Als de originele firmware van je (wifi)router niet al je wensen vervult, biedt de uitgebreide alternatieve firmware OpenWrt nieuwe mogelijkheden. Maar wat zijn de voordelen van je router firmware vervangen door OpenWrt en waar moet je op letten?
Moderne routers bieden allerlei features: een gastnetwerk, VPN, mediaserver en nog veel meer dingen zijn ondertussen al min of meer standaard. Maar als je wat complexere dingen wilt, zoals apparaten zelf in VLAN’s indelen of exotische infrastructuren onderhouden, dan moet je uitwijken naar een duur zakelijk apparaat. OpenWrt biedt in dat geval een compromis tussen flexibiliteit en kosten.
Het OpenWrt-project is ontstaan uit een aangepaste firmware voor de eerste Linksys WRT54G (vandaar de ‘WRT’ in de naam). De standaardfirmware daarvan had een Linux-basis. Ondertussen werkt deze opensource-routerfirmware op honderden modellen routers. Dankzij diezelfde Linux-basis kun je er ook extra softwarepakketten op installeren en is er ruimte voor allerlei aanpassingen en uitbreidingen.
Er is voor heel veel TP-Link apparatuur een OpenWRT update beschikbaar. Voor de Braziliaanse versies, waar ik hier in Zuid-Amerika mee word geconfronteerd, is dat een goede uitkomst. Levert ook vaak een stabielere ervaring op dan met de standaard meegeleverde software. De LuCi web interface toont (op de wat ruimer uitgeruste) apparatuur ook duidelijke grafieken van het netwerkverkeer dat door dat apparaat “stroomt”. En is ook makkelijk om je WiFi router naar een Access Point te configureren. Hier kan je heel makkelijk WiFi-routers aanschaffen voor heel schappelijke prijzen, terwijl AP’s hier moeilijk aan te komen zijn en dan vaak 2… Lees verder »