PCI Express 4.0 zet zich langzaam maar zeker door als de nieuwe standaard voor de high-end ssd, maar ssd’s met PCIe 3.0 zijn alles behalve traag, zoals blijkt uit de test van negen ssd’s. De schikking van het flashgeheugen is in grote mate bepalend.
Daniel Dupré
Tegenwoordig zit er in alle beetje moderne pc’s standaard een ssd. Wat voor een ssd dat is, is echter verre van eenduidig. Als het vooral om de kosten gaat, zul je kiezen voor een SATA-ssd. Die modellen zijn in het algemeen nog steeds iets goedkoper dan de snellere PCI Express (PCIe) ssd’s. Als het om de hoogste prestaties gaat, dan is een PCIe 4.0-ssd met de nieuwste controller de beste keuze. Die zijn bij sequentiële overdrachten meer dan tien keer zo snel als SATA-ssd’s. Tussen die modellen zitten ssd’s met een PCIe 3.0-interface. Die zijn snel, komen qua prijs steeds dichter in de buurt van SATA-ssd’s en zijn daarmee op weg de nieuwe middenklasse-ssd’s te worden.
Negen maal ssd
We hebben negen nieuwe PCIe (NVMe) ssd’s onder de loep genomen:
- PCIe 3.0: Samsung SSD 980, Western Digital WD Black AN1500, Corsair MP400, HP SSD EX950 M.2 en LC-Power Phenom Pro
- PCIe 4.0: Adata XPG Gammix S70 en S50 Lite, de Corsair modellen MP600 Core en MP600 Pro, de Sabrent Rocket Q4, Integral UltimaPro X3, Silicon Power US70 en de Western Digital WD Black SN850
Ze hebben allemaal de M.2-formfactor, met uitzondering van de WD Black AN1500 die een PCIe 3.0 x8-kaart is. Enkele van de M.2-ssd’s met PCIe 4.0-controllers zijn voorzien van een gigantische koeler.
De SSD 980 Pro van ssd-marktleider Samsung hebben we getest in c’t 12/2020. Hij is snel, maar ook relatief duur. In plaats daarvan hebben we hier de Samsung 980 (zonder ‘Pro’) getest, die pas kort voor de redactionele deadline geïntroduceerd werd. Op papier is dat de traagste ssd in deze test omdat hij ‘slechts’ vier PCIe 3.0-lanes gebruikt.
De WD Black AN1500 belooft dezelfde hogere snelheid als een M.2-ssd met PCIe 4.0 x4 met tweemaal het aantal lanes.