Athom Homey Pro (Early 2023) review: de ultieme smarthome-oplossing?

Noud van Kruysbergen
3

Inhoudsopgave

  De smarthome-centrale Homey Pro (Early 2023) van Athom wordt het nieuwe middelpunt van je slimme huis. Zo’n beetje alle bestaande smarthome-apparaten zijn toe te voegen en te bedienen of in een automatisering op te nemen. Meer hierover lees je in deze Athom Homey Pro (Early 2023) review.

  Athom Homey Pro (Early 2023) review

  De evolutie van Athom in smarthomes

  Athom timmert met het Homey smarthomesysteem al een tijdje aan de weg. Na de eerste ‘theepotjes’ uit 2019 sloeg Athom een andere weg in met een gratis app met beperkte functionaliteit en de cilindervormige Homey Bridge.

  Bij de Bridge hoort ook een abonnement van 3 euro per maand. Hij ondersteunt veel smarthome-apparaten van verschillende fabrikanten, maar een aantal populaire ook niet: die zijn voorbehouden aan de Homey Pro.

  Athom Homey Pro Early 2023 installeren

  In deze test kijken we dan ook naar de nieuwe Homey Pro die formeel de toevoeging (Early 2023) heeft gekregen. De quadcore ARMv8-cpu van 2023-versie is 3,5 keer sneller dan de (Early 2019)-versie, hij heeft 2GB LPDDR4-geheugen in plaats van 1 en 8 GB opslag versus 4.

  Hij lijkt sterk op de Bridge, maar heeft een zwarte rand in plaats van een zilverkleurige en is een halve centimeter hoger. Voor de prijs van 399 euro heb je verder helemaal niets nodig: je kunt alle apps van alle fabrikanten onbeperkt zonder verdere abonnementen gebruiken en ook de automatiseringsmogelijkheden Advanced Flow en HomeyScript zijn volledig bruikbaar.

  Als je al een Homey Bridge hebt, dan kun je die dankzij de Satellietmodus koppelen aan de Pro om in een mesh-opstelling te werken. Dat is zeker handig als niet alle apparaten binnen het bereik van een van de twee vallen.

  Het installeren van de Homey Pro is zo gepiept: de Homey-app installeren en bluetooth aanzetten. Selecteer je wifinetwerk (je kunt voor 29 euro ook een ethernetadapter bestellen), waarna de Pro geactiveerd wordt. Vervolgens kun je je huis inrichten: welke kamers heb je op welke verdiepingen. Daar kun je later smarthome-apparaten aan toekennen.

  Deel je huis in

  Apparaten aan de Homey Pro Early 2023 toevoegen

  Op het tabblad Apparaten gaat Homey eerst aan de slag om zelf slimme apparaten te vinden. Homey ondersteunt apparaten die via wifi, Zigbee, Z-Wave, 433 MHZ, bluetooth en infrarood (met Matter en Thread in de pijplijn) verbonden zijn. Bij dat zoeken komen nog niet zo veel apparaten tevoorschijn als bijvoorbeeld bij Home Automation het geval is, maar gelukkig zijn andere heel makkelijk toe te voegen.

  Voor de Philips Hue-lampen hoef je maar één keer op de Hue-bridge-knop te drukken om al je met Hue compatibele apparaten te koppelen. Je kunt overigens ook Hue-lampen zonder bridge toevoegen.

  Wil je bijvoorbeeld een Yamaha-receiver koppelen, dan typ je dat in bij het zoekveld, waar de bijbehorende Yamaha-app dan vanzelf verschijnt. Op die manier voeg je al je slimme apparaten toe – dat kan even wat tijd kosten.

  Via het tabblad Meer kun je door alle apps scrollen om te kijken of je wellicht nog wat gemist hebt. Daaronder bijvoorbeeld ook apps van KNMI, Sysinternals, Picnic en Auping, om maar wat te noemen. Ook de OpenAI-app is interessant om met ChatGPT en Dall-E te interacteren.

  In een mum van tijd hadden we dan ook meer dan 40 apps op de smarthome-centrale geïnstalleerd. Daarbij is Athom natuurlijk wel afhankelijk van de bereidwilligheid van fabrikanten hun ecosysteem open te gooien – de Arlo-camera’s kunnen bijvoorbeeld niet toegevoegd worden. Maar gelukkig zijn dat in tijden waarbij Matter en Thread een grotere rol gaan spelen uitzonderingen.

  Daar waar het toevoegen van een Nest Thermostaat bij Home Automation bijvoorbeeld een hele crime is met developers-accounts en dergelijke, is dat bij de Homey Pro een kwestie van een paar keer klikken.

  Homey Pro Early 2023 apparaten

  Slimme huis inrichten

  Heb je al je smarthome-apparaten eenmaal toegevoegd, dan kun je ze gaan toekennen aan de eerder ingedeelde zones om meer overzicht te creëren. Dat doe je bij de eigenschappen van de betreffende apparaten door er lang op te tikken. Je kunt op dat moment altijd nog extra zones toevoegen indien nodig.

