Smart-home-apparaten van verschillende fabrikanten zijn onderling niet altijd compatibel. Als je je huis met verschillende producten automatiseert, heb je een tussenstation nodig: Home Assistant onderhandelt tussen de standaarden en stelt regels op voor het samenwerken. We kijken wat je kunt met deze software voor het regelen van je smart home.
Er is niet één fabrikant die aan alle wensen voor je smart home kan voldoen, of dat nu Apple, Google of Amazon is of een kleinere partij. Daardoor heb je al snel meerdere ecosystemen in huis die elkaar onderling niet begrijpen. Wil je toch graag dat de lampen, de verwarming, de mediaplayer en het alarmsysteem in je smart home met elkaar kunnen communiceren? Dan heb je een fabrikant- en protocol-onafhankelijk schakelpaneel nodig.
Home Assistant voor je smart home
De opensource software Home Assistant is door een community ontwikkeld, draait op een Linux-server of een Raspberry Pi en heeft een web-interface. Met zogeheten components begrijpt hij de taal van de netwerk-gateways van talrijke fabrikanten. Daardoor kan hij meetgegevens verzamelen, regels evalueren en stuurcommando’s terugsturen naar de apparaten. Het installeren duurt maar een paar minuten.
De image, die op het containerbesturingssysteem ResinOS is gebaseerd, hoeft alleen maar naar een sd-kaart gekopieerd te worden om een Raspberry Pi mee te starten. Aansluiten, booten, met het netwerk verbinden en dan staat de webinterface al te wachten. De software zelf is gebaseerd op Python.
Instellen voor gevorderden
Home Assistant is sterk gemodulariseerd en na de eerste installatie ontbreekt een administrator-interface. De software wordt geconfigureerd met een YAML-configuratiebestand, dat via meerdere wegen toegankelijk is. Het is aan te raden de add-on HASS Configurator te gebruiken, waarmee je het configuratiebestand met de browser kunt bewerken. Toegang tot het bestand via SSH of een SMB-share is eveneens mogelijk.
Als je het bestand op welke manier dan ook eenmaal hebt geopend, kun je de componenten gaan configureren. De community heeft een veelheid aan interfaces ontwikkeld: van algemene protocollen als MQTT tot fabrikantspecifieke systemen als Amazon Alexa, HomeMatic en Ikea Trådfri. Andere componenten bieden verbindingen met externe databronnen of sturen statusinformatie via webservices.
Het configureren is niet echt recht voor zijn raap, je moet er wel de documentatie voor induiken. De extra voorbeelden op de website zijn bruikbare inspiratiebronnen voor veel dagelijkse taken. Voor instappers in de wereld van smart home is die manier van werken minder geschikt. Meer ervaren gebruikers kunnen zonder beperkingen regels voor hun huis definiëren met een grafische interface. Als je Python beheerst, kun je ook eigen componenten voor apparaten ontwikkelen en krachtige scripts schrijven.
Alles in huis besturen
De webinterface past zich aan de gebruikte apparaten aan – of dat nu een desktop-pc of een mobiel apparaat is. De interface is duidelijk gestructureerd en te gebruiken door leken en kinderen. Afhankelijk van het apparaat laten de elementen op het dashboard bijvoorbeeld temperatuurgrafieken zien, kleurenkiezers of eenvoudige aan-uitschakelaars.
Met een tablet in een wandhouder en een browser maak je op die manier een schakelpaneel voor de geautomatiseerde woonkamer. De weergave History is handig om alle schakeltoestanden en meetwaarden van een periode parallel te kunnen zien. Dat vergemakkelijkt het optimaliseren en geeft je ideeën voor nieuwe regels. Als het uiterlijk je niet bevalt, kun je dat met themes aanpassen of er wellicht ook zelf een maken.
De ware kracht van Home Assistant zit in de actieve community. Een kijkje op het forum loont altijd. Daar staan onder meer projectvoorstellen waarbij gebruikers de grenzen tussen fabrikanten-universums hebben overwonnen. Het door ons geteste versienummer 0.61.1 lijkt op een nog instabiele versie te wijzen, maar Home Assistant ziet er helemaal niet onaf uit. Bij de test werkte alles stabiel en zonder fouten.
De interface is beschikbaar in meerdere talen, maar dat is sterk afhankelijk van de ondersteuning van vrijwilligers. De documentatie is er alleen in het Engels. Voor ambitieuze smart home liefhebbers met een woud aan verschillende apparaten is Home Assistant een interessante tool. Het is minder praktisch voor beginners met een meer homogene verzameling apparaten.
(Jan Mahn / Noud van Kruysbergen , c’t magazine 3/2018)
Home assistant | |
Home-automation-schakelcentrale | |
Licentie | Apache License |
Doelgroep | mensen met ervaring in home-automation |
Platform | Raspberry Pi of Linux-server |
Prijs | gratis |
Handig om op mijn Raspberry erbij te zetten, er staat al Domoticz en Homebridge, dus nu op zoek naar een directe installatie zonder extra linux want dat staat er al.