Een draagbaar scherm geeft je in een handomdraai extra schermoppervlak. Je stopt hem zo in je laptoptas en bij een model met USB-C is niet eens een stopcontact nodig. In deze portable monitor review testen we 6 modellen, met grote verschillen.
Een draagbare monitor met USB-C aansluiting is de beste optie voor een moderne laptop met USB-C, omdat dan via een enkele kabel stroomtoevoer en beeld kunnen lopen.
Behalve voor extra werkruimte onderweg kan een portable monitor ook handig zijn om bijvoorbeeld een presentatie te tonen aan iemand die tegenover je zit, terwijl je zelf op je laptopscherm kijkt.
Sommige van de schermen in deze portable monitor review hebben ook een HDMI- of DisplayPort-aansluiting. Als je die gebruikt, moet je een aparte (usb-)aansluiting gebruiken voor de stroomtoevoer.
Portable monitor review – testresultaten
Hieronder volgen eerst de testresultaten, daarna meer informatie over de geteste modellen en extra informatie over belangrijke kenmerken bij portable monitors.
Ontvang gratis informatie en tips over monitors en laptops, schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Asus Zenscreen MB16ACE – alleen via USB-C
De 15,6-inch Zenscreen-monitor maakt gebruik van een fijn mat full-hd-scherm en slechts één USB-C-poort. Door het ontbreken van een aparte stroomvoorziening werkt hij niet met een DisplayPort- of HDMI-adapter. Het kleurengamma van het contrastrijke IPS-panel is vrij klein. Het scherm wordt donkerder en doffer wanneer je het van opzij bekijkt.
De meegeleverde cover beschermt de displayzijde tijdens het transport en dient als steun bij gebruik. Hij moet heel precies worden gevouwen om het dunne scherm te ondersteunen – maar kan dat ook in portretstand. Een andere optie is om de monitor met een dunne pen overeind te houden. Het frame heeft daar een opening voor. Er zijn slechts twee toetsen om door het schermmenu te navigeren, waarvan er één kan worden toegewezen aan een favoriete menufunctie.
Het 5-traps blauwlichtfilter is aangenaam subtiel, het beeld is alleen op het hoogste niveau te gelig. Met GamePlus kunnen spelers draadkruizen of een timer weergeven, wat nogal ambitieus lijkt voor het 60Hz-scherm.
Plus-/minpunten
+ slank en licht
+ contrastrijk
– kleine kleurruimte
Dell C1422Hf – makkelijk en (te) eenvoudig
Het 14-inch full-hd-beeldscherm van Dell ziet er stijlvol uit, is vederlicht en kan in een handomdraai worden opgezet: klap de steun met de twee USB-C-poorten weg van het scherm en je bent klaar. Het enige probleem is dat de standaard niet geschikt is voor gebruik in portretstand. Het scherm staat te steil en wiebelt wanneer het 90 graden gedraaid wordt.
Ook met de weergave-instellingen ben je snel klaar – een schermmenu ontbreekt. Er zijn maar drie knoppen: twee voor de helderheid en één voor het blauwlichtfilter, dat het scherm een beetje geel maakt. De Spartaanse uitrusting is zowel een vloek als een zegen: veel aanpassen kun je niet, maar dat hoeft ook niet.
Helaas is ook het contrastbereik van de C1422Hf karig. Het zwartniveau van 1 cd/m2 is gewoon te hoog, het contrast van 185:1 te laag. Aangezien het scherm nog doffer wordt wanneer je het van opzij bekijkt, kun je het scherm beter recht voor je plaatsen (of voor degene die het moet bekijken). De verzadigde kleuren zijn een stuk kijkhoekstabieler.
Plus-/minpunten
+ gemakkelijk
+ verzadigde kleuren
– contrastarm
Lenovo ThinkVision M14t – goed bedienbaar
De 14-inch ThinkVision M14t heeft een sterk reflecterend touchscreen. Het IPS-paneel heeft 1920 × 1080 pixels, dekt de sRGB-kleurruimte bijna volledig af en blijkt behoorlijk kijkhoekstabiel te zijn. Het capacitieve 10-punts touchscreen kan met de vinger en met de drukgevoelige stylus bediend worden.
Het lcd-scherm met erg smalle randen staat stevig op de uitklapbare voet, maar in portretstand wiebelt het. Dankzij twee gaten in de achterkant van de voet is het mogelijk om hem op een VESA-standaard te bevestigen. Bovendien is de lichte, slanke monitor met zijn ingebouwde automatische rotatie goed te hanteren als een tablet. Het gemeten lage contrast van 184:1 valt in de praktijk nog wel mee.
De twee USB-C-poorten accepteren video, data en voeding, maar geen audiosignalen. Het duidelijke schermmenu kan goed worden bediend via het aanraakscherm, maar biedt weinig instelmogelijkheden. In sRGB-modus zijn de helderheid- en contrastregeling inactief.
