Smart home centrale Homey getest

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

We hebben de smart home centrale Homey van het Nederlandse Athom getest. Of het nu ZigBee, Z-Wave, Blue­tooth of 433 of 866 MHz is, de smarthome-bol van Athom kan met veel standaarden overweg en verbindt verscheidene componenten in een eigen interface.

De smarthome-centrale Homey is een bol met een diameter van zo’n 12 centimeter en lijkt een beetje op oma’s oude theepot – maar dan zonder tuit en handvat. Er loopt een wat schuin geplaatste ring overheen met daarop 24 RGB-leds. Door de drie zilveren kunststof voetjes staat hij altijd goed.

Homey haalt de benodigde energie uit de meegeleverde usb-voeding van 2 A. Verder zit er alleen nog aan de onderkant een uitvoer voor audiosignalen – daarover zo meer.

smart home centrale Athom Homey test review

Binnenin zit een mini-computer (ARMv7 Cortex-A9 met twee 1GHz-­kernen), maar vooral veel draadloze techniek. Homey kan via wifi contact maken met je thuisnetwerk (IEEE 802.11b/g/n, 2,4 GHz). Hij ondersteunt ook Bluetooth LE. Daarnaast ondersteunt de witte bol de smarthome-protocollen ZigBee en Z-Wave, en een paar protocollen in het bereik 433 MHz en 866 MHz – die laatste zijn wel onversleuteld, maar komen vaak voor bij de wat goedkopere tussenstekkers van bouwmarkten. Zij vormen vaak de basis van wat oudere draadloze sets voor het aansturen van lampen of rolluiken.

Om het systeem de eerste keer te kunnen configureren, heb je de gratis Homey-app nodig. Als je contact maakt met het Homey-wifi, kun je de gegevens van je eigen wifinetwerk in het apparaat krijgen. De app ondersteunt op dit moment alleen Engels en Nederlands, wat niet zo gek is gezien het feit dat Athom een Nederlands bedrijf is met Enschede als vestigingsplaats. In principe werkt de centrale indien gewenst ook onafhankelijk van internet – al heb je voor de eerste start wel een Homey-account nodig. Door de centrale met internet te verbinden kun je hem op afstand bedienen en verschillende programmamodules gebruiken, de zogeheten Homey Apps. Anders gebruikt Homey de internet­verbinding alleen om bijvoorbeeld informatie over het weer op te halen of voor de geïntegreerde spraakuitvoer.

Apps voor smart home

De voor iOS en Android beschikbare staande Homey-app is door Athom onlangs aangepast. Op het startscherm kun je je persoonlijke favorieten zetten voor de belangrijkste apparaten of acties, het onderste deel wordt door de app gebruikt voor statusinformatie.

Voordat je aan de slag kunt, moet je Homey eerst aan je eigen apparaten koppelen. Standaard staat bij het deel Apparaten alleen Homey zelf en kun je ZigBee-, ­Z-Wave- en infrarood-apparaten toevoegen. Z-Wave-componenten moet je voor het koppelen in de leermodus zetten, maar nieuwe ZigBee-lampen kan het systeem in principe zelf vinden zodra je ze in een stopcontact stopt.

Het op de juiste manier aanleren van een infrarood-­afstandsbediening werkte bij de test niet. Homey heeft zes rondom stralende infrarood-zenders en een infrarood-ontvanger ingebouwd, maar de afzonderlijke infrarood-commando’s werden niet geregistreerd of weergegeven.

Een blik in de App-store van Homey bracht echter uitkomst. Athom zet daar de voor een functie-uitbreiding benodigde software­modules in. De belangrijkste uitbreidingen komen van de fabrikant zelf: er zijn inmiddels apps voor de systemen van KlikAanKlikUit, Nest, Philips Hue, IKEA, Chrome­cast, Spotify, Sonos, Netatmo, Fibaro, Lightify, Brennenstuhl, Honeywell en vele andere. Daar staat ook een oplossing voor het infrarood-probleem: de store heeft voor de grote merken in elk geval speciale apps, zodat de bol na het installeren daarvan in ieder geval de belangrijkste commando’s van de desbetreffende afstandsbediening kan uitvoeren. Met een klein bioscoop-script kun je dan bijvoorbeeld de tv starten met een bijpassende lichtomgeving.

Het Homey-systeem is open voor andere ontwikkelaars, Athom stelt een bijpassende SDK voor iedereen ter beschikking. Er staan in de store dan ook al aardig wat extra Homey-apps, bijvoorbeeld van IFTTT en de licht­specialist Nanoleaf, maar ook van Homey-gebruikers. Bijvoorbeeld nummerherkenning voor een Fritzbox, een Telegram-bot, een astronomische timer en de krachtige HomeKit-app, die alle door Homey beheerde apparaten in Apples smarthome-omgeving kan integreren. Met die door Apple niet gelicenseerde oplossing konden we bij de test ook oudere tussenstekkers die met de 868MHz- of 433MHz-band werken toch in Apples smarthome-omgeving integreren. Bij de instellingen staat bij het onderdeel Experimenten de mogelijkheid Apple HomeKit aan te vinken om Homey’s apparaten met de Home-app op iOS en Siri te kunnen gebruiken, maar die is zoals gezegd experimenteel en wordt niet ondersteund.

