OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd’s

Daniel Dupré
0

Inhoudsopgave

  Als je geen opslagruimte meer hebt in je laptop, is er altijd nog de optie om een externe ssd aan te sluiten. Als je daar echter nog steeds niet genoeg aan hebt, is de OWC Express 4M2 Thunderbolt box die wij in deze review bekijken een oplossing: deze behuizing biedt ruimte voor vier M.2-ssd’s.

  OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd's

  Prestaties en energieverbruik

  Het OWC-kastje is iets groter dan een NUC en bevat wat elektronica voor de Thunderbolt-aansluiting, evenals vier slots voor M.2-ssd’s in het 2280-formaat op een tweede printplaat. De ventilator draait continu (1,0 sone). De 72 watt adapter is ruim voldoende voor vier PCIe-ssd’s. Met onze testconfiguratie verbruikte het kastje in idle 6,8 watt; na het uitschakelen van de pc ging het verbruik in slaapstand naar iets minder dan 1 watt.

  Connectiviteit en compatibiliteit

  Achterop de behuizing bevindt zich een DisplayPort-uitgang (4K @ 60 Hz) en een Thunderbolt-aansluiting die ook USB met 10 Gbit/s ondersteunt, zoals gebruikelijk bij Thunderbolt.

  In de test

  We hebben de Crucial P5 Plus, Mushkin Vortex, Solidigm P44 Plus en Zadak TWSG3 getest. Deze ssd’s behaalden schrijfsnelheden van meer dan 700 MB/s, terwijl andere ssd’s net daaronder zaten of zelfs de 100 MB/s niet haalden. De verschillen in leessnelheden waren kleiner, met de meeste ssd’s die waarden tussen 810 en 840 MB/s behaalden.

  RAID-configuraties

  We hebben vergelijkbare snelheden behaald in tests op de Mac en hebben de meeste metingen uitgevoerd onder Windows. Trim werkt echter alleen als de ssd’s niet in een RAID-array zitten. OWC raadt aan de RAIDManager SoftRAID te installeren, die beschikbaar is voor macOS en Windows. Een oudere versie, beperkt tot OWC-apparaten, wordt meegeleverd. We hebben deze gebruikt om RAID 0, 1 en 5 te testen. RAID 0 behaalde 2,8 GB/s bij lezen en 1,6 GB/s bij schrijven. RAID 1 behaalde respectievelijk 1,7 en 1,3 GB/s en RAID 5 behaalde 2,0 en 0,7 GB/s.

  Warmte en koeling

  Met RAID 5 onder Windows haalden we ongeveer 2,5 GB/s voor lezen, maar de schrijfsnelheid was teleurstellend, met niet eens 400 MB/s. De arrays opgezet met Schijfbeheer waren sneller: RAID 1 haalde 700 MB/s bij schrijven en vier ssd’s in RAID 0 haalden 1,5 GB/s. Op de Mac haalden we 1,7 GB/s schrijfsnelheid met een RAID 0-configuratie via macOS, terwijl de leessnelheden van 2,7 GB/s slechts iets langzamer waren dan onder Windows.

  Als je de ventilator loskoppelt, kunnen de ssd’s oplopen tot maximaal 78 graden Celsius onder continue belasting. Afhankelijk van het beoogde gebruik zouden een paar kleine koellichamen waarschijnlijk ook voldoende zijn.

  Conclusie OWC Express 4M2 review

  Al met al is de Express 4M2 veel te duur voor een opslaguitbreiding van één of twee TB; een eenvoudige Thunderbolt- of usb-behuizing met M.2-slot is hier beter voor geschikt. Als je echter aanzienlijk meer opslagruimte nodig hebt, is de Thunderbolt-behuizing een heel eenvoudige manier om aan je behoeften te voldoen.

  OWC Express 4M2 review: plus- en minpunten

  +Actieve koeling
  ± Snelheden kunnen wisselen
  Prijzig

  OWC Express 4M2 specificaties

  FabrikantOWC
  Systeemeisenpc of Mac met Thunderbolt 3 of 4
  RAID-snelheden OWC SoftRAID / Windows / macOS (schrijven / lezen)RAID 0 1594 / 2847 MB/s / 1510 / 2456 MB/s / 1738 / 2728 MB/s
  RAID 1 1675 / 1326 MB/s / 667 / 1576 MB/s / –
  RAID 5 728 / 2039 MB/s / 387 / 2513 MB/s / _-
  Shoplink & prijsAmazon, circa 383 euro

  (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Meer over

  Synology

  Deel dit artikel

  Daniel Dupré
  Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

  Lees ook

  Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

  Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

  Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

  Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er