Router firmware vervangen door OpenWrt

Marco den Teuling
1

Inhoudsopgave

Als de originele firmware van je (wifi)router niet al je wensen vervult, biedt de uitgebreide alternatieve firmware OpenWrt nieuwe mogelijkheden. Maar wat zijn de voordelen van je router firmware vervangen door OpenWrt en waar moet je op letten?

Moderne routers bieden allerlei features: een gastnetwerk, VPN, mediaserver en nog veel meer dingen zijn ondertussen al min of meer standaard. Maar als je wat complexere dingen wilt, zoals apparaten zelf in VLAN’s indelen of exotische infrastructuren onderhouden, dan moet je uitwijken naar een duur zakelijk apparaat. OpenWrt biedt in dat geval een compromis tussen flexibiliteit en kosten.

Het OpenWrt-project is ontstaan uit een aangepaste firmware voor de eerste Linksys WRT54G (vandaar de ‘WRT’ in de naam). De standaardfirmware daarvan had een Linux-basis. Ondertussen werkt deze opensource-routerfirmware op honderden modellen routers. Dankzij diezelfde Linux-basis kun je er ook extra softwarepakketten op installeren en is er ruimte voor allerlei aanpassingen en uitbreidingen.

router firmware vervangen door OpenWrt web interface

OpenWrt is tegenwoordig voorzien van een webinterface. Het intypen van opdrachten op de commandline is niet meer nodig.

Opletten bij de aankoop

Of een bepaald model router wordt ondersteund, kun je zien op de OpenWrt-wiki (openwrt.org/supported_devices). Daarbij moet je wel in de gaten houden dat veel fabrikanten verschillende hardware-revisies van hun routers uitbrengen onder dezelfde typenaam. Controleer daarom op de verpakking of op het typeplaatje van een router om welke revisie het gaat, en controleer of dat specifieke model wordt ondersteund. Omdat de verschillen in hardware groot zijn, kan het zijn dat je nieuw aangeschafte router nog niet werkt met OpenWrt. Dat is vooral vervelend als het uiterlijk identieke, maar zes maanden oudere model er wel probleemloos mee overweg kan. Ook de hoeveelheid RAM en flashgeheugen in een router zijn van belang. Nieuwere OpenWrt-versies ondersteunen geen routers met minder dan 32 MB RAM en minder dan 4 MB flash­geheugen. Dat biedt eenvoudigweg te weinig performance. Bij dergelijke krap bemeten apparaten moet je het doen zonder gebruikersvriendelijke functies als de webinterface LuCi.

Heb je een router met ingebouwd DSL-modem, dan heb je het nadeel dat veel fabrikanten van DSL-chips geen drivers openbaar maken. OpenWrt-ondersteuning ontbreekt bij dergelijke routers meestal. Bij de snelheidstests die we uitvoerden, was OpenWrt vaak trager dan de firmware van de fabrikant omdat die de voordelen van hardwareversnelling wel kan benutten. Bij sommige nieuwere routers is dat onder­tussen ook mogelijk met OpenWrt.

De ideale optie is om een router te kopen die standaard door de fabrikant al met OpenWrt wordt geleverd. Maar die zijn nog zeldzaam. Met een Fritzbox van AVM moet je geluk hebben, want OpenWrt draait op slechts enkele modellen. Voor DSL-ondersteuning zijn dan sowieso kunst­grepen nodig.

Verbeteringen

Als je OpenWrt nog van vroeger kent en toen voornamelijk weerhouden werd doordat alles met opdrachten op de commandline moest, zul je verrast zijn: de uitgebreide webinterface LuCi is inmiddels een standaard onderdeel van de installatie. Daarmee kun je niet alleen de basisinstellingen regelen voor wifi, lokaal netwerk en WAN, maar ook uitgebreidere instellingen voor infrastructuren met bridges, VLAN’s en soft-accesspoints.

Een bijzondere mogelijkheid van OpenWrt is de uitgebreide pakketbibliotheek die bij het project hoort. Daarin zit allerlei software voor netwerktoepassingen en meer. Je kunt daar zowel oplossingen vinden om op je router een chatserver te draaien als om audiobestanden te transcoderen. De zogeheten LuCi-apps breiden de webinterface uit met een interface voor diensten als Transmission, Asterisk en Samba.

Meer alternatieven

Een populair alternatief voor OpenWrt is DD-WRT. Dat project is vanaf het begin af aan uitgerust met een webinterface die veel doet denken aan de oorspronkelijke WRT-54G. Helaas is die niet zo flexibel als OpenWrt’s LuCi. Het Tomato-project biedt aan de andere kant een zeer overzichtelijke interface, maar ondersteunt relatief weinig routermodellen.
Naast OpenWrt bestaat ook nog de fork LEDE, maar die is inmiddels weer opgenomen in OpenWrt. Als je nog een LEDE-firmware gebruikt, kun je naadloos overstappen op OpenWrt.

(Merlin Schumacher, c’t magazine)

Lees uitgebreide achtergrondinfo in c't magazine. Nieuwste uitgave: c't 04/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Dit is hoe je maandelijks gemakkelijk flink kunt besparen op internet en tv

In dit artikel tonen we je hoe je kunt besparen op internet en tv. Dit kan variëren van het vergelijken van aanbieders tot het aanpassen van je huidig...

Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Gerold Manders
Lezer
Gerold Manders

Er is voor heel veel TP-Link apparatuur een OpenWRT update beschikbaar. Voor de Braziliaanse versies, waar ik hier in Zuid-Amerika mee word geconfronteerd, is dat een goede uitkomst. Levert ook vaak een stabielere ervaring op dan met de standaard meegeleverde software. De LuCi web interface toont (op de wat ruimer uitgeruste) apparatuur ook duidelijke grafieken van het netwerkverkeer dat door dat apparaat “stroomt”. En is ook makkelijk om je WiFi router naar een Access Point te configureren. Hier kan je heel makkelijk WiFi-routers aanschaffen voor heel schappelijke prijzen, terwijl AP’s hier moeilijk aan te komen zijn en dan vaak 2… Lees verder »