NAS met 10-gigabit ethernet – extra snelle NAS-systemen getest

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

Een NAS met 10-gigabit ethernet kan veel tijd besparen als je vaak grote bestanden via het netwerk verplaatst. Eén gigabyte aan data per seconde is haalbaar met een geschikte NAS, netwerk en instellingen.  Ze zijn inmiddels ook voor kleine bedrijven en zelfstandigen betaalbaar. We testen 4 modellen in de praktijk.

De maximale snelheid van gigabit ethernet, die minus protocoloverhead overeenkomt met ongeveer 115 MB/s, kan met 10-gigabit ethernet worden vertienvoudigd naar meer dan 1 GB/s. Oudere NAS-systemen van de gigabit-generatie kunnen dat niet bijbenen.

We hebben verschillende NAS-fabrikanten gevraagd naar actuele modellen en ontvingen de Asustor AS6508T, Qnap TS-h686, Synology DS3018xs en de Thecus N4910U Pro-S. We hebben ze getest qua prestaties met verschillende soorten massaopslag. We hebben de Qnap TS-h686 getest met zowel het nieuwe QuTS-Hero besturingssysteem (gebaseerd op ZFS als bestandssysteem) als met het gevestigde QTS (EXT4). Op basis van de resultaten geven we voor grote bestanden de voorkeur aan QTS en hebben we die resultaten vermeld in de overzichtstabel op het einde.

NAS met 10-gigabit snelheid review test mulit gigabit NAS netwerkopslag

Ssd of harde schijf?

Je kunt SATA-schijven of SATA-ssd’s gebruiken. De nog steeds veel lagere prijs per terabyte spreekt voor harde schijven, maar ssd’s hebben het voordeel van een veel hogere snelheid. De datasnelheid bij harde schijven wordt beperkt door hun rotatiesnelheid en door fragmentatie. In een RAID 5-combinatie van drie harde schijven is maximaal 400 MB/s haalbaar.

Bij ssd’s beperken de SATA-poorten de datasnelheid per ssd tot ongeveer 560 MB/s. Bij RAID 5 met drie ssd’s is meer mogelijk, als de NAS-processor in staat is om ten minste drie SATA-doelen tegelijkertijd te benaderen. Met vier schijven is RAID 10 mogelijk. SATA-multiplexers, waarmee je meerdere ssd’s op een enkel SATA-kanaal kunt benaderen, zouden de doorvoer weer beperken.

Schrijf- en leessnelheid NAS

We testen de doorvoersnelheid met onze c’t-NAS benchmark. Om het enorme snelheidsverschil tussen veel kleine (1000 maal 256 kB), redelijk wat middel­grote (100 maal 2 MB) en een veel lager aantal (erg) grote bestanden grafisch te illustreren, wordt overal in het staafdiagram dezelfde schaal gebruikt. We hebben de snelheid getest met twee opslagconfiguraties: een RAID 5 van drie SATA-ssd’s en een RAID 5 van drie SATA harde schijven.

NAS met 10-gigabit snelheid lezen schrijven ssd harde schijf cache RAID 1 RAID 5

In de test-pc hebben we een 10-gigabit-netwerkkaart (Asus XG-C100C) geïnstalleerd. Verder moeten jumboframes (MTU 9000 bytes) worden geactiveerd op alle deelnemende apparaten – dus de pc’s, switches en NAS. Anders is 9400 Mbit/s de limiet (circa 5 procent lager dan mogelijk).

Testresultaten

Asustor AS6508T

Asustor AS6508T

De AS6508T van Asustor zou onze geheime tip zijn als er niet een handrem op het systeem zat. De lege behui­zing kost nog geen 1000 euro en wordt standaard geleverd met twee snelle 10-gogabit-ethernet LAN-poorten en interne slots voor NVMe-ssd’s als cache. Bij het lezen van grote bestanden haalde de AS6508T met cache-ondersteu­ning de 1 gigabyte/s zonder problemen, maar bij het schrijven kwamen we bij geen enkele opslagmedia-configuratie verder dan 400 MB/s. Als dat genoeg is, is er niets tegen het gebruik ervan te zeg­gen. Asustor komt op het gebied van software ook steeds dichter in de buurt van de andere grote fabrikanten.

Pluspunten

 • goedkoopste NAS in de test
 • standaard twee 10GE-poorten

Minpunten

 • schrijven maximaal 400 MB/s

Bekijk deze NAS

Qnap TS-h686

Qnap TS-h686

De Qnap TS-h686 die pas in het najaar van 2020 is uitgebracht, draait op het nieuwe QNAP-besturingssysteem QuTS Hero. Dat gebruikt ZFS met alle bijbe­horende voordelen als bestands­systeem en biedt daarbij bijna dezelfde functies als het gevestigde QTS met EXT4, maar is blijkbaar nog niet zo grondig geoptimaliseerd. Bij ons testscenario leverde het apparaat met het naar keuze bruikbare QTS de hogere schrijf- en leesdatasnel­heden op, vooral als opslagmedia worden aangevuld met een NVMe-ssd-cache. Met die cache en SATA-ssd’s als RAID 5 behaalde de TS-h686 lees- en schrijfsnelheden van meer dan 1000 MB/s voor grote bestanden.

