Pc monitor of scherm aansluiten: problemen en oplossingen

Alieke van Sommeren
8

Inhoudsopgave

Een moderne pc monitor of scherm biedt een overmaat aan functies en instellingen, waarvan het nut en hoe je ze moet gebruiken niet altijd duidelijk zijn. Hier vind je het antwoord op een aantal van de meest gestelde vragen met betrekking tot pc-monitoren. Dit is het eerste deel van deze FAQ. Deel twee lees je hier.

Philips P99P9H monitor review

Algemene problemen

Ik kan de beloofde resolutie/framesnelheid/kleurdiepte niet instellen op mijn pc monitor. Wat kan ik daaraan doen?

Als instellingen niet beschikbaar zijn hoewel de monitor en de videokaart ze wel aankunnen, zijn er twee hoofdverdachten: de kabel en het stuurprogramma. Ons algemene advies is daarom om de door de fabrikant geleverde beeldschermkabel en het nieuwste grafische stuurprogramma te gebruiken.

Welke aansluiting voor wat?

Welke signaalingang heb ik nodig voor welke resolutie?

Dit hangt niet alleen af van de resolutie, maar ook van de gewenste refreshrate en kleurdiepte. Hoe meer informatie verzonden moet worden, hoe meer bandbreedte de verbinding moet bieden. DisplayPort 1.2 of HDMI 1.4 zijn bijvoorbeeld met hun 17,3 en 10,2 Gbit/s nog steeds voldoende voor full-hd tot 144 Hz. Voor 4K vanaf 90 Hz moet de pc monitor al over DisplayPort 1.4 of HDMI 2.0 beschikken.

Alle versies van HDMI en DisplayPort kunnen het beeldsignaal ook verzenden met 10 bit per kleurkanaal. Dit maakt niet alleen meer dan een miljard kleurgradaties mogelijk in plaats van 16,7 miljoen, maar het is ook een vereiste voor weergave met HDR, oftewel High Dynamic Range. De vereiste bandbreedte voor hetzelfde aantal pixels en dezelfde framesnelheid neemt dan met 25 procent toe.

Met HDR-metadata, die nodig zijn voor de contrast rijke weergave, heb je minimaal DisplayPort 1.4 of HDMI 2.0b nodig. Bij Intel is DisplayPort 1.2 al voldoende.

De aangekondigde nieuwe generaties DisplayPort 2.0 en HDMI 2.1 zouden een enorme bandbreedte van respectievelijk 80 en 48 Gbit/s moeten halen. Maar ze halen sommige resoluties ook alleen maar door het beeld in te dikken met behulp van Display Stream Compression (DSC).

De tabel hieronder laat voor de meest gebruikte resoluties zien welke versie van een aansluiting je nodig hebt. We houden geen rekening meer met interfaces zoals VGA en het uitstervende DVI.

De juiste aansluiting bij elke resolutie

pc monitor beeldscherm aansluiting resolutie ingang frequentie Hz

Pc monitor aan USB-C-laptop

Kan ik mijn oude monitor met HDMI-ingang aansluiten op de USB-C-uitgang van mijn nieuwe laptop?

In principe wel, maar alleen via een omweg. Laptops geven momenteel alleen DisplayPort-signalen uit via hun USB-C-aansluiting. Je hebt dus een adapter of een USB-C-HDMI-kabel nodig om het DisplayPort-signaal naar HDMI te converteren. Deze kabels zijn al te krijgen voor minder dan 20 euro. Hetzelfde geldt overigens voor DVI.

Verkeerde resolutie in Picture-by-Picture-modus

Als mijn 32-inch scherm de Windows-desktops van mijn twee computers naast elkaar weergeeft in de PbP-modus, wordt het beeld met de standaardinstellingen van de pc monitor aan beide zijden platgedrukt: aan de boven- en onderkant komen zwarte balken. Als ik de interpolatie via het menu Beeldscherm naar schermvullend zet, wordt het beeld uitgerekt en dus vervormd.

Blijkbaar stuurt de monitor in de PbP-modus de verkeerde resolutie naar de aangesloten grafische kaarten; helaas hebben we dit al eerder gezien bij enkele modellen. Om het goed te laten werken, moet je in het grafische stuurprogramma op beide computers een aangepaste resolutie aanmaken met de volledige hoogte, maar slechts de helft van de breedte van de pc monitor. De juiste waarden voor een 4K-scherm zijn bijvoorbeeld 1920 × 2160. Je moet ook de verversingsfrequentie aangeven. Belangrijk: zorg ervoor dat je op beide computers dezelfde frequentie specificeert. Met 60 Hz speel je op safe.

computer monitor pc monitor scherm display probleem oplossing

Geen 4K-resolutie met 60 Hz via HDMI

Ik heb een monitor met UHD-resolutie. Ik kan echter alleen met DisplayPort 1.2 het scherm met een resolutie van 4K op 60 Hz aansturen. Bij HDMI werkt dit alleen met 30 Hz, hoewel de pc monitor en mijn grafische kaart HDMI 2.0 ondersteunen.

