In principe zijn moderne ssd’s relatief ongevoelig voor warmte. De flashcellen (meestal NAND-geheugen) worden niet zo sterk verhit dat de levensduur onder normale omstandigheden aangetast wordt, ondanks het toenemende aantal lagen. Bij het schrijven van gegevens is een beetje warmte in orde.
De standaardisatieorganisatie JEDEC specificeert 40 graden als normale temperatuur. Die temperatuur wordt gebruikt om de theoretische levensduur van een ssd te berekenen.
Aanzienlijk koelere temperaturen tijdens gebruik verkorten juist de levensduur van de flashcellen omdat er meer energie nodig is om de lading te verplaatsen bij het wissen en schrijven van de cellen.
Sommige wetenschappers hebben daarom zelfs verwarmingselementen voor flashgeheugen voorgesteld. Naar onze mening is dat bij standaard desktopsystemen niet nodig omdat de ssd-temperaturen sowieso rond de 40 graden liggen, zelfs als ze zitten te niksen.
Voor de koeling van ssd’s in het onderste M.2-slot werd er bij het moederbord een plat stuk aluminium meegeleverd.
Bij hogere temperaturen verliezen de NAND-cellen echter hun opgeslagen gegevens ook sneller. Beter gezegd verliezen ze de opgeslagen lading sneller bij hoge temperaturen, waardoor een bitwaarde kan omslaan en de gegevens kunnen beschadigen.
Meestal levert dit geen problemen op omdat de controller de cellen regelmatig ververst. Bovendien detecteren de ssd-controllers defecte blokken. De meeste worden hersteld via correctiecodes zonder dat je daarvan iets merkt als gebruiker.
Wanneer ssd’s echter niet onder spanning staan, leiden hoge temperaturen sneller tot gegevensverlies. Volgens verschillende studies biedt een bewaartemperatuur van 25 graden enkele jaren houdbaarheid, maar is dat bij 70 graden slechts circa 70 dagen.
Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips,
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Tijdens gebruik zijn temperaturen tot 70 graden onschadelijk, vooral omdat het zelden permanent zo blijft. Bovendien neemt het probleem af naarmate de capaciteit toeneemt: hoe meer flashcellen beschikbaar zijn, hoe beter de controller de schrijftoegang kan verdelen en hoe minder de afzonderlijke chips opwarmen.
In de meeste gevallen wordt de controller heter dan de flashcellen. Om zichzelf en de ssd te beschermen, verminderen de meeste controllers de snelheid flink vanaf van ongeveer 75 tot 80 graden. Volgens een studie (pdf) leidt dit tot minder ssd-uitval, dus het is zeker nuttig.