij minder licht heb je meer last van ruis dan bij de concurrentie. De video’s lukken eigenlijk altijd wel dankzij de zeer goede beeldstabilisatie.

Opnames in Full HD zijn volledig stabiel, bij 4K zagen we af en toe nog wat gewiebel. De aluminium behuizing en randen zijn gevoelig voor krassen. De processor en vooral de gpu zijn meer dan snel genoeg. De iPhone heeft slechts twee features: hij draait als enige op iOS in plaats van Android. Het besturingssysteem is minder flexibel dan Android, maar wel veiliger en is beter in het beschermen van je privacy. Ook is het wat eenvoudiger voor instappers.

Updates komen vrijwel direct op het toestel te staan. De iPhone 7 is het meest compacte toestel in deze test. De meeste gebruikers zullen de telefoon zonder veel moeite met één hand kunnen bedienen. Hij heeft geen normale hoofdtelefoonaansluiting, maar een adapter wordt meegeleverd.

+ compact

– matig scherm

– fragiele behuizing

Google Pixel

Wil je graag een smartphone met de nieuwe versie van Android zonder allerlei bloatware en aanpassingen, kijk dan eens naar de Pixel van Google. Zodra er van Android een nieuwe versie of veiligheidsupdate verschijnt, krijgt de Pixel hem als eerste.

Er zit verder geen extra software bij, maar toch gedraagt Android zich wat eigenwijs. De Google-diensten zijn wel weer duidelijk aanwezig, maar gelukkig niet storend. De hardware is niet helemaal up-to-date. Het scherm heeft een Full HD-resolutie en haalt de 450 cd/ m2 niet eens.

Maar het gaat om oled, dus je krijgt in ieder geval krachtige kleuren en een goed contrast. Foto’s en video’s zien er goed uit. Video’s zijn wel wat wiebelig als je snel beweegt. De Snapdragon 821 is een processor van de vorige generatie, maar hij biedt meer dan genoeg performance. De opslag van de 32GB-versie zit snel vol, maar je kunt er helaas geen geheugenkaartje bijprikken. Het is dan wel erg irritant dat de 128GB-versie blijkbaar niet meer verkocht wordt.

De behuizing lijkt op die van de iPhone, maar dan wat dikker en wigvormig. We vragen ons wel af waarom er een random geplaatst stukje plastic op de achterkant zit. De Pixel is een van de weinige smartphones die Googles Daydream VR-systeem ondersteunt – maar dat is eigenlijk meer interessant voor ontwikkelaars dan gewone consumenten.

+ kale Android

– geen geheugenkaartslot

– prijzig

Honor 9 Hono9

De Honor 9 en Huawei P10 zijn vrijwel geheel identiek. De prijzen verschillen echter nogal. De Honor 9 is 120 euro goedkoper, maar voelt niet goedkoop aan. De achterkant is van glas en lijkt op die van de Galaxy S7 en S8. Met de door Huawei gemaakte Kirin 960-processor is de Honor 9 wat langzamer dan de andere toestellen, maar hij heeft geen problemen met 3D-games.

Net als bij de P10 zitten er twee camera’s ingebouwd. De ene maakt kleurenfoto’s van 12 megapixel, de andere monochrome foto’s van 20 megapixel. Voor de uiteindelijke foto worden beide foto’s samengevoegd. Dat moet zorgen voor meer scherpte en contrast, maar dat zagen we bij de testfoto’s niet terug. De foto’s zijn niet slecht, maar de foto’s van de concurrenten met een enkele camera maken net zulke goede foto’s of zelfs betere.

De Honor 9 heeft niet de optische beeldstabilisatie van de P10, waardoor de video’s nog wiebeliger zijn. Het scherm van de 9 is 0,1 inch groter (diagonaal) dan het scherm van de P10. Het heeft dezelfde resolutie en scoort pluspunten door zijn levendige kleuren en hoge dynamiek. Het is 50 cd/m2 minder helder, maar dat zie je alleen als je ze naast elkaar legt.

