Universele smarthome standaard Matter uitgesteld

Marco den Teuling
2

De universele smarthome standaard Matter is uitgesteld. Deze standaard, waaraan onder andere Google, Apple en Amazon meewerken, zou volgens de laatste planning in 2021 verschijnen. Dat wordt echter niet gehaald.

Volgens een bericht van de verantwoordelijke Connectivity Standards Alliance zijn vertragingen bij de ontwikkeling van de SDK de belangrijkste reden waarom het geplande releasevenster van 2021 niet gehaald kan worden.

De specificaties van Matter zijn compleet, schrijft de Connectivity Standards Alliance CSA in haar blogbericht. De ontwikkeling van de SDK en de uitwerking van het certificeringsprogramma zullen echter nog enige tijd in beslag nemen. Het nieuwe schema: De eerste toestellen worden in de eerste helft van 2022 verwacht, aldus de CSA.

Matter smarthome CSA alliantie

Smarthome standaard Matter voor meer compatibiliteit

Matter (voorheen Chip) is een verbindingsprotocol voor je smarthome dat apparaten van verschillende fabrikanten in de toekomst compatibel met elkaar moet maken. Als uniforme verbindingsstandaard zouden alle Matter-apparaten soepel moeten werken met Alexa, HomeKit of Google Assistant.

Dit moet het voor gebruikers gemakkelijker maken om een smarthome in te richten. Door het ontbreken van een universele smarthome standaard moet je momenteel aan de slag met meerdere hubs, bridges of complexere software zoals Home Assistent of openHAB om apparaten van verschillende fabrikanten te combineren.  Dat komt doordat fabrikanten verschillende systemen en (eigen) protocollen gebruiken.

Sommige dingen zijn nog relatief makkelijk te combineren, zoals Philips Hue met andere slimme verlichting, maar in andere gevallen is het (bijna) onmogelijk. Matter moet daar een eind aan maken.

Smarthome mogelijkheden met Matter

Naast Bluetooth Low Energy ondersteunt de Matter-norm ook Wi-Fi en de op IPv6 gebaseerde radionorm Thread. Andere systemen zoals Ethernet of mobiele radio zouden later kunnen volgen.

Tal van belangrijke fabrikanten van smart home-apparaten zetten zich in voor Matter en willen hun apparaten in de toekomst compatibel maken met Matter. Naast de drie grote ontwikkelaars van slimme assistenten, Google, Amazon en Apple, zijn dat bijvoorbeeld ook Ikea, Samsung en Signify (Philips Hue). Een tijd terug was het aantal deelnemende bedrijven ruim 170, op dit moment zijn het er al meer dan 200. Het toegenomen aantal deelnemers kan ook een reden zijn voor de vertraging.

Geen licenties voor Matter

Matter wordt licentievrij ter beschikking gesteld aan fabrikanten van smarthome-apparaten. Matter overweegt geen standaardisatie van de verschillende smarthome gebruikersinterfaces van de afzonderlijke bedrijven. Fabrikanten kunnen dus hun eigen ‘merkherkenbaarheid’ blijven promoten.

Het protocol is bedoeld als aanvulling op, niet als vervanging van, de bestaande systemen van bijvoorbeeld Google, Amazon of Apple. Dit zijn allemaal redenen waarom Matter goede kans maakt een universele smarthome standaard te worden.

Matter logo op slimme verlichting

Apparaten die Matter ondersteunen moeten wel herkenbaar zijn aan het logo (zoals op de lamp hierboven). Het zal helaas dus nog wat langer duren voordat je die tegenkomt, de alliantie mikt nu op de eerste helft van 2022 voor certificering van de eerste apparaten.

 

Lees meer over smarthome in c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

Acer kondigt maar liefst drie nieuwe gaminglaptops aan

Acer lanceert maar liefst drie nieuwe gaminglaptops. Zo introduceren ze de nieuwe Nitro 14 gaminglaptop met processors uit de AMD Ryzen 8040-serie. Oo...

2 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Stefan
Lezer
Stefan

Philips hue maakt enkel zijn bridge compatible, niet zijn lampen…
Begint al goed

Rafael
Lezer
Rafael

Weer een nutteloze standaard erbij. Waarom niet gewoon MQTT secured gebruiken?
Matter lijkt me gwn ontwikkeld om de markt te domineren. niet om te verbeteren…