Als je aan leds op je RAM, SSD en ventilatoren niet genoeg hebt, biedt Corsair nu heuse ledtegels voor in je pc-behuizing. Die zijn erg flexibel qua mogelijkheden, maar dat kan ook gepaard gaan met de nodige hindernissen. We laten ons licht erop schijnen in deze Corsair iCUE LC100 review.
Verpakking
De LC100 starter kit omvat negen driehoekige ledtegels met zijden van circa 4,5 cm lang. Een van die negen tegels is de master-tegel. Die is aan één zijde voorzien van de aansluitkabels. Om de andere tegels te koppelen, zijn er 10 metalen staafjes bijgeleverd. Zo’n koppel staafje moet je steeds tussen twee tegels plaatsen. Zowel de tegels als de koppelstaafjes klikken magnetisch aan elkaar. In de verpakking zit verder nog een Lightning Node Pro RGB-controller, met twee RGB-headers.
Aansluiten
Op de Lightning Node Pro RGB-controller kun je de LC100 master-tegel aansluiten, en eventueel nog een LC100 of andere RGB-verlichting van Corsair. Bij het aansluiten van alles moet je wel even opletten en genoeg voedingsaansluitingen hebben. Zowel de master-tegel als de RGB-controller hebben een vrije SATA-voeding nodig. De controller kun je met bijgeleverde plakstrips bevestigen waar dat uitkomt, maar de bekabeling in de kast moet je daar misschien voor verleggen. Daarnaast moet de controller nog met de usb-kabel op een vrije 9-pins interne USB 2.0-header worden aangesloten. Ook het verbinden van de tegels vraagt wat aandacht: de koppelstaafjes kun je wel op elke zijde klikken, maar elke tegel heeft slechts twee zijden waar connectors zitten om signalen en stroom door te geven. Ze moeten dus een keten vormen, al kun je die wel in allerlei vormen laten lopen. Twee van de koppelstaafjes zijn wat dikker en handig om de tegels een hoek te laten maken. Daardoor kun je ze bijvoorbeeld om een rand heen laten lopen, of iets omhoog staand neerzetten zodat je een ‘3D’-vorm krijgt.
Ontvang gratis informatie en tips over pc-componenten, schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Software
De te downloaden iCUE-software biedt flexibele instelmogelijkheden. Je kunt per tegel afzonderlijke kleuren instellen, allerlei lichteffecten toepassen, de helderheid aanpassen en instellen wat er wordt getoond als de software niet geladen is, bijvoorbeeld tijdens het booten van de pc. Ook is het mogelijk om andere zaken in de iCUE-software te beheren als je andere producten hebt van Corsair (of wellicht van plan bent om aan te schaffen). Zo is het mogelijk om real-time temperaturen bij te houden van de PC, aangepaste lichteffecten in te stellen om je te informeren als de temperaturen hoog oplopen en om geautomatiseerde ventilatorcurves te maken om de ventilatorsnelheden aan te passen.
Voorbeeld van een PC met Corsair iCUE LC100 ingebouwd
Conclusie
Houd je van RGB-verlichting en heb je een geschikte kast met genoeg aansluitingen – en zelf ook wat fijne motoriek – dan kan de LC100 een mooie aanvulling op je lichtshow zijn. Mocht je interesse hebben in extra tegels, dan kan je een LC100 expansion kit (€ 95) kopen. In deze expansion kit zitten negen extra tegels, om de tweede master-tegel aan te sluiten is er alleen een SATA-stekker nodig. Ben je wellicht van plan om een (nieuwe) pc te bouwen, neem dan een kijk dan bij onze workshop over tips die je kunnen helpen als je zelf een pc gaat bouwen. Mocht je daar echt geen tijd voor hebben, dan kan een ‘Powered by ASUS’ systeem ook wel wat voor jou zijn.
Corsair iCUE LC100 – review – plus- en minpunten
+ 9 leds per tegel (81 totaal)
– veel aansluitingen/kabels
– bevestigen luistert nauw
Corsair iCUE LC100 specificaties | |
Fabrikant | Corsair, corsair.com |
aantal leds | 9 leds per tegel (81 totaal) |
aansluitingen | master-tegel: SATA-power, 3-pins RGB Node Pro: SATA-power, 2 × 3-pins RGB, 9-pins USB 2.0 |
Shoplink en prijs | Amazon, circa 119 euro |
(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 05, 2022, pagina 23.)