Behalve de Google-diensten waar je niet omheen kunt, staan er ook eigen apps van Huawei op en games en andere overbodige software. Het eerste halfuur nadat je de telefoon hebt aangezet ben je bezig om dat allemaal te verwijderen.

+ levendige kleuren

+ beter betaalbare versie van P10

– bloatware

HTC U11 htc u11

Dat HTC met de U11 het over een totaal andere (design)boeg gooit is wel duidelijk. De behuizingen zijn glimmend en hebben een gloed in een andere kleur. De blauwe heeft een roze glans, de witte is net parelmoer. Nadat we klaar waren met de test had de behuizing al wel een kras en een scheurtje.

Als je het toestel in je hand houdt en in de zijkanten knijpt, kun je bepaalde acties laten uitvoeren, bijvoorbeeld vanuit vergrendeling de camera starten en daarna meteen een foto maken. Je bepaalt zelf wat er gebeurt zodra je knijpt. Er valt te kiezen uit een willekeurige app en een aantal instellingen.

De camera lijkt wat saai, maar tovert mooie foto’s tevoorschijn. Sterker nog, de foto’s behoren tot de beste die we ooit uit een smartphone hebben zien komen. Bij slecht licht troeft hij zelfs de Samsung Galaxy S8 af. Ook video’s hebben veel detail en realistische kleuren, maar ook (minimale) wiebelmomenten. De stabilisatoren van een aantal concurrenten doen hun werk beter. Net als Apple heeft HTC de 3,5mm-jack voor de hoofdtelefoon weggehaald.

Je krijgt wel een adapter en een hoofdtelefoon met usb-aansluiting meegeleverd. Met die hoofdtelefoon kan de U11 je oren scannen en het geluid specifiek aan je oren aanpassen. Het resultaat klinkt oké, maar inears vanaf 30 euro bieden een betere kwaliteit. Het scherm en de accuduur zijn zoals we gewend zijn van een highend model: niet schokkend, maar in orde.

+ goede camera

+ gewaagd design

+ snelle processor

Huawei P10 huawei p10

De prijs van Huawei-toestellen zakt na de introductie meestal nog wat en dat het loont daarop te wachten blijkt nu ook. De smartphone kost nu nog maar 550 euro. Het wordt er geen betere smartphone van, maar de prijs-kwaliteitverhouding wordt dan wel een stuk leuker. Toen de telefoon uitkwam bood hij al geen high-end uitrusting, maar wel een waar veel gebruikers prima tevreden mee zullen zijn.

Het Full HD-scherm heeft geen hoge resolutie, maar is fel genoeg en heeft een hoog contrast en krachtige kleuren. Huawei heeft een mooie elegante behuizing gemaakt van aluminium, die degelijk aanvoelt. De Kirin 960-processor uit eigen huis komt wat tekort bij singlethread-performance, waardoor de interface net niet snel genoeg werkt.

Bovendien klokt hij bij volledige belasting binnen een paar seconden zijn snelheid omlaag. Dat merk je echter alleen bij benchmarks. Behalve de door ons geteste versie met snel UFS 2.1-geheugen en LPDDR4 zijn er ook versies met trager geheugen (UFS 2.0 of eMMC 5.1) en LPDDR3. Alleen via benchmarks kom je erachter wat er precies in het toestel zit. Op de dubbele camera prijkt het logo van camerafabrikant Leica. Dat bedrijf heeft de lenzen ontworpen, maar alles wordt door derden in elkaar gezet.

We zagen geen opvallend kwaliteitsverschil ten opzichte van de foto’s van de Honor 9 (idem camera, geen logo). De foto’s zijn prima, maar niet uitzonderlijk goed.

+ degelijke en elegante behuizing

– onduidelijk welk geheugen erin zit

– dezelfde uitrusting als de Honor 9

LG G6

Wat bij de LG G6-smartphone vooral opvalt is zijn formaat van 5,7 inch. De zijkanten zijn slechts 2 millimeter dun. Daar komt nog bij dat hij een ongebruikelijke schermverhouding heeft van 18:9 (oftewel 2:1) en een hoge resolutie van 2880 × 1440 pixels. Het voordeel is dat je naast content in 16:9-formaat de Androidknoppen nog kunt laten weergeven.