Ondersteuning van Google Assistent en Alexa behoren daarentegen tot de door Athom beschikbaar gestelde kernfuncties. Alle door Homey herkende apparaten waren ook voor de spraakassistenten van Google en Amazon bereikbaar. Homey beschikt bovendien zelf ook over een eigen spraakuitvoer. Als de wat nasale Nederlandse stemmen van Ruben en Lotte niet helemaal tot hun recht komen, kun je via de audio-uitgang altijd nog een grotere luidspreker aansluiten – of overschakelen naar Engels als taal, want daar zijn meer stemmen voor beschikbaar.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Smart home beheren

Met de Homey-app kun je gekoppelde componenten meteen bedienen, maar het eigenlijke automatiseren gaat met zoge­heten flows. Die moet je met behulp van de app zelf aanmaken.
In het eenvoudigste geval heb je daar alleen een enkele trigger en een actie voor nodig. Beide moet je in de app op de betreffende kaarten ‘Als…’ en ‘Dan…’ invullen. Op die manier kun je bijvoorbeeld zonder problemen met een afstandsbediening van de bouwmarkt een bepaald radio­station op een Sonos-speaker laten afspelen. Of een bewegingsmelder van Philips Hue gebruiken om een Fibaro-stekkerdoos te schakelen. Of Homey laten zeggen dat het over tien minuten gaat regenen – al leidde dat wel tot aardig wat dataverkeer richting internet omdat Homey een groot aantal keren per minuut bij Buienradar naar het weer ging vragen.

Met enige moeite kun je voor Homey zelfs een eigen Telegram-bot inrichten, kun je gebeurtenissen met een tekstbericht onderweg triggeren of kun je Homey zijn statusmeldingen of sensorresultaten via Telegram laten versturen.

Afzonderlijke triggers zijn ook logisch met elkaar te verbinden, zodat een gebeurtenis pas na het voldoen aan meerdere voorwaarden uitgevoerd gaat worden. Ook zijn acties willekeurig met elkaar te combineren.

smart home centrale Athom Homey flow flows Nest Hue

Met flows kun je acties aan resultaten koppelen: als een Nest Protect afgaat tussen 10 uur ‘s avonds en 7 uur ‘s morgens en er niemand thuis is, dan gaan alle lampen aan en meldt Homey op maximaal volume dat er rookalarm is.

Bij eenvoudige triggers heb je bij het aanmaken van de flows genoeg aan de als-dan-kaarten. Het wordt wat complexer als je sensorwaarden wilt opvragen om daar bepaalde acties aan te koppelen. Een drempelwaarde kun je bij het als-deel van een regel niet kwijt, maar dat moet je doen bij het extra deel ‘En…’. Het patroon van als een bepaalde variabele verandert en hoe die variabele dan verandert om dan een actie uit te voeren is niet helemaal intuïtief. Pas na enige oefening werd duidelijk hoe we dat moesten aanpakken.

Als je dat eenmaal doorhebt, opent met de flows een schier oneindig scala aan mogelijkheden om alle met Honey verbonden sensoren en apparaten op elke denkbare manier op elkaar te laten reageren. Daarbij wordt op een gegeven moment wel duidelijk dat de app wat overzichtelijkheid betreft snel aan zijn grenzen komt. Op een smartphone is telkens maar een deel van een regel tegelijk te zien, je hebt dus geen overzicht over de gehele flow. Laat staan een overzicht over de tientallen flows die je op een gegeven moment ongetwijfeld gaat hebben – omdat het zo leuk is.

Gelukkig bestaat op dit moment de mogelijkheid om met je Homey-account in te loggen bij flow.homey.app en daar de flows op de jouw gekoppelde Homey te beheren. Je kunt daar op een groter scherm (pc of tablet) makkelijk nieuwe flows aanmaken en de oude beheren.

Athom geeft aan dat Homey met ongeveer 20 apps overweg kan zonder dat het systeem te langzaam wordt. Voor grotere installaties adviseert het bedrijf de Pro-­versie van de centrale, die 1 GB aan RAM heeft in tegenstelling tot de 512 MB van de gewone versie. Als je dan het overzicht moet behouden over 40 smarthome-­systemen van verschillende fabrikanten, dan zul je desktopsoftware of een webinterface behoorlijk missen.

Conclusie

Het feit dat je aan Homey oudere draadloze componenten kunt koppelen die met de centrale als stuureenheid een aardige functie-update krijgen en dan naadloos met de huidige smarthome-componenten kunnen communiceren, is erg spannend. Dat je daarbij niet kunt beschikken over een groter display om alle mogelijkheden maximaal te kunnen programmeren en benutten, is hopelijk een momentopname – een webinterface of speciale software staat daarbij hoog op ons wensenlijstje.

Maar de multi-standaard-bol lijkt desondanks een goede oplossing voor al degenen die inmiddels in veel afzonderlijke smarthome-oplossingen geïnvesteerd hebben en van al die afzonderlijke eilandjes nu één groot smarthome-universum willen maken.

(Sven Hanssen, c’t magazine)

Homey V2

Smarthome-centrale
FabrikantAthom, www.athom.com
Meegeleverdcentrale, voeding
Aansluitmogelijkhedenwifi (IEEE 802.11 b/g/n – 2,4 GHz), ZigBee, Z-Wave, 433 MHz, 866 MHz, infrarood-
transmitter/-receiver, Bluetooth
Energieverbruikstand-by 1,9 watt
Shoplink en prijsAthom Homey, circa € 300

Lees meer achtergrondinfo en reviews over smart home in c't magazine. c’t 10/2024

Meer over

Smart homes

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

EA Sports FC 25 review: nieuwe game maar weinig vernieuwingen

Vorig jaar publiceerden we de review van EA Sports FC 24, dat de rol van 'FIFA 24' overnam. In deze review richten we ons op de nieuwste release van E...

AMD Ryzen 5 8500G review: voordelige AM5-processor máár…

De AMD Ryzen 5 8500G, die we in deze review bespreken, is niet alleen de voordeligste AM5-processor die beschikbaar is bij het samenstellen van je eig...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er