NAS met ssd en uitbreidingsmogelijkheden: Synology DS720+ review

Marco den Teuling
0

In de DS720+ NAS van Synology passen precies twee harde schijven. Dankzij krachtige hardware en uitbreidingsopties is het toch een flexibel inzetbare NAS met ssd als optie voor een nog snellere werking.

Een NAS met twee schijven is voor veel gebruikers een aantrekkelijk model: als je die in RAID1 zet heb je toch redundancy bij uitval van een schijf, terwijl je maar twee schijven hoeft aan te schaffen. Een 4-bay model (of groter) kost meer voor zowel de NAS als de schijven en geef je net wat minder makkelijk een plekje.

De goedkopere 2-bay modellen hebben als nadeel dat ze behalve qua schijfruimte ook op andere punten vaak beperkte mogelijkheden bieden, maar dat geldt niet voor deze DS720+.

NAS met ssd DS720 plus review Synology DS720+

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste reviews en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Hardware

Kloppend hart van de DS720+ is een quadcore Intel Celeron J4125 met standaard 2 GHz klokfrequentie en een turbo van 2,7 GHz. Doordat het een x86-processor is zijn alle aanvullende softwarepakketten compatibel met de DS720+, in tegenstelling tot de ARM- of andere processors in goedkopere 2-bay modellen. Dankzij 2 GB werkgeheugen zijn ook zwaardere toepassingen op de NAS geen probleem.

We konden ook Docker en Docker-containers vlot installeren, maar wil je veel tegelijk draaien dan is een geheugenupgrade misschien verstandig. De 2 GB kun je niet vervangen, maar een vrij geheugenslot accepteert een niet-ECC SO-DIMM DDR4-module tot 4 GB, voor 6 GB in totaal.

Prestaties NAS

De NAS heeft twee gigabit-poorten aan de achterzijde. Bij de overdrachtssnelheden maten we met iperf3 914 Mbit/s up en down en met c’t-NASbench lees- en schrijfsnelheden van 110 MB/s bij grote (400 MB) bestanden. Een enkele 1Gbit-verbinding wordt daarmee helemaal verzadigd.

Bij veel kleine bestanden (1000 van 256 Kb elk) daalt de snelheid flink als je harde schijven gebruikt: met 2 stuks WD Red 2 TB in RAID1 haalden we in c’t-NAS-bench 25,1 MB/s schrijven en 8,2 MB/s lezen. Dat is inherent aan het gebruik van harde schijven en om dit te verhelpen kun je een of twee M.2-sdd’s als cache inbouwen.

De handige SSD Cache Advisor in Opslagbeheer kan adviseren hoe groot die moet zijn op basis van wat er onlangs is geopend op de NAS. De M.2-slots zijn makkelijk toegankelijk aan de onderzijde van de NAS met zelfs illustraties erbij voor de installatie.

DS720+ NAS met ssd slots NVMe ssd plaatsen als cache

DS720+ NAS met ssd slots aan de onderzijde: je kunt hier 2 x een NVMe ssd plaatsen als cache.

NAS met ssd en meer

Installatie van de NAS zelf gaat ook vlot, 3,5-inch schijven kun je zonder tools in de plastic trays monteren. Via de DS Finder app of de webinterface heb je de NAS snel gevonden en geïnstalleerd. De trays schuif je makkelijk in en uit de NAS en zijn eventueel met de bijgeleverde sleutels te vergrendelen.

DS720+ NAS review drive bay houder sleutel

Aan de voorzijde van de DS720+ vind je statusleds en een power-led, die je kunt dimmen of helemaal uitzetten. De NAS is vrij compact, maar er zit wel een externe voeding bij.

Via twee usb-poorten (3.2 Gen 1) kun je bijvoorbeeld een back-upschijf aansluiten. De poort aan de voorzijde is handig om bestanden van een usb-stick rechtstreeks naar de NAS over te zetten.

Eventueel kan via de eSATA-poort aan de achterkant een DX517-uitbreidingsunit voor vijf schijven worden aangesloten. Die is duurder dan de NAS zelf, maar het is wel een makkelijke manier van uitbreiden als je later toch meer schijven en opslagruimte wilt. Samen met de vlotte hardware en de mogelijkheid om cache-ssd’s pas later in te bouwen, zorgt het ervoor dat je bij de DS720+ niet snel tegen grenzen aanloopt.

(Marco den Teuling, c’t magazine)

Synology DS720+

NAS met ssd cache optie en uitbreidingsmogelijkheden
FabrikantSynology, www.synology.nl
ProcessorIntel Celeron J4125, quadcore, 2 GHz
Geheugen2 GB DDR4 (max. 2 + 4 GB)
Schijfruimte2 × 2,5/3,5”, 2 × M.2 NVMe (2280)
Aansluitingen2 × 1-Gbit, 2 × USB 3.2 Gen 1, 1 × DX517 (eSATA)
Meegeleverdvoeding, netwerkkabel, schroefjes, korte installatiehandleiding, 2 × sleutel
Afmetingen / gewicht16,6 × 10,6 × 22,3 cm / 1,51 kg
Shoplink en prijsSynology DS720+, € 450

Uitgebreide NAS-reviews, praktische tips en meer lees je op je gemak in c't 06/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Nothing Phone (2a) review: betaalbare smartphone met veel mogelijkheden

De Nothing Phone (2a) heeft weer een aantal typische Nothing-elementen. Het is geen performance-monster, maar biedt veel waar voor je geld en wij vert...

Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er