Matter 1.0 launch: het nieuwe universele smarthome-protocol

Noud van Kruysbergen
0

Bij de Matter 1.0 launch werd duidelijk dat smarthome-apparaten in de toekomst beter met elkaar moeten kunnen communiceren. Het bijzondere aan Matter 1 is dat dit gebeurd zonder cloud.

De Connectivity Standards Alliance (CSA) is een samenwerkingsverband tussen inmiddels meer dan 300 bedrijven. Daar zitten grote namen als Google, Apple, Amazon, Samsung en Signify bij. De CSA heeft begin oktober de specificaties voor versie 1.0 van de norm vrijgegeven. Die moet zorgen voor compatibiliteit tussen apparaten van verschillende fabrikanten.

Matter 1.0 keynote


Ontvang gratis informatie en tips over Matter 1.0, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Wereldwijde Matter 1.0 launch

Oorspronkelijk stond de Matter 1.0 release al in 2021 op het programma. Op donderdag 3 november 2022 was in Amsterdam dan uiteindelijk de wereldwijd officiële Matter 1.0 launch. Na de opening door Tobin Richardson van de CSA mochten respectievelijk Manish Kothari (Silicon Labs), Sitao Ma (Schneider Electric), Alex Yang (Tuya Smart) en Marja Koopman (Amazon) kort uitleggen wat hun rol daarin is geweest en waarom Matter voor hen van belang is.

Matter 1.0 panel

Bij de demonstraties daarna gaven verschillende fabrikanten en merken, waaronder Netatmo, Philips Hue en Somfy, een preview van wat er de komende tijd van hen te verwachten is. De eerste marktklare producten worden al in november verwacht. Sommige bestaande apparaten krijgen een firmware-update. De eerste versie van Matter ondersteunt functies voor verlichting, schakelaars, verwarming en koeling, ventilatoren, raambekleding en zonwering, veiligheidssensoren, deursloten, televisies en bridges.

Snel op de markt met firmware-update

Fabrikanten kunnen met een Software Development Kit hun smarthome-accessoires aanpassen. Daarna kunnen ze die laten testen door erkende testlaboratoria. De opensource Matter SDK staat op GitHub.

De eerste golf Matter-accessoires zal komen van bedrijven die Matter met een firmware-update kunnen toevoegen aan bestaande apparaten. Dergelijke updates zijn aangekondigd door Amazon, Bosch, Eve, Google, Philips Hue, Samsung en Wiz. Google biedt ontwikkelaars van accessoires al instructies voor de Matter-upgrade en werkt aan een nieuwe Home-app die rekening houdt met de standaard.

Achterliggende techniek

Als technische voorwaarde vereisen de Matter-specificaties een compatibele methode van gegevensoverdracht. Naast natuurlijk een bepaald minimumniveau van rekenkracht en geheugengrootte. De keuzes zijn wifi en Thread, dat werkt op de 2,4GHz-band. Andere radionormen kunnen alleen via een LAN-bridge in een Matter-netwerk geïntegreerd worden.

Voordelen van Matter 1.0

Matter 1.0 heeft drie voordelen als een soort superstandaard. Ten eerste wordt het installeren makkelijker omdat gebruikers hun nieuwe toestellen niet in gebruik hoeven te nemen met de apps van de respectieve fabrikanten. In plaats daarvan is alles wat nodig is een voor Matter geschikte app. Dit kunnen bijvoorbeeld de assistent-software van Amazon, Apple, Google of Samsung zijn. Dankzij een vrijgave van rechten kunnen de apparaten parallel worden gebruikt in al die voorheen gescheiden ecosystemen.

Ten tweede is er geen cloudverplichting. Met Matter compatibele apparaten wisselen schakelsignalen en sensorgegevens uitsluitend in het lokale netwerk uit. En ten derde het punt gegevensbeveiliging: de apparaten communiceren uitsluitend gecodeerd.

Keuzevrijheid in apparaten

Als Matter gaat werken zoals bedoeld, zal het de vervelende zoektocht naar geschikte accessoires vereenvoudigen en de afhankelijkheid van de cloud verminderen. De communicatienorm zal de verwarring op de markt echter niet volledig kunnen wegnemen. Het ondersteunt bijvoorbeeld nog geen complexe automatiseringen en toegang op afstand.

Dat blijft een zaak van de betreffende fabrikanten, die deze en andere extra functies in hun eigen apps kunnen blijven aanbieden, met of zonder (eigen) cloud. Dat was bij de demonstraties ook te zien: de meeste fabrikanten lieten wel zien hoe hun eigen producten onderling samenwerken, maar gaven ook aan dat niet alle mogelijke functies ook via Matter ondersteund kunnen gaan worden, zoals de gezichtsherkenning door een slimme deurbel.

Matter 1.0 demo

Het feit dat meer dan 300 bedrijven zich bij de CSA hebben aangesloten geeft in ieder geval aan dat er aan goede wil geen gebrek is, maar de tijd moet het nog leren in hoeverre fabrikanten ook daadwerkelijk bereid zijn hun producten uit hun eigen ecosysteem te ontsluiten.

 

Meer over Matter 1.0 in c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Athom Homey Pro: Matter-ondersteuning, snellere SoC en meer

Athom introduceert de volgende generatie van de Homey Pro. Dat is 's werelds meest geavanceerde en gebruiksvriendelijke smarthome-platform. Homey Pro ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er