Het vinden van goede Docker containers valt niet mee. Het aanbod is bijna oneindig en vaak lossen ze alleen een deel van een probleem op. We hebben een selectie van images samengesteld waarvan we denken dat ze goed doordacht zijn, goed onderhouden worden en veel werk kunnen besparen.
Het lijkt soms makkelijker om de spreekwoordelijke speld in een hooiberg te vinden dan een goede container-image in Docker Hub. Meestal krijg je honderden zoekresultaten, waarvan er dan geen enkele echt van lijkt te deugen: te oud, vol met lekken of gigantisch groot. Of je vindt er een die op het eerste gezicht perfect lijkt te zijn, maar bij nader inzien toch niet kan wat je werkelijk zou willen. Hoe goed de containers hun taak daadwerkelijk uitvoeren, blijkt helaas vaak pas na een test in de praktijk. We hebben een aantal Docker-containers verzameld die we zelf gebruiken en bespreken ze hier. Verwijzingen naar die images in Docker Hub vind je bij de besprekingen van de afzonderlijke containers. Ook bij deze containers is het goed je de voordelen en nadelen van Docker te realiseren.
Onze selectie is vrij specifiek, maar kun je ook exemplarisch zien. Nextcloud en WordPress zijn bijvoorbeeld voorbeelden van complexere containerimages en TVheadend is een voorbeeld voor de omgang met hardware. Bij bijvoorbeeld Google Pagespeed is goed te zien hoe het compileren binnen een container in zijn werk gaat. Deze images dienen daardoor ook meer ter inspiratie en als voorbeelden voor eigen Docker-files en containers, zodat je een beetje een overzicht krijgt van wat er met containers allemaal wel niet kan.
Daarbij is Portainer meer een erg praktische tip voor een webinterface. Dat bespaart je het werken met de commandline en geeft een goed overzicht van de toestand van je eigen Docker-installatie(s). Watchtower is eveneens erg handig, daarmee kun je je eigen containers up-to-date houden.