Wi-Fi 6 router test – vijf snelle routers versus een Wi-Fi 5 router

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

In deze Wi-Fi 6 router test bekijken we vijf routers van 80 tot 200 euro. We testen de snelheid, werking en hoeveel ze verschillen vergeleken met andere opties en Wi-Fi 5.

Als je wifi trager is dan je internetaansluiting, kun je kijken naar een nieuwe router. We hebben voor deze Wi-Fi 6 router test vijf routers modellen genomen met in elk geval DFS en WPA3 aan boord.

Alleen met DFA ( Dynamic Frequency Selection oftewel automatische kanaalwissel bij radardetectie) mag een router alle kanalen in de 5GHz-band gebruiken. Daardoor blijf je beter uit de buurt van de naburige wifi-netwerken, wat de doorvoer ten goede komt. WPA3 zorgt voor een betere beveiliging van het wifi-netwerk.

Aardig wat routers vielen af omdat ze bleken een of beide niet te ondersteunen.

Wi-Fi 6 router test snelheid versus Wi-Fi 5

Router aansluiten

We hebben in Nederland officieel al een tijd routerkeuzevrijheid, maar nog lang niet alle providers zijn inmiddels al zo ver dat ze ook alle gegevens aan je verstrekken om eenvoudig je huidige modem (met routerfunctie) compleet te kunnen vervangen.

Er zit dan vaak niets anders op dan een nieuwe router achter je huidige provider-apparatuur te plaatsen. Gelukkig is er inmiddels een aantal dat het goede voorbeeld geeft.

Instellen gaat bij alle routers met een wizard, maar die kiest niet altijd de beste of veiligste instellingen. In het artikel in c’t 4/2021 gaan we hier uitgebreid op in. Schakel in elk geval mixed-mode encrypted WPA2+3 in, schakel IPv6 in, zet de optionele 160 MHz voor wifi aan en configureer het gastnetwerk. Een eventuele app voor de router biedt vaak niet alle instellingen, gebruik de webinterface en een browser daarvoor.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste wifi-hardware en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Snelheden

We hebben de netto snelheid gemeten met iperf3, oftewel hoe snel de routers in de praktijk data naar een Wi-Fi 6-laptop sturen. Meer details over de testprocedure en metingen en specifieke zaken die we tegenkwamen lees je in c’t 4/2021.

Wi-Fi 6 router test: snelheden

Wi-Fi 6 snelheden router test versus Wi-Fi 5 dichtbij veraf NAT-doorvoer

(Klik op de tabel voor een vergroting)

Een beoordeling van de snelheden vind je ook in de tabel met gegevens verderop. Om een wifiscore ‘voldoende’ te be­halen, moest een router minstens 125 Mbit/s op afstand halen. Het dubbele daarvan (de maximale doorvoer van een supervectoring downstream) leverde een score ‘goed’ op.

We konden geen verschil in latentie vinden. De gemiddelde ping over de wifi-­verbinding verschilde slechts minimaal. Hij lag tussen 2 en 4 milliseconden (­afgerond) bij alle testkandidaten, inclusief het oudere Wi-Fi 5-model (Fritzbox 7580 in de tabel). Alleen bij de MR3750 zagen we een voordeel van Wi-Fi 6 bij meerdere clients ten opzichte van Wi-Fi 5 – misschien moet de firmware van de geteste apparaten nog worden geoptimaliseerd.

Testresultaten

Asus RT-AX58U

Asus RT-AX58U

De RT-AX58U van Asus met zʼn licht agressieve look zit boordevol functies en kan flexibel worden gebruikt in vier modi (router, accesspoint, repeater, bridge). Hij is wel de duurste router in de test met z’n pittige 200 euro.

Als je blij wordt van de Asus-specialiteiten zoals AiCloud voor toegang op afstand tot de instellingen en van de NAS-functie, Alexa/ IFTTT-integratie en twee VPN-types om uit te kiezen, krijg je die allemaal extra naast de goede snelheid, zowel bedraad als draadloos.

Apparaten van je visite kunnen ook via WPA2+3 in het gastnetwerk worden beveiligd.

Pluspunten

  • goede snelheid
  • WPA2+3 voor gastnetwerk

Minpunten

  • multicast-IPTV niet in alle modi

Bekijk deze router

AVM Fritzbox 7530 AX

AVM Fritzbox 7530 AX

Verrassend genoeg brengt AVM geen opvolger van het Wi-Fi 5-topmodel 7590 uit als xDSL-firstcomer voor ­Wi-Fi 6, maar een verbeterde versie van zijn kleine zusje, de 7530.

Liefhebbers van de NAS-functie missen een USB 3.0-poort voor massaopslag. De eerste firmware van de nieuwkomer is al even volwassen als die van zijn oudere broers en zussen. Er zijn slechts enkele stappen nodig om je internet inclusief IPv6 en de optionele multicast-IPTV in gebruik te nemen. Daarnaast zijn er de gebruikelijke AVM-extraʼs. Je hoeft je eigenlijk alleen maar af te vragen: wachten op een 7690 of niet?