Het scherm hoort bij de mooiste lcd’s die we in een smartphone gezien hebben. Alleen de oledschermen van de Galaxy S8 hebben nog mooier beeld. De twee hoofdcamera’s vallen alleen op met hun maximale diafragma en kijkhoek, f/1.8 en 71 graden en f/2.4 en 125 graden. Die laatste levert wel een heftig fisheye-effect op en heeft een vast brandpunt.

Beide camera’s werken met dezelfde sensor, dus de verschillen in beeldeigenschappen zijn niet groot. De foto’s zijn scherp, missen een tikje dynamiek en het groen mag wat minder heftig. Het maken van een foto duurt vaak meer dan een seconde. Afgezien daarvan behoort de autofocuscamera tot de beste smartphonecamera’s. Ondanks de oudere processor is de performance in orde.

De smartphone oogt qua design niet zo modern, maar de achterkant is wel van Gorilla Glass. De vingerafdruksensor zit aan de achterkant en dat is even wennen. Dan gaat het herkennen van je vingerafdruk wel eens mis.

+ goed en randloos scherm

+ prima camera

+ lompe behuizing

OnePlus 5 oneplus 5

De Chinese fabrikant OnePlus zette zichzelf op de kaart door het maken van smartphones die prima kunnen meekomen met de topmodellen van de grote namen. Maar dan wel maar voor een fractie van de prijs. Een enorm koopje is de OnePlus 5 niet meer, want er zijn inmiddels meer smartphones in zijn prijsklasse te vinden. Maar toch valt de 5 nog op ten opzichte van de rest.

De versie van Android die op de smartphone draait heet Oxygen OS en is vrijwel identiek aan een kale versie van Android. Ook de 5 heeft drie camera’s, waarvan er een een telelens heeft en met tweevoudige vergroting foto’s maakt. Wat ons betreft een nuttige functie voor een derde camera. Volgens de specificaties vergroot de lens slechts met een factor 1,3, dus de rest wordt vermoedelijk door de software geregeld. Dat heeft nauwelijks invloed op de scherpte.

Bij slecht licht weigert de zoomcamera dienst en maakt de normale camera een digitaal vergrote foto zonder dat dit duidelijk wordt gemaakt. In het algemeen zijn de foto’s wat te donker en te warm om echt te concurreren met de Galaxy S8 en U11. De Snapdragon 835 is een recente processor die in combinatie met de 6 GB geheugen zijn werk prima kan doen. Een klein minpunt is het ontbreken van een geheugenkaartslot.

Gelukkig is 64 GB in het algemeen wel genoeg om vooruit te kunnen. Als je meer ruimte wilt, kun je voor een paar tientjes meer de 128GB-versie met 8 GB geheugen aanschaffen.

+ goede prijs-kwaliteitverhouding

+ telelens (met wat minpunten)

+ kale Android

Samsung Galaxy S8galaxy s8

Smaken verschillen natuurlijk, maar wij zijn het er over eens dat hij er mooi uitziet. Bijna de hele voorkant van de Samsung Galaxy S8 bestaat uit display. Aan de zijkanten buigt het naar achteren, zodat de flinterdunne rand bijna helemaal wegvalt.

Het bijna randloze scherm ziet er niet alleen mooi uit, maar heeft ook handige voordelen: ondanks zijn 5,8 inch ziet het toestel er compacter uit dan de meeste van de geteste smartphones. En met 700 cd/m2 komt er ook meer licht vanaf dan van welk ander smartphonescherm dan ook.

Dankzij oled heeft hij krachtigere kleuren dan een lcd. Standaard draait hij op een teruggeschroefde resolutie om energie te besparen. Als je de resolutie opschroeft via de instellingen, is alleen van zeer dichtbij wat verschil te zien. De processor en camera’s laten een goede indruk achter. De processor is van Samsung zelf, die kan de concurrentie van Qualcomm makkelijk bijbenen.

