Waterkoeling met leds: review Cooler Master ML120L V2 RGB

Noud van Kruysbergen
0

De ML120L waterkoeling bestaat uit een processorkoelblok en een radiator met ventilator voor in de behuizing – die van binnen dan met­een fraai verlicht wordt. Een review van deze waterkoeling met leds.

Een groot aantal mensen is nogal huiverig voor waterkoeling omdat de combinatie van water en stroom toch altijd een beetje eng blijft. Als je zelf een systeem samenstelt, moet je ervoor zorgen dat alles op elkaar past, dat je het systeem goed gevuld krijgt en dat er niets gaat lekken.

Waterkoeling met leds review Cooler Master ML120L V2 RGB

Kant-en-klare waterkoeling

Met de ML120L van Cooler Master worden een paar van die problemen voor je opgelost. Je moet alleen niet bang zijn om een koeler met behulp van wat koelpasta op je processor te monteren, maar dat geldt voor een gewone koeler ook.

De ML120L bestaat uit een cirkel­vorming blok met daarin een pompje dat je op de processor monteert. Van daaruit lopen twee slangen naar een soort radiator waarop je de ventilator bevestigt. Het blok op de processor pompt de verwarmde vloeistof door de ene slang naar de radiator, waar de vloeistof afkoelt en door de andere slang weer naar de processor loopt.

Flexibele montage

Omdat er veel verschillende processor­sockets in omloop zijn, wordt een groot scala aan bevestigingsmiddelen meegeleverd. Voor onze oude LGA1156-pc zat er zelfs een bevestigingsplaat om achter het moederbord te bevestigen, omdat de koeler daar normaal alleen met vier klemmetjes vastgezet wordt, maar het koelblok van de ML120L moet worden vastgeschroefd.

Verwijder de oude koeler, maak het processoroppervlak schoon, breng met het meegeleverde tubetje (met genoeg inhoud voor een paar keer) wat koelpasta aan en monteer het koelblok met de juiste montage-elementen. Aan de hand van het grafisch georiënteerde handboekje is dat goed te doen.

Let wel even op hoe je het koelblok monteert, want de slangen moeten wel makkelijk de plek kunnen bereiken waar je de radiator wilt bevestigen. De radiator is ontworpen zodat je hem op de standaard ventilator bevestigingspunten van je behuizing kunt monteren. Als je daar de RGB-ventilator van de ML120L op schroeft, blaast deze koele lucht door de radiator heen naar buiten. Naast de ML120L is er ook nog de ML120R, die met twee ventilatoren wordt geleverd. Hierbij wordt de radiator tussen de twee ventilators gesandwicht.

Daarnaast is er ook nog de ML240R. Dit model heeft een radiator die twee ventilatoren breed is en zal meer geschikt zal zijn voor het monteren bovenin de behuizing. Daarbij moet je wel opletten dat je pc-behuizing diep genoeg is. Bij ons model zat nog een optische drive bovenin, die we eerst naar een andere bay moesten verhuizen voordat de radiator bovenin de kast paste. Bij zelfbouw van een nieuwe pc is dat iets om bij de bouw meteen rekening mee te houden.

Waterkoeling met leds

Na het aansluiten van de 3-pins stekker van het koelblok en 4-pins PWM-stekker van de ventilator kun je de pc opstarten en wordt de koeling meteen actief. Dat werkt van meet af aan prima, zonder ­lekkages en met een stille ventilator van 650-1800 rpm, al hebben we bij ons systeem moeite moeten doen om hem van het laagste toerental af te krijgen. Hij produceerde zeker niet meer geluid dan de oude be-quiet-ventilator.

Maar dat is maar het halve deel van het verhaal. De toevoeging RGB is er immers niet voor niets. Zowel het koelblok als de ventilator zijn voorzien van RGB-verlichting. Het koelblok toont een gekleurde ring, de ventilator wordt geheel in dezelfde kleur verlicht. De 4-pins stekkers passen op alle moederborden die dat ondersteunen en kun je met de bijbehorende software aansturen, waaronder Aura Sync van Asus, RGB Fusion van Gigabyte en Mystic Light Sync van MSI.

Heb je zo’n moederbord niet, dat wordt er ook een kleine externe controller meegeleverd met talloze verlengkabeltjes om de RGB-verlichting te bedienen. Je kunt dan door een aantal kleuren en presets wandelen. Je moet die externe controller wel ergens naar buiten de behuizing kunnen leiden.

Conclusie

Wil je experimenteren met waterkoeling en als extraatje ook nog wat licht in je behuizing hebben, dan combineert de ML120L dat voor een prijs die voor de koeling alleen ook al prima zou zijn.

(Noud van Kruysbergen, c’t magazine 1-2/2021, p. 29)

Cooler Master ML120L V2 RGB

Waterkoeling met leds
FabrikantCoolermaster, www.coolermaster.com
Cpu-socketsIntel LGA 2066/2011/115x, AMD AM4/3+/3/2+/2, FM2+/2/1
Waterblok8,0 × 7,6 × 4,7 cm
Radiator15,7 × 12,0 × 2,7 cm
Ventilator12,0 × 12,0 × 2,5 cm, 650-1800 rpm, 8-27 dbA
Shoplink en prijsML120L V2 RGB, circa € 59

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees uitgebreide achtergrondinfo en workshops op je gemak in c't 05/2024

Meer over

Zelfbouw

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Xinfrared One XH 09 review: betaalbare warmtebeeldcamera

In deze review werpen we een blik op de One XH 09 van Xinfrared. Dit is een superkleine warmtebeeldcamera voor aan je iPhone of Android-smartphone. He...

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er