Bij sommige monitoren is de HDMI-ingang in de fabriek omwille van de compatibiliteit ingesteld op HDMI 1.4; HDMI 2.0 moet je handmatig inschakelen via het beeldmenu. Afhankelijk van de fabrikant is de optie verborgen in de instellingen voor de poort, de beeldinstellingen of in het algemene gedeelte. Daarna moet je de verversingsfrequentie van 60 Hz ook kunnen kiezen in het grafische stuurprogramma, zodat de muisaanwijzer en de vensters niet meer schokken bij het verschuiven. Maar je moet zeker de bij de pc monitor geleverde kabel gebruiken, omdat niet elke kabel geschikt is voor zulke hoge resoluties.

 

Staat de oplossing of het antwoord dat je zoekt voor je pc monitor of scherm hier niet bij? We hebben hier nog meer tips voor je scherm aansluiten en instellen. Gerelateerde informatie, van kleurprofielen voor je monitor tot reviews van 4K-monitoren vind je op onze site en nog veel meer info lees je op je gemak in c’t magazine.

(Benjamin Kraft en Alieke van Sommeren, c’t magazine)

Meer tips en uitgebreide achtergrondinfo lees je op je gemak in c't 06/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Waar moet je op letten bij het kopen van een mini-pc?

Of je nu op zoek bent naar een mini-pc met Linux of Windows voor kantoorwerk, streaming, gaming in een compacte vorm, of als smarthome controlecentrum...

Waar moet je op letten bij het kopen van een ssd?

Op dit moment zijn ssd's zeer betaalbaar, met bepaalde exemplaren van 2 terabyte die minder dan 75 euro kosten. Ondanks de vele goede deals is het bel...

8 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Sandy
Lezer
Sandy

Goedenavond,

Ik heb mijn laptop via HDMI op de TV aangesloten. Het beeld viel steeds weg. Nu heb ik per ongeluk bij instellingen op digitale televisie geklikt waardoor mijn beeldscherm van mijn laptop zwart wordt. Ik kan de instellingen ook niet wijzigen.

Kan iemand mij helpen?

jan
Lezer
jan

Heb ik ook dat probleem. Maar iedereen weet het allemaal zo goed te vertellen. Maar als punt je bij paaltje komt, zijn ze allemaal verdwenen. Net als onze regering.

Marco den Teuling
Admin
Marco den Teuling

Het hangt van je laptop af en wat je precies gedaan hebt. Hier zijn wat opties die je kunt proberen:

  • druk de Windows-toets + X tegelijk in en kies de gewenste optie (bijvoorbeeld ‘Dupliceren’)
  • controleer de helderheid van je laptopscherm (toetsencombinatie met Fn van je laptop gebruiken)
  • gebruik een Fn-toetsencombinatie om het laptopscherm in te schakelen
  • update je grafische stuurprogramma
  • een laatste optie is de scherminfo in het Windows-register verwijderen: in de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\GraphicsDrivers\ moet je daarvoor de subsleutels Configuration, Connectivity en ScaleFactors verwijderen en daarna Windows herstarten. Maak voordat je sleutelt aan het register altijd een volledige back-up van je systeem!
NATALIA
Lezer
NATALIA

HOE KAN IK NIEUW MONITOR OP OUDE PC 10 OPSLUITEN EN VAN OUDE MONITOR NAAR NIEUWE COMPLETTE BILDSCHERM MAKEN

Dustin
Lezer
Dustin

hallo ik heb een usb naar hdmi converter gekocht, want mijn hdmi poort is stuk alleen nu ik de usb converter gebruik heb ik maar een kleine resolutie en kan ik het niet veranderen naar de oude resolutie kan iemand mij helpen

Marco den Teuling
Admin
Marco den Teuling

De resolutie wordt mogelijk beperkt door de adapter of de USB-versie van de laptop. Een adapter op een USB-A poort werkt heel anders dan een voor USB-C:
https://www.ct.nl/achtergrond/usb-beeldscherm-audio-overdracht-ingebouwd-toegevoegd/
Bij USB-A naar HDMI is vaak full-hd @60 Hz het maximum, misschien moet je zelfs drivers installeren om dit te halen. Er zijn USB-A naar HDMI-adapters die (met USB 3.0 of hoger) hogere resoluties halen.

jacco
Lezer
jacco

ik vroeg mij af als ik drie schermen heb, en ik er twee aansluit via een hdmi splitter en 1 scherm via displayport. kan ik dan beeld op alle drie monitore tegelijk afspelen? daarmee bedoel ik dat je het beeld uitbreidt over die rie monitoren.

Marco den Teuling
Admin
Marco den Teuling

Als je dit soort HDMI-splitters bedoelt, die geven alleen hetzelfde ingangsbeeld weer naar meerdere uitgangen. Het beeld op de twee HDMI-schermen is dan gespiegeld, maar dat is hardwarematig en daar kun je in Windows niets aan instellen.

Windows ‘ziet’ in dit geval maar 2 schermen (geen 3). Je kunt wel het beeld naar de HDMI-splitter en dat naar de DisplayPort in Windows instellen op uitbreiden: dan krijg je op de twee HDMI-schermen hetzelfde bureaublad, dat losstaat van het DisplayPort-scherm.

Je hebt meer mogelijkheden op een pc met drie schermen met drie onafhankelijke uitgangen.