Plus-/minpunten
+ kleurrijk touchscreen
+ goede bediening
– spiegelend scherm
Uperfect MDS-156A07 – veel kleur en pixels
De 15,6-inch Uperfect-monitor biedt 3840×2160 pixels op het enigszins reflecterende beeldscherm. Het uiterst kleurrijke 4K-panel dekt de sRGB-kleurruimte volledig af en AdobeRGB tot 98 procent. De goede kleurverzadiging blijft behouden, zelfs vanuit grotere kijkhoeken – alleen de schermhelderheid neemt vanaf de zijkant iets af. Erg donkere gebieden hebben geen goede schakering. Het testtoestel had een kleine vlek in het midden, misschien vuil of een afdruk van een afstandhouder op het panel, die zichtbaar was bij een donkere achtergrond, maar na enige tijd verdween.
Bij het aansluiten via USB-C, HDMI of DisplayPort schakelt de monitor automatisch in en wordt vervolgens herkend als HDR- en FreeSync-apparaat. In het Uperfect-menu zijn er inactieve opties voor het synchroniseren van analoge videosignalen – een souvenir van monitoren uit een ver verleden.
De ingebouwde luidsprekers klinken acceptabel, maar ook hier ontbreken de lage tonen. De gevouwen cover houdt het scherm goed op zijn plaats.
Plus-/minpunten
+ kleur- en contrastrijk
+ goede uitrusting
– spiegelend scherm
Meer portable monitor testresultaten
We hebben ook de IVV ASM133UC-2 en Uperfect MDS-173A01 draagbare beeldschermen getest. Meer testresultaten vind je in de rest van deze review, in onderstaande tabel en in c’t 6 / 2022.
Portable monitor review – testresultaten en gegevens
Klik op de onderstaande tabel voor een complete vergroting (in pdf-formaat).
Portable monitors – ook voor laptops zonder USB-C geschikt?
Enkele apparaten zijn ook voorzien van een HDMI- of DisplayPort-aansluiting. Daarmee kunnen ze ook worden gebruikt met oudere laptops zonder USB-C-uitgang. In dat geval moet je ze echter ook via een usb-poort van stroom voorzien. De meeste worden geleverd met een geschikte usb-stekkervoeding. De geteste modellen hadden tot 15 watt nodig tijdens gebruik.
Adapters werken in de richting DisplayPort naar USB-C soms wel, soms niet. We hebben in de tabel genoteerd welke monitor met welke adapter werkte.
De Thinkvision M14t-monitor is uitgerust met een capacitief touchscreen dat ook de aanraaksignalen doorgeeft via USB-C (zonder extra kabel).
Portable monitor review – opstellen en afstellen
Voor het neerzetten van de schermen zijn verschillende opties:
- De twee schermen van Dell en Lenovo zijn snel op te zetten dankzij hun uitklapbare steunen.
- Bij veel andere monitoren moet je handig zijn met vouwen van de bijgeleverde beschermhoezen om die als steun te gebruiken.
- Soms kun je een bijgeleverde stylus/pen gebruiken om het scherm overeind te houden.
- Bij modellen met VESA-compatibele schroefgaten (zie tabel) kun je eventueel een externe standaard gebruiken.
Als alternatief kun je een ‘universele’ (tablet)standaard kopen om de mobiele monitor in te zetten.
De bediening van het schermmenu werkt voor bijna alle geteste monitoren omslachtig, wat niet vreemd is gezien de piepkleine toetsen en wankele steun. Veel in te stellen is er vaak ook niet.
Gelukkig zijn de helderheid en het volume op de meeste monitoren ook via fysieke knoppen toegankelijk.
Conclusie
Werken met een compacte mobiele monitor is plezierig. Afhankelijk van waar(voor) je het scherm gebruikt, kun je letten op bijvoorbeeld kijkhoeken, maximale helderheid en reflecties (zie tabel).
- De toestellen van Dell en Lenovo hebben een eenvoudig ontwerp en zijn ongecompliceerd in gebruik. Het lage contrast, dat vooral bij een lichte omgeving problemen kan opleveren, werkt in hun nadeel.
- De kleine monitor van IVV is van een vergelijkbare klasse. Hij maakt indruk met zijn 4K-resolutie en werkt niet alleen met USB-C, maar ook met laptops met een HDMI-uitgang. De benodigde energie moet dan worden geleverd door een externe netadapter of door de laptop.
Kies voor een kleiner en lichter model om het makkelijker overal mee naartoe te nemen. Veel testmodellen wegen maar 600 tot 700 gram en passen goed naast je laptop in de tas.
Het is moeilijk om bij deze test te kiezen tussen de verschillende modellen, maar je kunt je met een gerust hart richten op de gewenste uitrusting.
(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 6, 2022, pagina 102, van Ulrike Kuhlmann en Marco den Teuling)