We hebben de smart home centrale Homey van het Nederlandse Athom getest. Of het nu ZigBee, Z-Wave, Bluetooth of 433 of 866 MHz is, de smarthome-bol van Athom kan met veel standaarden overweg en verbindt verscheidene componenten in een eigen interface.
De smarthome-centrale Homey is een bol met een diameter van zo’n 12 centimeter en lijkt een beetje op oma’s oude theepot – maar dan zonder tuit en handvat. Er loopt een wat schuin geplaatste ring overheen met daarop 24 RGB-leds. Door de drie zilveren kunststof voetjes staat hij altijd goed.
Homey haalt de benodigde energie uit de meegeleverde usb-voeding van 2 A. Verder zit er alleen nog aan de onderkant een uitvoer voor audiosignalen – daarover zo meer.
Binnenin zit een mini-computer (ARMv7 Cortex-A9 met twee 1GHz-kernen), maar vooral veel draadloze techniek. Homey kan via wifi contact maken met je thuisnetwerk (IEEE 802.11b/g/n, 2,4 GHz). Hij ondersteunt ook Bluetooth LE. Daarnaast ondersteunt de witte bol de smarthome-protocollen ZigBee en Z-Wave, en een paar protocollen in het bereik 433 MHz en 866 MHz – die laatste zijn wel onversleuteld, maar komen vaak voor bij de wat goedkopere tussenstekkers van bouwmarkten. Zij vormen vaak de basis van wat oudere draadloze sets voor het aansturen van lampen of rolluiken.
Om het systeem de eerste keer te kunnen configureren, heb je de gratis Homey-app nodig. Als je contact maakt met het Homey-wifi, kun je de gegevens van je eigen wifinetwerk in het apparaat krijgen. De app ondersteunt op dit moment alleen Engels en Nederlands, wat niet zo gek is gezien het feit dat Athom een Nederlands bedrijf is met Enschede als vestigingsplaats. In principe werkt de centrale indien gewenst ook onafhankelijk van internet – al heb je voor de eerste start wel een Homey-account nodig. Door de centrale met internet te verbinden kun je hem op afstand bedienen en verschillende programmamodules gebruiken, de zogeheten Homey Apps. Anders gebruikt Homey de internetverbinding alleen om bijvoorbeeld informatie over het weer op te halen of voor de geïntegreerde spraakuitvoer.