Yamaha YH-L700A review – hoofdtelefoon met ANC en 3D

Noud van Kruysbergen
0

Als je op zoek bent naar een draadloze over-ear hoofdtelefoon met wat extra functies, kijk dan eens naar de nieuwe Yamaha YH-L700A. Hij plaatst tweekanaals geluidsbronnen driedimensionaal in de kamer.

Het aanbod aan over-ear hoofdtelefoons van 350 tot 550 euro is ruim, maar niet echt opwindend. Bijna elke fabrikant heeft wel een opvouwbaar model met bluetooth, ANC en een transparantiemodus. Als je op zoek bent naar een bluetooth-hoofdtelefoon die zich onderscheidt van de massa, krijg je met de YH-L700A van Yamaha wat je zoekt – al zijn de technische specificaties grotendeels dezelfde als van het vorige topmodel.

Yamaha YH-L700A – onderscheidend

Wat onderscheidt de YH-L700A dan van de rest? Om te beginnen het ontwerp: de oorschelpen zijn vierkant in plaats van rond en zitten onder een hoek aan de hoofdband vast. Dat leidde in het begin tot het gevoel alsof ze op de verkeerde plaats zaten – waarbij de hoofdband verder op het voorhoofd zit. Met een gewicht van 340 gram is het ook een van de zwaardere modellen.

Op technisch vlak onderscheidt de YHL700A zich door 3D Sound Field. Dat is geen surround-sound à la Dolby Atmos of 5.1-geluid met virtuele surround-speakers, maar een techniek waarbij de hoofdtelefoon het stereofront vlak voor je hoofd plaatst, en het in die positie houdt ook wanneer je je hoofd wegdraait. De YH-L700A reproduceert daarmee virtueel de ervaring van het zitten voor stereoluidsprekers.

Voor draadloze verbindingen maakt de hoofdtelefoon gebruik van Bluetooth 5.0, naast de standaard SBC-codec ondersteunt hij ook AAC en aptX. Je kunt tien verschillende bronnen koppelen, maar slechts één tegelijk: de YH-L700A ondersteunt geen multilink-Bluetooth. Als je naar high-res audio wilt luisteren, moet je de analoge 3,5mm-aansluiting gebruiken.

De YH-L700A heeft een ingebouwde oplaadbare batterij die via USB-C in ongeveer 3,5 uur kan worden opgeladen. Met ANC is dat genoeg voor ongeveer 34 uur ononderbroken luisteren, met de 3D-functie geactiveerd is dat nog 11 uur. Als de oplaadkabel is aangesloten, kan de hoofdtelefoon alleen worden gebruikt voor het luisteren naar muziek via een jackkabel.

Bediening

De digitale signaalverwerking is bij Yamaha altijd uitgebreid. Er zijn zeven DSP-programma’s beschikbaar – maar alleen in combinatie met de 3D-functie. De hoofdtelefoon wordt bediend met zes knoppen op het toestel, waarvan er drie dienen voor aan/uit of pairing, het (de)activeren van de ANC en het selecteren van de 3D- en DSP-programma’s. Met de overige drie knoppen regel je het volume, sla je nummers over en pauzeer je muziek om telefoongesprekken aan te nemen tijdens een bluetoothverbinding. Dat werkt allemaal prima. Met de gratis app voor Android en iOS kun je firmware-updates installeren en de hoofdtracking uitschakelen.

Geluid

De YH-L700A is vrij neutraal qua geluid, al zijn de lagere middentonen en het hogere basbereik sterker geaccentueerd. Het resultaat is een iets warmer geluid met een goede bas. De active noise reduction werkt, maar blijft wat achter bij de topmodellen in deze klasse. De 3D-functie leidde tot gemengde reacties. Yamaha slaagt erin een drie dimensionaal geluidsveld te creëren en op zijn plaats te houden. De tracking werkt goed, maar als je je hoofd langzaam draait, springen de virtuele bronnen soms een beetje te ver naar één kant.

Frequentiespectrum van de YH-L700A (rood) versus de Sennheiser HD 600 (geel).

Ontvang gratis informatie en tips over hoofdtelefoons en meer, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Conclusie

De 3D-geluidsfunctie van deze Yamaha- hoofdtelefoon is technisch interessant en werkt goed, maar de vraag is waarom je dat eigenlijk nodig hebt. Wellicht zou het handig kunnen zijn voor (VR-)gaming en tijdens vliegreizen, waarbij je naar een permanent geïnstalleerd beeldscherm in de rugleuning kijkt. De meeste testers hebben die functie na verloop van tijd toch uitgezet omdat hij soms te gevoelig reageert. Desondanks is de YHL700A een goed klinkende draadloze ANC-hoofdtelefoon die 3D-geluid en bruikbare DSP-programma’s biedt. Maar probeer ze wel eerst even uit, want het ontwerp is niet voor iedereen geschikt.

Yamaha YH-L700A – plus- en minpunten

+ DSP-programma’s
o 3D-functie
draagbaarheid

Yamaha YH-L700A – specificaties

fabrikantYamaha, yamaha.nl
verbindingBluetooth 5.0 (A2DP, AVRCP, HFP, HSP)
codecsSBC, AAC, aptX Adaptive
aansluitingen/ wireless3,5mm-jack, USB-C
meegeleverdopbergdoos, audiokabel (120 cm), vliegtuigadapter, USB-C-kabel (50 cm)
shoplink en prijsYamaha YH-L700A, 550 euro

 

Lees uitgebreide reviews van monitoren en andere hardware in c't 06/2024

Meer over

Koptelefoons

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Bluetooth koptelefoons met active noise cancelling getest

We vergelijken zeven bluetooth-hoofdtelefoons met active noise cancelling. Ben je eenmaal gewend aan de draadloze vrijheid en de geluidskwaliteit, dan...

Bluetooth oordopjes met noise cancelling en meer

Met compleet draadloze bluetooth oordopjes krijg je de ultieme bewegingsvrijheid als je muziek luistert of belt. Ze passen in elke broekzak zonder dat...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er