Seagate Firecuda 520 PCIe-ssd

Daniel Dupré
0

De Firecuda 520 van Seagate heeft dezelfde onderdelen als alle andere PCIe 4.0-ssd’s, maar dan wel zonder koellichaam.

Een Phison-controller PS5016-E16, 1 TB 3D-­TLC-flashgeheugen van Toshiba en 1 GB DRAM, en klaar is weer een PCIe 4.0-ssd. Dat geldt echter niet voor de Seagate Firecuda 520, maar wel voor alle ssd’s met die nieuwe snelle interface, zoals Corsair, Gigabyte en Patriot die leveren.

Omdat de Firecuda 520 echter geen koellichaam heeft, wordt de ssd bij continue belasting flink heet, waardoor de ssd-controller na verloop van tijd de snelheid afremt. Dat valt met name op tijdens het schrijven: vergelijkbare ssd’s met koellichaam kunnen een schrijfsnelheid van 4,3 GB/s langer dan een minuut vasthouden, maar bij de Firecuda 520 zakt die naar 3,75 GB/s.

Seagate Firecuda 520 PCIe ssd

Bij benaderingen van random adressen haalt de ssd 360.000 IOPS, slechts de helft ten opzichte van de concurrenten. Bij het lezen zit de Firecuda met 5 GB/s en meer dan 770.000 IOPS dicht bij de andere modellen. De lagere schrijfprestaties zul je in het dagelijkse leven nauwelijks merken.

Maar wat de meeste mensen zal afschrikken, is de hogere prijs die je betaalt vergeleken met de andere modellen.

Seagate Firecuda 520
modelZP1000GM30002
ssd-formaatM.2 80 mm
hoogte3,6 mm
prijs€ 275 (1 TB)

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf bij op IT-gebied! Haal optimaal rendement uit je hard- en software en leer over nieuwe technologieën. Met achtergrondartikelen, workshops, tests, aanbiedingen en meer.

Meer over

HardwareSSD

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Ssd’s met SATA- en PCIe-interface getest

Computers met SATA-ssd's zijn in no time opgestart en leveren je data vliegensvlug. Hierdoor voelt je pc lekker snel aan en wil je nooit meer terug ...

Corsair MP600 PCIe 4.0-ssd

Dankzij moederborden met PCIe 4.0 verschijnen er steeds meer PCIe 4.0-ssd's. Corsair komt met de MP600.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er