Pluspunten

 • slots ook voor 2,5-inch schijven
 • twee besturingssystemen

Minpunten

 • QuTS Hero minder snel

Bekijk deze NAS

Synology DS3018xs

Synology DS3018xs

Synology’s DS3018xs is al geruime tijd op de markt, maar als je er SATA-­ssd’s instopt in plaats van harde schijven houdt hij zich makkelijk staande in de 10GE-competitie. Een SATA-ssd-cache geeft bij het gebruik van harde schij­ven een goede extra boost, vooral bij het lezen. Het apparaat is eenvou­dig in te stellen dankzij de wizard en het DSM-besturingssysteem biedt standaard tal van functies. Zoals gebruikelijk bij de grote merken kan dat op vele manieren worden uitgebreid met add-ons van de fabrikant, die ook goed worden onderhouden. Net als bij QNAP is er een breed scala aan apps voor bestandssynchronisatie en kantoorproductiviteit

Pluspunten

 • hoge snelheid met ssd’s
 • uitbreidbaar tot 36 schijven

Minpunten

 • geen M.2 NVMe-slots

Bekijk deze NAS

Thecus N4910U Pro-S

Thecus N4910U Pro-S

De Thecus N4910U Pro-S is eigenlijk meer een server dan een NAS in termen van zijn ontwerp en de functies, met daarbij video-uitgangen en audio-interfaces, maar toch ook weer relatief weinig opslagsleuven. Het ThecusOS 7.0 besturingssysteem draaide met een vrij oude Linux-kernel, en de meeste software-­uitbreidingen die later geïnstalleerd konden worden waren op het moment van het uitvoeren van deze test ook alweer meer dan drie jaar oud. Er is daarbij geen installatiewizard om je te begeleiden bij het instellen, dus je moet zelf alle stappen doorlopen. Maar als je ooit een NAS hebt ingesteld, vindt je je weg door de browserpagina’s wel.

Pluspunten

 • zeer krachtige cpu

Minpunten

 • alleen snel met ssd’s
 • zeer traag met kleine bestanden

Bekijk deze NAS

Meer resultaten en beoordeling

We beoordeelden de datasnelheid die werd gehaald met de 20 GB grote bestanden op een onversleutelde versie van een RAID 5 ssd-configuratie zonder cache als ‘zeer goed’ wanneer de som van het schrijven en lezen meer dan 1600 MB/s was. Boven de 1200 MB/s gaven we het predicaat ‘goed’, onder 800 MB/s is een ‘slecht’. Bij het benaderen van een versleutelde share is het onvermijdelijk dat de datadoorvoer en daarmee de beoordeling daalt. Als je belangrijke gegevens wilt beschermen tegen fysieke diefstal, moet je dat accepteren.

download NAS met 10-gigabit ethernet snelheid testresultaten tabel

Klik op de tabel voor een vergroting (in pdf-formaat).

Conclusie

Schrijf- en leessnelheden in de orde van 1000 MB/s zijn met een NAS met 10-gigabit ethernet mogelijk en die zijn betaalbaar geworden. Maar je moet voorzichtig zijn bij het kopen van de NAS, de opslagmedia en bij de configuratie. Verder maken de geteste NAS-modellen teveel ventilatorgeluid om op een werkplek te zetten. De Thecus maakt zoveel lawaai dat je hem alleen in een IT-ruimte of datacenter kunt zetten.

De Thecus N4910U Pro-S met zijn dual-port 10GE-netwerkkaart, het duurste apparaat in deze test, bleek ondanks een krachtige Xeon-processor niet in staat om alle bestandsgroottes aan te kunnen. De firmware met de Linux-kernel 3.14 en ook de software-uitbreidingen die erop geïnstalleerd kunnen worden waren een beetje achterhaald.


Ontvang de nieuwste informatie over NAS-systemen!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Asustor levert het meest redelijk geprijsde allround-pakket met de AS6508T dankzij de 10GE-poorten die standaard geïntegreerd zijn. We kwamen echter nooit verder dan 400 MB/s voor het schrijven – ondanks de vele configuratievarianten die we geprobeerd hebben. Bij het uitbreiden van de DS3018xs van Synology moet je kiezen tussen een snelle NVMe-ssd-cache of een 10-Gbit/s LAN-poort. Met die laatste en een RAID 5-ssd-array leverde het apparaat twee keer de schrijfsnelheden van de AS6508T en dus een solide prestatie.

Qnap had het met de nieuwe TS-h686 en het beproefde QTS-besturingssysteem makkelijk in deze test. Als je het apparaat voorziet van ssd’s als opslagmedia en bovendien een NVMe-ssd-cache installeert, dan is 1000 MB/s mogelijk bij het lezen en schrijven van grote bestanden. Dat werkt zelfs met harde schijven als opslagmedia – zolang de te lezen data in de cache staan.

In c’t 04/2021 kijken we in combinatie met een andere NAS-test naar de uitbreidingsmogelijk­heden van de NAS-besturingssystemen.

(Informatie afkomstig uit het artikel van Ernst Ahlers en Noud van Kruysbergen, c’t magazine 3/2021, p. 46)

Lees uitgebreide reviews op je gemak in c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Eizo FlexScan EV3240X review: veelzijdige 4K-monitor voor op kantoor

De Eizo FlexScan EV3240X is een veelzijdige 31,5 inch 4K-monitor die zich niet specifiek richt op professionele grafische vormgevers of fotografen, ma...

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er