Ubiquiti nanoHD en In-Wall HD

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

  De compacte Ubiquiti NanoHD voor aan het plafond of de muur kan je van snel wifi voorzien. De In-Wall HD schroef je aan de muur en heeft nog wat extra’s te bieden dan puur alleen accesspoint spelen.

  Uitgebreide wifinetwerken zijn niet alleen voorbehouden aan bedrijven, hotels en scholen. Ook bij een moderne woning kun je wel wat wifi-power gebruiken. Binnen het Unifi-systeem van Ubiquiti zijn er twee nieuwe wifi-accesspoints met Wi-Fi 5 bijgekomen.

  De ronde nanoHD is voor aan een muur of liever nog het plafond bedoeld, de In-Wall HD is gericht op montage op een installatiedoos aan de muur in bijvoorbeeld hotels. De HD staat voor High Density en geeft aan dat het om accesspoints gaat die tot maximaal 200 clients aan kunnen. Voor de NanoHD houdt Ubiquiti het aantal clients op maximaal 125, bij de In-Wall op 80 stuks.

  Hardware en instellen

  De twee apparaten hebben dezelfde ­basis qua hardware. Het gaat om een Media­tek MT7621-cpu (MIPS-dualcore met 880 MHz) en twee wifi-chips in de vorm van de MT7603 en MT621 die zorgen voor de beide frequentiebanden.

  Voor het instellen en verdere acties heb je de Unifi Controller nodig. Die kan draaien als een Docker-container op je NAS of als los netwerkapparatuur (Cloud Key 2, zie c’t 10/2019 op pagina 23). Bij een enkele NanoHD krijg je een houder voor aan het plafond of de muur, setje schroeven en ook een PoE-injector (IEEE 802.af) meegeleverd. Bij een 3-pack of 5-pack ontbreekt de injector.

  Als de standaard witte behuizing niet goed past bij de omgeving waar je hem neer wilt hangen, kun je nog kiezen uit zes andere skins (zwart, marmer, hout, etc). Ook voor de In-Wall-HD zijn er zes andere kappen beschikbaar.

  Wel / niet in de muur

  Het ‘in de muur’ zitten van de In-Wall HD is een beetje overdreven. Het accesspoint zit op de muur geschroefd, op een installatie­doos met utp-kabel die past op de RJ45-poort aan de achterkant. De In-Wall HD steekt zo’n 3 centimeter van de muur uit.

  Ubiqui In-Wall HD

  De In-WAll HD zit niet echt ‘in’ de muur, maar er netjes tegenaan geschroefd.

  Via de geïntegreerde switch leid je als je wilt verschillende (via VLAN’s gescheiden netwerken) door via de vier netwerkpoorten aan de onderkant. Denk voorbeeld aan een smart-tv in een hotelkamer. Een van de poorten kan voor de energievoorziening (IEEE 802.3af) zorgen, bijvoorbeeld voor een VoIP-telefoon. Door de installatie van de ­In-Wall-HD raak je dus geen netwerkfuncties kwijt.

  Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

  Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

  Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

  Wifi-tests

  De accesspoints zorgen voor een Wi-Fi 5-verbinding, maar we hebben ze getest in combinatie met de nieuwe Intel AX200 Wi-Fi 6-client. Hierdoor zijn de resultaten beperkt te vergelijken met eerdere wifi-tests. Bij het testen met drie oudere usb-clients (Linksys WUSB6100M, singlestream 11ac) haalden de beide accesspoints duidelijk meer uit MU-MIMO.

  Afhankelijk van de set-up haalden de AP’s in groepsmodus tussen de 49 en 103 procent meer totale doorvoer dan de gemiddelde waarde van een enkele stream. Met twee AX200-clients die WiFi 6-gecertificeerd zijn, kwamen we in het beste geval tot 25 procent betere waarden. De gemeten netto doorvoersnelheid over 20 meter door muren heen was bij onze testset-up goed tot zeer goed.

  Ubiquiti_nanoHD

  Domevormige accesspoints kun je het beste aan het plafond monteren om zo de beste dekking te krijgen.

  Op de 2,4GHz-band werd 80 tot 115 Mbit/s gehaald door de nanoHD, de In-Wall HD scoorde daarbij 107 tot 187 Mbit/s. Op de 5GHz-band op 20 meter afstand kwamen we uit op 153 tot 198 Mbit/s bij de nanoHD en 146 tot 286 voor de In-Wall HD. Bij beide accesspoints was de oriëntatie daarbij wel van invloed. Meestal komt het bij de dome-­vormige accesspoints van Ubiquiti er op neer om ze als het even kan aan het plafond te monteren.

  Conclusie

  Met de NanoHD en de In-Wall HD heeft Ubiquiti twee nieuwe aantrekkelijke access­points voor zijn Unifi-wifisysteem beschikbaar gemaakt. Ze zijn compact, doordacht in elkaar gezet, vallen nauwelijks op en zorgen voor een snel wifi. De accesspoints bieden veel waar voor je geld.

  nanoHDIn-Wall HD
  wifiWi-Fi 4, Wi-Fi 5, max 2,033 Gbit/s
  aansluitingen PoE1 × RJ45 (af-in)5 × RJ45 (at-in, af-out)
  snelheid 2,4 G/ 5 GHz190 / 407 Mbit/s187 / 419 Mbit/s

  Meer hardware-reviews in c't 05/2024

  Meer over

  Wifi

  Deel dit artikel

  Alieke van Sommeren
  Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

  Lees ook

  OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd’s

  Als je geen opslagruimte meer hebt in je laptop, is er altijd nog de optie om een externe ssd aan te sluiten. Als je daar echter nog steeds niet genoe...

  Alpenföhn Panorama 2 review: cpu-koeler voor compacte (mini-)pc’s

  In deze review werpen we een blik op de Panorama 2 van Alpenföhn. Deze cpu-koeler koelt processors tot 95 watt en dankzij de geringe hoogte is hij ges...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er