De webversie van OnlyOffice en de desktop-editors voor Windows, macOS en Linux zijn bijna volledig identiek en kunnen op enkele uitzonderingen na op dezelfde manier gebruikt worden. Er is duidelijk een grote gelijkenis met Microsoft Office. OnlyOffice gebruikt bijvoorbeeld dezelfde accentkleuren voor de afzonderlijke programmamodules die je kent van Word, Excel en PowerPoint.
Microsoft Office was ook de inspiratiebron voor het ontwerp van de gebruikersinterface. In plaats van pull-downmenu’s zijn er tabbladen met verschillende werkbalken, vergelijkbaar met de linten die bij Microsoft Office 2007 zijn geïntroduceerd. Ze zijn iets duidelijker dan het Microsoft-equivalent, simpelweg door het beduidend kleinere aantal functies.
Plus- en minpunten
Er zijn echter ook verschillen waaraan je moet wennen. Zo zitten de gedetailleerde instellingen voor bijvoorbeeld alinea’s of werkbladen niet alleen in de dialoogvensters die via het contextmenu te bereiken zijn, maar ook in een apart deel aan de rechterkant van het scherm.
Het is ook een beetje ongebruikelijk dat er in het bestandsmenu van de desktopversies menu-items staan voor het opslaan en afdrukken, maar niet voor het openen of aanmaken van nieuwe documenten. Daarvoor moet je op het OnlyOffice-logo linksboven klikken om naar een gebied te gaan dat lijkt op de backstage-weergave van Microsoft Office. Dat is bij de webversie weer anders: het OnlyOffice-logo leidt dan naar de website van de producent. Documenten kunnen met de webversie alleen worden geopend en aangemaakt via de interface van de cloudopslag.
OnlyOffice onderscheidt zich positief van Microsoft Office door meerdere documenten in tabbladen te ondersteunen, ongeacht het bestandsformaat en het documenttype. Er zijn dus geen verschillende toepassingen of vensters voor teksten, tabellen en presentaties. In plaats daarvan worden ze allemaal in hetzelfde programmavenster geladen en komen ze in hun eigen tabbladen terecht. Die kunnen worden losgemaakt en omgezet in individuele vensters, vergelijkbaar met browsers, om bijvoorbeeld meerdere documenten naast elkaar weer te geven.
OnlyOffice ondersteunt tabbladen en kan daarin verschillende documentformaten herbergen, ook een combinatie van teksten, spreadsheets en presentaties.
OnlyOffice gebruikt geen eigen bestandsformaten, maar gebruikt de Microsoft-formaten docx, xlsx en pptx. Bestanden met het Open Document Format (odt, ods, odp) en rtf-tekstbestanden kunnen ook worden geopend. OnlyOffice leest ook pdf-documenten, maar kan die alleen weergeven. Omgekeerd kunnen alle bestanden die met OnlyOffice zijn gemaakt of bewerkt, worden geëxporteerd naar pdf.
Het valt daarbij wel op dat OnlyOffice de tijd neemt om bestanden te openen en op te slaan – ook op lokale gegevensdragers. Zelfs het laden van eenvoudige teksten van één pagina kan een paar seconden duren. Maar in de editor werkt het dan vervolgens net zo vloeiend als bij vergelijkbare officeprogramma’s.
Sorry, te snel verzonden
Wat ik mis in deze review, is een vergelijking met LibreOffice. Dat had niet uitgebreid gehoeven, maar deze programma’s zijn elkaars directe concurrenten, dus een opmerking in de conclusie had niet misstaan.
Wat ik mis (ook vaak bij andere gratis software) is waar OnlyOffice geld mee verdient. Belangrijk voor de continuïteit van het product. Op de website zie ik dat server versies niet gratis zijn. Maar toch, wat zijn de verdiensten van een gratis versie voor de desktop?