  Homey Pro Early 2023 eigenschappen

  Tik je eenmaal op een pictogram, dan schakelt het apparaat in of uit. Door er lang op te tikken krijg je afhankelijk van het apparaat extra informatie te zien zoals het batterijniveau, de ingestelde kleur van het licht, een volumeregelaar en andere opties.

  Je smarthome automatiseren met Flows

  Zijn alle apparaten ingedeeld, dan begint de lol van een slim thuis pas echt: je kunt met Flow-kaarten en Advanced Flow automatiseringen instellen in de trant van Als … En … Dan … Wil je bijvoorbeeld op de bank tv gaan kijken, dan kun je instellen dat met de tv meteen ook de receiver aangaat en dat de verlichting gedimd wordt. Of dat ’s avonds automatisch de buitenverlichting aangaat als je niet thuis bent. Met allerlei variabelen kun je allerlei acties laten uitvoeren – zoals je slimme grasmaaier niet aan het werk zetten als het volgens Buienradar regent.

  Automatiseren met Flows

  Dat kan allemaal via de app, maar de Advanced Flows kun je alleen via de Homey Web App op my.homey.app maken. Op zich geen ramp, want de mogelijkheden daarvan overtreffen wat je op een smartphone met de Flow-kaarten nog enigszins handig kunt doen.

  Energieverbruik monitoren

  De Homey Pro (Early 2023) verbruikt gemiddeld zo’n 3 watt energie, wat bij een prijs van 40 cent/kWh neerkomt op 10,50 euro per jaar – vergelijk dat met een Home Automation-installatie die op een mini-pc al snel 10 watt of (ruim) meer verbruikt.

  Op het tabblad Energy van de Home-app kun je overigens zien wat het (sluip)verbruik is van je slimme apparaten. Daarmee hou je makkelijk overzicht over de energiekosten van je slimme huis.

  Homey Pro Early 2023 energie

  Conclusie Athom Homey Pro Early 2023 review

  Athom zou Athom niet zijn als er niet toch ergens nog een abonnement voor af te sluiten zou zijn: voor het dagelijks back-uppen van alle data en instellingen van de Pro naar de cloud betaal je 1 euro per maand – dan kun je de data altijd weer laten herstellen. Je kunt ook een lokale back-up maken, maar dan moet je de Homey loskoppelen en via USB-C op een pc aansluiten – niet echt handig.

  Met de ondersteuning op de langere termijn zit het wel goed. Homey krijgt standaard gratis updates, waarbij voor 2023 nog Matter en Thread op het programma staan. Die laatste komen wel alleen beschikbaar voor de Pro, wat op zich al een reden is om te investeren in deze versie om de komende jaren je smarthome op een makkelijker manier te kunnen beheren en automatiseren.

  Om daarbij niet afhankelijk te zijn van wifi en het qua locatie kan, zou ik dan meteen de ethernetadapter erbij bestellen.

  Athom Homey Pro Early 2023 review: plus- en minpunten

  +Grote ondersteuning

  +Geen verdere kosten

   Lokale back-ups lastig

  Athom Homey Pro (Early 2023) specificaties

  Fabrikant

  Athom

  Hardware

  ARMv8 quadcore processor, 2 GB LPDDR4-RAM, 8 GB opslag

  Protocollen

  wifi, bluetooth, 433 MHz, Zigbee, Z-Wave, infrarood, Matter en later nog Thread

  Aansluiting

  USB-C-voeding

  Meegeleverd

  1,5 m usb-kabel met 5,2V/2,1A-adapter

  Afmetingen

  12,5 cm doorsnee × 3,9 cm

  Shoplink en prijs

  Coolblue, 399 euro

  Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Noud van Kruysbergen
  Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

  Lees ook

  Smart home centrale Homey getest

  We hebben de smart home centrale Homey van het Nederlandse Athom getest. Of het nu ZigBee, Z-Wave, Blue­tooth of 433 of 866 MHz is, de smarthome-bol v...

  Homey smarthomecentrale nu met Family Sharing

  Bij de review in c't 5/2019 waren we erg enthousiast over de smarthome-centrale Homey. De functionaliteit daarvan is nu uitgebreid met rollen.

  3 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  nieuwsteoudste
  Laat het mij weten wanneer er
  Willy
  Lezer
  Willy

  Let op, de Homey Pro 2023 heeft een probleem met Z-Wave waardoor dit bijna niet werkt. Na enige tijd valt Z-Wave uit en moet je de Homey rebooten.

  Wacht met kopen tot dit opgelost is.

  Erik de Ruiter
  Lezer
  Erik de Ruiter

  Hartelijk dank voor de info!! heel belangrijk in mijn geval.

  Robby
  Lezer
  Robby

  Hoi, hoe weet ik als dit probleem is opgelost ? Ik heb z wave plus rookmelders gekocht voor mijn homey pro 2019 maar de leverancier zegt dat deze biet werken op de 2023 , heeft dit hier ook verband op ? Nu heb ik de nieuwe homey nog niet gekocht en twijfel ik hier over.