Athom Homey Bridge review: smarthome-integratie voor weinig

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

    In deze review nemen we een kijkje naar de Athom Homey Bridge. Dankzij dit apparaat kun je op eenvoudige wijze verschillende smarthome-apparaten en protocollen centraal beheren en aansturen. Door middel van de Flow-automatismen kun je basis als-dan-schakelingen aanmaken.

    Athom Homey Bridge review

    Wat kun je met de Homey Bridge?

    Smarthome wordt pas echt leuk als je apparaten met elkaar kunt verbinden en op elkaar kunt laten reageren. Een simpel voorbeeld is de buitenverlichting aandoen als het donker wordt. Een complexer voorbeeld is de verwarming lager zetten, de gordijnen dicht maken en de deur op slot doen als je ’s avonds als laatste het huis verlaat. Of de tv en de receiver of soundbar aanzetten, de verlichting gekleurd dimmen en de verwarming wat omhoog als je op de bank een film gaat kijken.

    Het is nog steeds een uitdaging om verschillende smarthome-apparaten te integreren in één systeem. Fabrikanten proberen klanten vast te houden in hun eigen ecosysteem, waar alleen hun app de apparaten kan besturen. De release van het Matter 1.0 smarthomeprotocol eind vorig jaar biedt hoop, maar nog maar weinig apparaten ondersteunen het en het is onduidelijk of goedkopere producten dit ook zullen doen. Bovendien maken verschillende apparaten gebruik van verschillende technologieën, zoals Zigbee, Z-Wave, Bluetooth, 443 MHz en infrarood, wat de integratie moeilijker maakt.

    Athom vult dit gat nu op. Met de eerdere Homey en latere Homey Pro konden smarthome-apparaten van verschillend pluimage al met elkaar verbonden worden. De API’s van de Homey naar de afzonderlijke merken worden daarbij door Athom zelf of door de betreffende fabrikant of de community ontwikkeld.

    Athom Homey Bridge kopen of toch de Athom Homey Pro?

    Overweeg je wellicht om de Athom Homey Pro aan te schaffen? Dan zul je wel rekening moeten houden met het feit dat deze nu een flinke prijsstijging heeft gehad. Tegenwoordig betaal je al gauw zo’n 400 euro voor de Athom Homey Pro. Gelukkig komt Athom nu zelf met de Homey Bridge.

    De Athom Homey Bridge bestaat uit enkel de hardware van de Homey, terwijl de intelligentie in de software uitbesteed is aan de cloud. Deze oplossing kost je slechts 69 euro, wat een aantrekkelijker prijs is, maar wel met paar nadelen waarmee je zou moeten leven.

    Zo moet je de Athom Homey Bridge installeren & configureren

    Om de Homey Bridge te configureren, moet je eerst een account aanmaken en de Homey-app installeren. Nadat je de app hebt gedownload en een account hebt aangemaakt, kun je aan verder aan de slag. Eerst ga je je Homey-huis inrichten met het aantal verdiepingen en kamers en geef je je adres op om automatismen aan je locatie te kunnen koppelen. De Bridge maakt via bluetooth contact met je smartphone, waarna je je wifinetwerk kunt selecteren en het wachtwoord opgeven. Meer hoef je eigenlijk niet meer te doen dan dit.

    Na de installatie krijg je een maand gratis Homey Premium en kun je dit uitbreiden tot drie maanden. Dit is de clouddienst die nodig is om meer dan vijf apparaten te kunnen bedienen en kost 3 euro per maand. Vervolgens kun je in de app apparaten toevoegen door deze op te zoeken binnen je netwerk. Het toevoegen van bijvoorbeeld Philips Hue is een simpele kwestie van het pictogram aanklikken, inloggen bij je Hue-account en toestemming geven tot toegang tot je Hue Bridge. Daarna kun je alle op die Bridge aangesloten lampen en schakelaars toevoegen.

    Bij je lege huis kun je dan apparaten toevoegen. De app gaat op zoek naar wat hij zelf al kan vinden binnen je netwerk. Zo is het toevoegen van Philips Hue een kwestie van het betreffende pictogram aanklikken. Je moet dan inloggen bij je Hue-account en toestemming geven voor toegang tot je Hue Bridge. Daarna kun je alle op die Hue Bridge aangesloten lampen en schakelaars toevoegen. Op die manier kun je herkende merken en/of apparaten toevoegen. Via het driepuntsmenu en Apps kun je via het plusteken interfaces toevoegen.