De foto’s en video’s horen bij het beste wat er op dit moment te behalen valt. Het beeld is daarentegen slechts een tikje beter dan bij de S7. De assistent van Samsung, Bixby, mag je rustig negeren. Hij haalt het echt niet bij Google Assistant en je moet er ook nog Engels tegen spreken.

Samsungs Android-aanpassingen onder de naam Samsung Experience bevatten allerlei menuaanpassingen en extra apps, maar die zijn lang niet zo goed als de apps van Google.

+ beste scherm

+ zeer goede camera

+ zeer goede performance

Sony Xperia XZ xperia xz

Een smartphone met 4K: is dat protserig of een stap voorwaarts? Voor de Sony Xperia XZ Premium geldt het eerste. Het scherm geeft 3840 × 2160 pixels weer, meer dan alle concurrenten, maar die volledige resolutie krijg je echter zelden te zien. Alleen foto’s en zelfgemaakte video’s via de Sony-apps hebben die resolutie.

Met het blote oog zie je geen verschil in scherpte met andere high-res schermen. De andere content, zelfs de Android-interface, wordt slechts in Full HD gerenderd en daarna opgeschaald. In plaats van met zijn hoge resolutie scoort het scherm wel pluspunten met zijn (voor een lcd) prachtige kleuren.

Een andere mooie functie is super- slowmotion-optie van de hoofdcamera, die 960 beelden per seconde kan vastleggen. Sony heeft de sensorchip daarvoor met zijn eigen highspeed-geheugen uitgerust. Het opnemen in slowmotion werkt echter alleen in Full HD en je kunt slechts een moment van 0,184 seconden vastleggen, dat dan wordt uitgesmeerd over 5,9 seconden.

Als je het juiste moment weet vast te leggen, levert dat spectaculair mooie beelden op, maar die beperking reduceert deze feature tot een gimmick. Foto’s missen wat detail en bij weinig licht worden de foto’s te donker. De processor geeft geen reden tot klagen. De behuizing is wel heel erg hoekig en ligt niet lekker in de hand. De accuduur is de kortste van de test – en hij heeft het langste nodig om weer opgeladen te worden.

+ goed scherm (ook zonder 4K)

+ zeer goede performance

+ slechte accuduur

Dualcamera & dualsim

Alle high-end smartphones maken goede foto’s en aardige video’s in 4K. De trend is drie camera’s. LG G6, Huawei P10, OnePLus 5 en Honor 9 hebben elk twee naast elkaar geplaatste hoofdcamera’s. Die vervullen verschillende rollen. Bij de P10 en Honor 9 is naast een normale kleurencamera een zwart-witcamera ingebouwd om de dynamiek in foto’s te vergroten. Ook de autofocus moet er sneller van worden.

LG en OnePlus gebruiken de dubbele camera voor verschillende brandpuntsafstanden. De G6 kan groothoekfoto’s maken, de One- Plus heeft een telelens. 4G is standaard, maar de telefoons ondersteunen verschillende uitvoeringen. Ze ondersteunen allemaal 4G cat.9 met snelheden tot 450 Mbit/s. De Xperia XZ kan zelfs 1 Gbit/s halen. Die snelheden worden echter nog niet aangeboden, dus voorlopig heb je daar nog niet veel aan. Bij de locatiebepaling maakt het niet uit of de smartphones alleen gps en Glonass ondersteunen of ook nog het Chinese Beidou of het Europese Galileo (zie c’t 10/2017, pagina 89).

Ze wisten allemaal na een paar seconden waar we ons bevonden en hielden dat ook vast. De helft van het geteste apparaten biedt ook de optie voor dualsim, soms tegen meerprijs. Tot nu toe waren dualsim high-end smartphones niet gebruikelijk omdat de fabrikanten de telefoons ook graag in winkels van providers aanbieden – en die willen het liefst dat alleen hun eigen simkaart in het toestel gestopt wordt.

Geen enkele smartphone kan een tweede simkaart en tegelijk een geheugenkaartje gebruiken: je kunt of de een of de ander in het slot stoppen.

