Monitorarm vergelijkende test: tot 4 schermen op één standaard

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

Je kunt een of meer monitoren beter kwijt op je bureau met een goede monitorarm. Dat biedt vaak ook meer verstelmogelijkheden dan de bijgeleverde monitorstandaard. Er zijn al prima modellen verkrijgbaar vanaf 30 euro.

Een monitorarm is niet alleen een ergonomische verbetering van je werkplek. Het biedt ook meer ruimte en flexibiliteit. De enige vereiste: de monitor moet voorzien zijn van een VESA-bevestigingsmogelijkheid. Helaas is dat niet vanzelfsprekend: bij de helft van de goedkopere monitoren die we onlangs getest hebben, ontbrak die optie – des te vervelender omdat juist die vaak slecht aan te passen zijn.

monitorarm standaard test review monitorstandaard voet neerzetten bureau hangen

Voor deze test hebben we negen populaire modellen monitorarm geselecteerd. Al vanaf zo’n 30 euro heb je een eenvoudige eenarmige monitorarm. Er zijn ook modellen voor als je twee schermen of meer wilt ophangen. Je kunt daarop dan het beeld van meerdere computers tonen of meerdere beelden van één computer combineren tot één groot scherm.

We hebben enkele oude, zware schermen uit onze voorraad gepakt en als testmonitoren gebruikt, afhankelijk van de toegestane belasting. Zo konden we bekijken hoe goed een monitorarm werkt met meerdere ­displays.

Monitor verstellen

Het voordeel van een monitorarm zit hem met name in de uitgebreide verstelmogelijkheden. Alle modellen in de test kunnen het display om alle drie de ruimtelijke assen draaien: je kunt ze naar voren en naar achteren kantelen, zijwaarts zwenken of naar staand formaat roteren. Bij de LX van Ergo­tron kun je met een kleine schroef de rotatie beperken tot 90° of de uitlijning vastzetten.

In de meeste gevallen kun je een scherm zijwaarts draaien, bijvoorbeeld om de collega naast je iets te laten zien. De standaarden van de armen kunnen dan 180° of verder draaien, deels op kogel- of draaikoppelingen, deels in combinatie met het draaimechanisme in de arm of op de monitorsteun. De enige uitzondering is de Hagor M Table Mount KB Quad, waarbij de displays alleen naar voren kunnen wijzen.

IcyBox monitor arm standaard

Met een monitorarm kun je een of meer monitoren makkelijk op je bureau plaatsen en flexibel verstellen.

Afstand en hoogte monitor aanpassen

Bij monitorarmen met twee scharnieren kun je het scherm dichter naar je toe halen of naar achteren duwen, zodat de monitor net als bij een klassieke standaard direct boven de voet zit.

Eenvoudige een­armige bevestigingen zoals de Arctic Z1 en de Digitus DA-90361 hebben ook twee scharnieren, maar de hoogte van het scherm kun je alleen aanpassen door op de steunstang een schroef los en weer vast te draaien. Als je het scherm bevestigd hebt, kun je het niet even snel aanpassen. Ze zijn dan ook vooral geschikt voor werkplekken waar je verder zelden meer iets zult willen aanpassen als ze eenmaal ingesteld zijn, bijvoorbeeld om je laptop thuis even aan te sluiten.

De meeste andere monitorarmen hebben in het bovenste deel van de arm een geïntegreerde gasdrukveer of draadveer waarmee je de hoogte op elk gewenst moment dynamisch kunt veranderen. Mooi detail: het display behoudt dan zijn kanteling ongeacht de hoogte-instelling en de positie van de arm. De Mac­Lean MC-811 en Arctic Z2-3D mengen de twee ontwerpen: hun beide armen kun je via de gemeenschappelijke bevestiging op de centrale balk op en neer bewegen en ze bieden ook de extra voordelen van een dynamische hoogteverstelling door middel van een gasveer.

Gewicht van de monitor

Om de armen voor zware monitoren in te stellen, verhoog je de weerstand van de veer via een schroef in de arm. De armen zijn standaard vaak ingesteld voor lichte monitoren. Je moet daar bij de montage rekening mee houden – daar komen we verderop op terug. Al tijdens het uitpakken moet je een beetje opletten, want als je het bevestigingsbandje loshaalt dat de arm ingeklapt houdt, kan deze opeens openklappen en je een mep verkopen.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste tips en informatie!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Monitorarm instellen

Bij steunen met minimaal twee armen kun je meerdere monitoren naast elkaar gebruiken. Manhattan maakt zelfs expliciet reclame voor zijn tweearmige steun met het feit dat de schermen ook boven elkaar kunnen worden gerangschikt. Bij de Hagor zit je ­sowieso met twee verdiepingen te werken. Met de Arctic en de RaidSonic kun je schermen tot een bepaalde beeldschermdiagonaal ook boven elkaar plaatsen.

