Delock 63928 & 86040 review – adapter voor USB-C monitor aansluiten

Marco den Teuling
0

In deze Delock 63928 & 86040 review testen we twee modellen adapter voor een USB-C monitor aansluiten op een (oude) laptop of pc zonder USB-C.

Veel oudere laptops en zeker pc’s hebben geen USB-C-­uitgang. Of ze hebben een USB-C uitgang die geen beelduitvoer (DP-Alt Mode) ondersteunt.

Als je ze toch wilt aansluiten op de USB-C-input van een moderne monitor heb je een adapter nodig, of voor een desktop-pc eventueel een uitbreidingskaart.

Adapter voor USB-C monitor aansluiten op laptop

Als je een pc of laptop met DisplayPort-uitgang wilt aansluiten op de USB-C-input van een moderne monitor kun je een adapter gebruiken. Die moet het DisplayPort-­signaal van je laptop of pc dan omzetten naar een USB-C-signaal.

Die vertaalslag is niet voorzien in een standaard, maar de firma Delock biedt er twee DP-naar-USB-C-adapters voor aan:

  • Delock 63928 (boven)
  • Delock 86040 (onder)

Delock 63928 & 86040 review - adapter voor USB-C monitor aansluiten

Opletten bij een mobiele USB-C monitor

Zeker bij een laptop is een portable USB-C monitor handig als extra beeldscherm, omdat die met een enkele kabel beeld en stroomvoorziening van de laptop kan krijgen en er dan verder geen aansluiting nodig is. Dat werkt niet bij deze beide adapters, omdat ze alleen beeld doorvoeren en geen stroom leveren.

Als je een van deze adapters voor een mobiele USB-C monitor gebruikt, heeft die dus sowieso een aparte stroomvoorziening nodig. Of de monitor daar een (extra) aansluiting en geschikte voeding voor biedt, hangt af van het model, dus controleer dat vooraf.


Ontvang gratis informatie en tips over <productcategorie en meer>, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Delock 63928 & 86040 review – testresultaten

We testten beide adapters met verschillende monitors en de resultaten waren wisselend:

  • De korte 63928-adapter werkte bij de test met verschillende mobiele USB-C-monitoren samen, maar faalde met normaal formaat monitoren met USB-C-ingang.
  • De 86040-adapter (met 150 cm lengte) stuurde het beeld zonder problemen over op normaal formaat monitoren en werkte ook samen met de mobiele USB-C-monitoren van Dell en Lenovo die we hebben getest. Hij stuurde ook (in omgekeerde richting) videosignalen van de USB-C-poort naar de DP-­input van sommige monitoren.

Een duidelijk patroon van welke monitor met welke adapter samenwerkt kwam bij de test echter niet naar voren, ondanks verschillende combinaties.

Geschikt voor USB-C monitor aansluiten?

Zoals al aangegeven is er geen standaard gedefinieerd voor de omzetting van beeldsignalen van DisplayPort naar USB-C. Het is dan ook niet zeker dat adapters hiervoor werken met een willekeurige combinatie van een DP-uitgang en een USB-C ingang op een monitor.

Er blijft uiteindelijk niets anders over dan het gewoon maar zelf uit te proberen. Als je de adapter online aanschaft, mag je de aankoop binnen 14 dagen annuleren en kun je het aankoopbedrag terugkrijgen.

Delock 63928 & 86040 plus- en minpunten

+ betaalbaar
+ compact
gokwerk qua werking

Delock 63928 & 86040 specificaties

FabrikantDelock, delock.com
ResolutieDP 1.2 tot 4K/60 Hz (63938),
DP 1.4 tot 8K/60 Hz (86040)
Aansluitingeninput: DisplayPort (female, 63938 / male, 86040)
output: USB-C
Shoplink en prijsDelock 63928, circa 20 euro
Delock 86040, circa 50 euro

 

Lees uitgebreide reviews van USB-C hardware en meer in c't 05/2024

Meer over

MonitorenUSB

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

OWC Express 4M2 review: externe behuizing voor maar liefst 4 M.2-ssd’s

Als je geen opslagruimte meer hebt in je laptop, is er altijd nog de optie om een externe ssd aan te sluiten. Als je daar echter nog steeds niet genoe...

Alpenföhn Panorama 2 review: cpu-koeler voor compacte (mini-)pc’s

In deze review werpen we een blik op de Panorama 2 van Alpenföhn. Deze cpu-koeler koelt processors tot 95 watt en dankzij de geringe hoogte is hij ges...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er