Vlotte ssd-opslag: Samsung 980 Pro

Marco den Teuling
0

De Samsung 980 Pro verschilt op twee belangrijke punten van zijn voorgangers: hij maakt gebruik van PCIe 4.0 en TLC-flash.

Samsung heeft inmiddels een aardige geschiedenis op het gebied van de productie van ssd’s. Die werken met eigen flash­geheugen, een eigen controller en eigen DRAM. Samsung upgradet bij het topmodel 980 Pro in M.2-formaat de verbinding: vier PCIe 4.0-lanes in plaats van PCIe 3.0 bieden in theorie snelheden tot 8 GB/s. Sam­sung noemt een snelheid van 7 GB/s voor sequentieel lezen.

Samsung-SSD 980 Pro

We waren inderdaad in staat om die waarde te halen, maar tijdens het schrijven haalde de 980 Pro maar slechts enkele seconden lang zo’n 5 GB/s. Dat komt omdat Samsung nu ook bij de Pro-serie het goedkopere, maar in vergelijking met MLC-flashgeheugen tragere TLC-geheugen gebruikt. De ssd haalt de hoge snelheid daarom alleen gedurende een korte tijd met een vrij royale SLC-cache.

De 980 Pro haalt ook goede waarden bij de toegang tot willekeurige adressen: iets minder dan 850.000 IOPS bij het lezen, vergeleken met 780.000 IOPS bij het schrijven. Belangrijker bij typisch pc-gebruik is echter dat de 980 Pro een van de snelste ssd’s is die we ooit in huis hebben gehad, zelfs met weinig parallelle benaderingen.

(informatie afkomstig uit c’t magazine 12/2020, p. 22)

Samsung 980 Pro
typeMZ-V8P1T0
interface, protocolPCIe 4.0, NVMe 1.3c
formaatM.2 2280
garantie, levensduur5 jaar, 600 TB
prijs€ 230 (1 TB)

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de c't nieuwsbrief en ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer hardware-reviews c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Externe behuizing voor ssd of harde schijf: 8 modellen getest

Een (oude) harde schijf of ssd kun je in een usb-behuizing stoppen en als extern opslagmedium gebruiken. We hebben een aantal modellen externe behuizi...

Externe ssd met usb-aansluiting: zes modellen getest

Een externe ssd met usb-aansluiting is handiger dan een usb-stick als je flink wat bestanden wilt meenemen. We hebben verschillende externe ssd's gete...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er