Pluspunten

  • veel functies
  • volwassen firmware

Minpunten

  • wifi slechts gemiddeld

Bekijk deze router

D-Link DIR-X1860

D-Link DIR-X1860

De DIR-X1860 is net geprijsde router., maar basic uitgerust. Hij heeft een aantal kleine minpunten: de wifi-koppeling via WPS-PBC met onze laptop wilde niet lukken. Aan de positieve kant heeft hij een werkende IPv6 prefix-­doorsluizing naar zijn bedrade/draadloze netwerk, waarmee je routers kunt verbinden die hun eigen IPv6-subnetten maken.

Helaas kwamen we ook minpunten tegen. IPv6 via het gast­wifinetwerk leidde niet tot een verbinding met inter­net. Tv via multicast liep feilloos op de 2,4GHz-band, maar niet op de 5GHz-band. De firmware heeft nog een flinke weg te gaan.

Pluspunten

  • goede prijs voor de functies
  • IPv6-cascading

Minpunten

  • firmware-issues

Bekijk deze router

Huawei WiFi AX3 (WS7200)

Huawei WiFi AX3 (WS7200)

De Huawei is verkrijgbaar in twee versies. waarbij de WS7100 een iets langzamere processor en geen NFC-verbinding heeft. De prijs schommelde op het moment van schrijven sterk.

De NAT-prestaties met PPPoE zijn opvallend laag, mogelijk vanwege onze testprocedure. De router leverde de verwachte 260 Mbit/s via een modem aangesloten op een supervectoring-verbinding. Huawei kwam zelf tot iets minder dan 1000 Mbit/s.

De Wi-Fi 6-optie TWT voor een beter energiebeheer bij mobiele apparaten moet specifiek worden geactiveerd, evenals het optioneel werken met een 160 MHz breed kanaal.

Pluspunten

  • wifi verbinden d.m.v. NFC
  • goede snelheid

Minpunten

  • Wi-Fi 6-opties uitgeschakeld

Bekijk deze router

Linksys MR7350

Linksys MR7350

Linksys heeft een goede reputatie sinds de WRT54G, waaruit de gratis OpenWRT-firmware is voortgekomen. Helaas kan die reputatie niet worden bevestigd met de MR7350 omdat de firmware daarvan nog onvolwassen is.

IPv6 werkte alleen wanneer we het IPv6-verbindingstype handmatig veranderden in PPPoE. Multicast-IPTV was beschikbaar op het bedrade netwerk, maar niet via wifi. In het gastnetwerk werkte dat wel en werd duidelijk waar het probleem lag: de router mist de multicast-naar-unicast-conversie. Achter een Fritzbox gaf de MR7350 multicast-IPTV helemaal niet door. Voor wat hij kost hadden we meer verwacht.

Pluspunten

  • goede snelheid

Minpunten

  • multicast-IPTV niet bruikbaar
  • relatief duur

Bekijk deze router

Meer gegevens en testresultaten vind je in het uitgebreide artikel in c’t 4/2021. In de tabel hieronder vind je de gegevens en beoordelingen uit de Wi-Fi 6 router test.

download testresultaten Wi-Fi 6 router test snelheid versus Wi-Fi 5.doc.pdf

Klik op de tabel voor een vergroting (in pdf-formaat).

Conclusie

Als je een goed functionerende wifiset-up hebt, hoeft je oude router niet linea recta naar de kliko. Een oudere Wi-Fi 5-­router deed het net zo goed als de nieuwelingen als het gaat om de snelheid op de 5GHz-band. De stap naar de volgende wifigeneratie is pas onvermijdelijk wanneer meer Wi-Fi 6-clients in de vorm van smart­phones, tablets en laptops zich opstapelen in je wifinetwerk.

Als je je internetverbinding via een aparte modem laat binnenkomen, kunnen de hier geteste breedbandrouters makkelijk weer worden ingezet wanneer je van provider en soort aansluiting wisselt. Sommige van de apparaten vertoonden nog kleine grillen die hopelijk bij de komende firmware-upgrades worden weggepoetst.

De Fritzbox 7530 AX is dankzij zijn flexibele firmware interessant voor een grote groep gebruikers, maar de wifi-snelheid scoort ‘maar’ een voldoende. De Asus kost het meest, 200 euro, maar biedt voor dat geld bedraad en draadloos een aardige snelheid en hij heeft een goed aantal functies.

(Informatie afkomstig uit het artikel van Ernst Ahlers en Alieke van Sommeren, c’t magazine 4/2021, p. 108)

Lees uitgebreide reviews op je gemak in c’t 12/2024

Meer over

RoutersWifi

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

NordVPN review: hoe goed & veilig is deze ‘duurdere’ VPN nou echt?

NordVPN is al meer dan tien jaar actief als commerciële VPN-dienst, waardoor het een van de langstbestaande spelers in de branche is. Maar hoe prestee...

Fairphone Fairbuds review: repareerbare draadloze oortjes

De meeste in-ears kunnen de prullenbak in als de accu kapot gaat. Maar het kan echt wel anders, zoals Fairphone laat zien met de Fairbuds en hun verwi...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er