Om een zo naadloos mogelijk weergaveoppervlak te krijgen, moet je identieke monitoren met een smal frame gebruiken. Bij de Macleans MC-811 kun je de schermen naast elkaar of in een ‘piramide’ zetten, waarbij één display boven de andere twee hangt. Dan kun je in het bovenste scherm bijvoorbeeld een stream hebben draaien, terwijl je de onderste twee voor werk of gamen gebruikt.

Diepte monitorarm & kabelmanagement

Hoe kleiner de gebruikte monitoren zijn, hoe verder de ‘ellebogen’ (de scharnieren in de armen) van de armen naar achteren steken bij dezelfde hoogte van de monitor. Als je bureau vrijstaand is, is dat geen probleem, maar dat kan het wel zijn als je bureau tegen een muur staat of als er een ander bureau achter staat. Je kunt dat probleem verhelpen door het onderste armsegment te verwijderen. Dat werkt met de Arctic Z2-3D, Ergotron LX en de Maclean MC-811, maar zo’n gedeeltelijke amputatie gaat wel ten koste van het bewegingsbereik.

Alle monitorarmen zijn voorzien van een kabel­management om kabels weg te werken. In sommige gevallen zijn er plastic lussen die je op de armen klemt waarlangs je de kabels kunt geleiden, in andere gevallen zit er ook een kabelgoot in de arm. De Arctics Z2-3D Ergotron LX, Maclean MC-811 en de Manhattan 461597 combineren beide.

Bijna alle apparaten hebben een extra klem voor de stang, waar je niet alleen de kabels aan bevestigt, maar waar je ook de inbussleutels kunt vastklemmen die je voor de montage nodig hebt. De fabrikanten leveren die gelukkig allemaal mee. Dat is vooral handig voor de modellen waarvan je de hoogte niet zonder gereedschap kunt aanpassen. Voor het bevestigen van de schermen aan de arm heb je wel nog een kruiskopschroevendraaier nodig.

Testresultaten

Arctic Z1 (Gen 3)

Arctic Z1 (Gen 3)

Arctic vertrouwt zijn eenarmige standaard toe om een scherm van 34 inch met een gewicht tot 15 kilo te kunnen dragen. Hij hield ons 27-inch-display van Dell prima vast, al boog de arm een tikje mee wanneer we hem volledig uitschoven.

Daarna lukte het niet altijd even goed om de monitor zonder opnieuw afstellen weer tegen de muur de plaatsen door alleen te trekken en te duwen. Afgezien daarvan werkte het mechanisme goed. De installatie gaat snel en er zit een usb-hub in de voet.

Pluspunten

  • usb-hub (4 poorten)
  • goede verstelbaarheid

Minpunten

  • geen dynamische hoogte

Bekijk deze monitorarm

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Manhattan 461597

Manhattan 461597

De boven elkaar geplaatste armen van de Manhattan kunnen twee 32”-schermen van elk 8 kilogram dragen, die je zeer flexibel kunt plaatsen. Schermen tot 28 inch kun je ook boven elkaar zetten.

Er zit veel hoogglanzend plastic op, wat snel vlekt of krast. Het deksel van de voet wilde niet vastklikken en sprong herhaaldelijk los. Op een van de armen was de opening van de beugel te smal voor de stang, waardoor we de houder pas af konden monteren nadat we de bevestiging uit elkaar hadden gebogen.

Pluspunten

  • flexibele plaatsing displays
  • goede verstelbaarheid

Minpunten

  • matige afwerking/materiaal

Bekijk deze monitorarm

Logilink BP0042

Logilink BP0042

Het mechanisme van de zilvergrijze arm is flexibel en loopt meestal soepel. Alleen het achterste draaischarnier is soms stug.

Omdat de armsegmenten langer zijn dan bij de Ergotron, kun je het scherm op een diep bureau dichter naar je toe halen. In tegenstelling tot de concurrent kan het onderste deel van de arm echter niet verwijderd worden.

De fabrikant staat een maximum van negen kilogram en een 32 inch groot scherm toe. De BP0042 droeg onze 8,5 kilogram zware Dell dan ook met gemak.

Pluspunten

  • eenvoudige montage
  • veel bewegingsvrijheid

Minpunten

  • stijf gewricht

Bekijk deze monitorarm

Beoordelingen van de bovenstaande en andere geteste modellen monitorarm vind je ook in de rest van deze review en in het november-nummer van c’t magazine. In onderstaande tabel hebben we gegevens verzameld van alle negen geteste modellen. Prijzen en specificaties onder voorbehoud.

download monitorarm standaard test review tabel testresultaten

Klik op de tabel voor een vergroting (in pdf-formaat).

Goed bevestigen

De fabrikanten hebben verschillende manieren om het scherm aan de arm te bevestigen. Bij Arctic, Digitus, Hagor en RaidSonic draai je eerst twee schroeven een klein stukje in de twee bovenste VESA-schroefgaten. Vervolgens hang je de monitor aan de uitsparingen in de montageplaat. Daarna schroef je de onderste twee schroeven door de plaat en draai je de bovenste twee helemaal aan. Voordat je dat doet, moet je het kantelscharnier nog controleren en ook de weerstand van de arm verhogen, anders kan het display uit de montageplaat glijden of zodra je het loslaat op het bureaublad klappen.