    Athom Homey Bridge vs Athom Homey Pro

    Tussen de Athom Homey Bridge en de Athom Homey Pro is er een onderscheid tussen API-apps. Een beperking van de Homey Bridge is dat hij alleen apps voor de gewone Homey ondersteunt, wat enige nadelen met zich meebrengt. Zo worden de volgende systemen en producten ondersteund door de Athom Homey Bridge:

    • Sonos
    • IKEA
    • KlikAanKlikUit
    • Netatmo
    • Google Nest
    • Somfy
    • INNR
    • Tado
    • Osram
    • Gardena
    • SwitchBot
    • Twinkly
    • Toon
    • Honeywell
    • iRobot
    • Dyson
    • Smarthomesystemen van Aldi en Lidl

    De Athom Homey Pro ondersteunt in tegenstelling tot de Athom Homey Bridge daarentegen systemen en producten zoals:

    • Google Chromecast
    • IFTTT
    • Tuya
    • Buienradar
    • KNMI
    • Denon
    • Yamaha
    • Nanoleaf
    • Foscam
    • Synology
    • Ubiquiti
    • Ring
    • MQTT
    • Kodi
    • Fritzbox
    • P1 Slimme meter
    • SolarEdge-zonnepanelen
    • HomeyScript van Athom

    Het gebruiken van Flows met de Homey Bridge

    Met de Flows kun je automatismen aanmaken en bijvoorbeeld het actief worden van een Fibaro 868MHz-bewegingsmelder met Z-Wave laten opvolgen door het aangaan van een Ikea Zigbee-lamp. Klik op het Flows-tabblad en op ‘Nieuw kaartje’. Als gebeurtenis kies je de API en de bewegingssensor en de optie ‘de bewegingsmelder gaat aan’. Met En kun je eventueel een extra voorwaarde toevoegen. Bij Dan maak je een kaartje aan met wat er vervolgens moet gebeuren. Daar selecteer je de lamp of wat je dan ook wilt aansturen bij beweging. Op het Energy-tabblad krijg je voor zover beschikbaar informatie over het energieverbruik van de afzonderlijke onderdelen. Van daaruit kun je de betreffende apparaten ook makkelijk rechtstreeks aan of uit zetten.

    Ook daarbij geldt dat de Homey Bridge een nadeel heeft ten opzichte van de Homey Pro omdat hij geen toegang biedt tot de recent door Athom geïntroduceerde Advanced Flows. Desondanks kun je met Flows en de in te stellen variabelen nog veel automatismen creëren. Je selecteert bijvoorbeeld de API en de bewegingssensor en koppelt deze aan het aangaan van een Ikea Zigbee-lamp. Via het Insights-tabblad kun je vervolgens een overzicht krijgen van waarden van geselecteerde apparaten, zoals het energieverbruik van een lamp of het temperatuurverloop van een temperatuursensor.

    Conclusie Athom Homey Bridge review

    Met de Athom Homey Bridge kun je de verschillende apparaten en protocollen in je smart home op één centrale plek beheren en aansturen, en het overzichtelijk maken. Hier heb je echter wel altijd een internetverbinding voor nodig en na drie maanden is er ook een abonnement van drie euro per maand nodig.

    Als de mogelijkheden van de Homey Bridge op een gegeven moment niet voldoende zijn, is de (duurdere) Homey Pro misschien een optie. De Homey Pro biedt meer API-apps en ondersteunt ook de Advanced Flows, en er is geen abonnement nodig omdat alle logica lokaal uitgevoerd wordt. Echter, voor de prijs van de Homey Bridge met zijn abonnement kun je meer dan negen jaar vooruit voordat je boven de kostprijs van de Homey Pro uitkomt.

    Athom Homey Bridge review – plus- en minpunten

    + Smarthome-integratie
    + Lage instapprijs
    Beperkt ten opzichte van de Athom Homey Pro

    Athom Homey Bridge specificaties

    FabrikantAthom
    Protocollen

    wifi, bluetooth, 433 MHz, Zigbee, Z-Wave, infrarood

    Aansluiting

    micro-USB voeding

    Meegeleverd

    1,5 m usb-kabel met 5V/1A-adapter

    Afmetingen12,5 cm doorsnee × 3,4 cm
    Shoplink en prijsBCC, Coolblue & MediaMarkt, circa 70 euro

    (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


    Ontvang gratis informatie en tips over alles wat met smarthome te maken heeft, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Lees meer over Homey producten in c't 05/2024

    Meer over

    smarthome

    Deel dit artikel

    Noud van Kruysbergen
    Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

    Lees ook

    Xinfrared One XH 09 review: betaalbare warmtebeeldcamera

    In deze review werpen we een blik op de One XH 09 van Xinfrared. Dit is een superkleine warmtebeeldcamera voor aan je iPhone of Android-smartphone. He...

    Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

    In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er