Androidversies

Fabrikanten kunnen het niet laten om aan Android te sleutelen. Alleen de Google Pixel heeft een pure versie van Android, en de OnePlus 5 heeft slechts minimale aanpassingen. Google gebruikt op de Pixel de Pixel Launcher, die wat speelser oogt dan de versie voor Nexus-apparaten.

OnePlus heeft die launcher in zijn Oxygen OS Android- versie vrijwel compleet nagemaakt. De standaard-apps voor je contacten en klok zijn van OnePlus zelf. Die voldoen qua design en eenvoud aan de templates van Google. De andere fabrikanten gaan wat minder subtiel te werk. Sony, Honor, Huawei en LG veranderen rigoureus het design van de menu’s en apps. Ze installeren eigen software en knikkeren het app-menu uit het systeem. Daardoor plant elke app automatisch een snelkoppeling op het startscherm.

Sony’s multimedia-apps zijn irritant, daar heb je een Sony-account voor nodig. Samsung en HTC zijn al minder fanatiek met eigen aanpassingen dan voorheen. Maar vooral Samsung installeert nog altijd een hele partij apps waar je niet bepaald om zit te springen. Op alle smartphones staat minimaal Android 7.0, wat alweer een jaartje oud is. Alleen de Pixel heeft de meest recente versie 7.1.2. De enige smartphone die nog recenter is qua software, is de iPhone 7.

Conclusie

De vraag of het een iPhone of Android-toestel moet worden, is snel te beantwoorden. Als je voor je werk aan Apples ecosysteem vastzit of meer waarde hecht aan veiligheid en privacy dan aan de modernste techniek, dan is de iPhone de beste keus. Wil je de beste onderdelen of dualsim en een geheugenkaartslot dan is er genoeg keuze op Androidgebied.

De Samsung Galaxy S8 biedt een mooi totaalpakket. Hij is er ook in dualsim-variant (Duos). Hij heeft het beste scherm, een mooie en waterdichte behuizing en de camera maakt in alle situaties mooie foto’s. Minpunten zijn de afgeronde hoeken van het scherm en Samsungs eigen aangepaste Android-versie.

De Google Pixel, LG G6 en HTC U11 maken ook mooie foto’s, maar de Pixel scoort vooral goed bij foto’s in het donker. De G6 doet het goed qua details en de U11 maakt allround goede foto’s. Een dubbele camera biedt geen echt sterk opvallend voordeel. De LG G6 heeft samen met de OnePlus 5 de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Wil je een goedkopere high-end telefoon (onder de 550 euro), dan moet je genoegen nemen met wat minpunten: bij de G6 qua design en processor en bij de OnePlus 5 qua camera en het geheugenkaartslot. Als je graag goede software gebruikt, kun je beter voor de 5 gaan. Ook de Huawei P10 heeft een prijskaartje van rond de 550 euro.

De Honor 9 is de goedkoopste in deze test met 430 euro. Behalve de beeldstabilisatie is er geen reden om voor de P10 te gaan: de 9 is dan een beter betaalbare keus. Als je bij de Sony Xperia XZ Premium de gimmicks met 4K en super-slowmotion niet meerekent, is het een smartphone met een goede set features, maar wel wat lomp.

Maar zoals de test laat zien hoef je voor dergelijke features geen 750 euro uit te geven. Wil je altijd de nieuwste versie van het besturingssysteem op je telefoon? Ga dan voor een iPhone of Google Pixel. Maar als je kijkt naar de hardware, zijn die wel erg pittig aan de prijs.

 

overzichtstabel

Meer over

Smartphones

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Surfshark VPN review: VPN gebruiken op een onbeperkt aantal apparaten

Surfshark VPN, dat werd gelanceerd in 2018, blijft een van de relatief jonge commerciële VPN-diensten. Toch wil de VPN-dienst indruk maken met moderne...

ASUS Zenbook S14 (UX5406) review: draagbaar en veelzijdig

De Asus Zenbook S14 (UX5406) , die we in deze review onder de loep nemen, is dun en erg licht, maar biedt toch alle moderne aansluitingen die je nodig...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er