LogiLink, Maclean en Manhattan worden daarentegen geleverd met aparte montageplaten. Die bevestig je eerst aan de monitor die op de tafel ligt en laat je vervolgens in de rails aan de arm zakken. Bij LogiLink en Maclean voorkomen clips dat de monitor er weer uit zou kunnen glijden; bij Manhattan moet je met een schroef de montageplaat nog aan de hals vastschroeven.

Ergotron heeft nog een apart systeem, waarbij je de montageplaat met het bovenste armsegment eraan met duimschroeven aan de achterkant van het beeldscherm bevestigt. Vervolgens bevestig je de nog goed hanteerbare constructie op de draaikoppeling die je al op het bureau hebt bevestigd.

Monitor en VESA-bevestiging

Niet alle fabrikanten houden zich exact aan de VESA-norm, waarin niet alleen de afstand tussen de schroefgaten (75×75 mm en 100×100 mm) is vastgelegd, maar ook de afmetingen van de montageplaat (115×115 mm) en het oppervlak dat op het beeldscherm vrij moet worden gehouden (117×117 mm) [2]. De montageplaten van Digitus, Hagor en RaidSonic en die van de Arctic Z2-3D zijn twee tot vier millimeter te breed. Dat werkt alleen goed met monitoren waarbij de fabrikant het bevestigingsoppervlak royaal vrij heeft gehouden, zoals bij onze Dell-testmonitoren, of waarbij de bevestigingsplaat direct op achterzijde zit. Bijvoorbeeld de MSI Optix MAG272CQR gamemonitor voldoet exact aan de VESA-specificatie, waardoor je de genoemde armen er dus niet aan kunt bevestigen.

VESA norm schroefgat gaten montage plaat afstand grootte

Omdat niet alle monitoren aan de VESA-specificatie voldoen, past een monitorarm soms niet op alle monitoren.

Monitorarm bevestigen

Alle armen bevestig je aan het tafelblad met een klemvoet, waarbij je de klemplaat aan de onderzijde met een draaischroef vastdraait totdat de voet stevig op het tafelblad klemt. Alleen Maclean wijkt van dat principe af en plaatst het schroefmechanisme aan de bovenkant van de voet, waardoor de klemplaat aan de onderzijde omhoog komt. In tegenstelling tot de rest neemt de MC-811 dus zeer weinig ruimte in onder de tafel, waardoor hij bijvoorbeeld geen problemen veroorzaakt met een kabelgoot onder je bureau.

monitorarm vastzetten bureau klem schroef monitorstandaard tafel

De meeste monitorarmen gebruiken een klemvoet met een draaigreep die aan de onderzijde uitsteekt. Bij Maclean zit het schroefmechanisme in de voet, met ingebouwde usb-poorten die je via blauwe kabels aansluit.

Bovendien zit er zowel op onderste klemplaat als op de bovenste een rubberlaag. Dat beschermt de onder­kant van de tafel, mocht tijdens de installatie de arm per ongeluk wegglijden. Dat beschermt ook het het tafelblad tijdens het gebruik, omdat de constante kleine schokken van een belaste arm op de lange termijn kleine krasjes kunnen veroorzaken. Alleen het model van RaidSonic heeft dat ook. Met uitzondering van de Arctic Z1 Gen 3 en de Ergotron LX kun je alle monitorarmen behalve met de klemvoet ook door een opening in de tafel bevestigen. De fabrikanten leveren de benodigde onderdelen daarvoor in de doos mee.

Conclusie

Als je meerdere beeldschermen zwevend aan je bureau wilt bevestigen, dan zijn de monitorarmen van Arctic, Maclean en Hagor aanraders. Manhattan en RaidSonic doen een heleboel dingen goed, maar dat gaat wel gepaard met zwakke punten wat betreft het materiaal of de verwerking.

Ook als je maar één monitor gebruikt, kan een bevestiging aan de tafel erg prettig zijn. De twee goedkope, eenvoudige armen van Arctic en Digitus werken betrouwbaar. Welke je kiest is een kwestie van smaak. De keuze tussen Logilink en Ergotron is meer een kwestie van prijs, hoewel de laatste flexibeler is en een zeer lange garantie heeft.

(Informatie afkomstig uit het artikel van Benjamin Kraft en Daniel Dupré, c’t magazine 11/2020, p. 74)

 

Uitgebreide reviews lees je op je gemak in c’t 12/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

NordVPN review: hoe goed & veilig is deze ‘duurdere’ VPN nou echt?

NordVPN is al meer dan tien jaar actief als commerciële VPN-dienst, waardoor het een van de langstbestaande spelers in de branche is. Maar hoe prestee...

Fairphone Fairbuds review: repareerbare draadloze oortjes

De meeste in-ears kunnen de prullenbak in als de accu kapot gaat. Maar het kan echt wel anders, zoals Fairphone laat zien met de Fairbuds en hun verwi...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er