Nieuwe NAS-modellen van QNAP: TS-253D, TS-453D en TS-653D

Daniel Dupré
0

Qnap heeft drie nieuwe NAS-modellen op de markt gebracht met een aantal interessante vernieuwingen, waaronder een voor NAS-begrippen snelle quadcore-cpu, veel RAM, een hdmi-aansluiting en een snelle netwerkverbinding die te upgraden is.

Qnap heeft drie nieuwe NAS-apparaten uitgebracht. Het gaat om de TS-253D, TS-453D en TS-653D, met respectievelijk twee, vier en zes bays. Nieuw in die apparaten is de 2 GHz Intel Celeron J4125 quadcoreprocessor. Boven­dien heeft Qnap zijn apparaten van twee 2,5 Gbit/s ethernetpoorten voorzien, waarmee een snellere gegevensoverdracht mogelijk is.

Als een nog snellere dataoverdracht belangrijk is voor je doeleinden, bieden de apparaten bovendien de optie om dankzij het aan­wezige PCIe-slot een losse ethernetkaart in te bouwen om een 10 Gbit/s netwerk­verbinding aan de NAS toe te voegen. Zo’n kaart zal echter pas zinvol zijn als je de NAS van ssd’s voorziet in plaats van klassieke harde schijven.

Meer snelheid en geheugen

Die laatsten zullen door hun eigen relatief beperkte snelheid maar weinig profiteren van de extra snelheid. Ssd’s zullen de extra snelheid daarentegen wel kunnen benutten, alleen daar betaal je dan wel een stuk meer voor naarmate de capaciteit groter wordt. Als alternatief kun je het PCIe-slot ook gebruiken om er een ssd in te plaatsen en die als cache-opslag te gebruiken. Dat kan bij vollere schijven waarbij de gegevens overal verspreid staan geparkeerd een snelheidswinst opleveren. De Qnaps worden geleverd met 4 GB werkgeheugen. De modellen met vier en zes bays kunnen worden uitgebreid tot 8 GB RAM. Volgens de specificaties van Intel ondersteunt de Celeron J4125 een maximaal werkgeheugen van 8 GB (2 × 4 GB).

Onze ervaring is dat de Celerons 4000 ook werken met 16GB-modules, waarmee je de Qnaps van 32 GB werk­geheugen zou kunnen voorzien. Als je van plan bent vir­tuele machines op de NAS te draaien, kan wat extra werkgeheugen van pas komen.

QNAP NAS reeks PCIe en hdmikopie

De TS-253D, TS-453D en TS-653D bieden respectievelijk twee, vier en zes bays voor ssd’s of harde schijven.

Veel toepassingsmogelijkheden

Een andere bijzonderheid is dat de NAS-apparaten een hdmi-poort aan de achterzijde hebben. Daarmee kun je ze rechtstreeks op een scherm of tv aansluiten en het apparaat als mediaspeler gebruiken.

Door de relatief krachtige hard­ware zijn de Qnap-apparaten ook te gebruiken als host voor virtuele machines. Ze zijn dan geschikt als Windows- of Linux-work­station voor eenvoudige taken. De apparaten ondersteunen ook het gebruik van containers met Docker/LXC, waarvoor minder processor­performance en werkgeheugen nodig is.

Het configureren van de apparaten doe je in een gebruiksvriendelijke en overzichtelijke desktop-achtige browserinterface, waarin je ook snel detailinstellingen uitvoert zoals de idle time-out voor harde schijven. De mogelijkheden die de basisconfiguratie biedt zijn al erg uitgebreid. Beheerders van kleine netwerken vinden in de interface alles wat ze nodig hebben.

Via een app-store kun je de Qnaps uitbreiden tot een miniserver voor veel doeleinden. Je moet echter wel blijven hopen dat de producent de pakketten regelmatig zal bijwerken. Als je daar niet op wilt vertrouwen, kun je ook overstappen op de genoemde ondersteuning voor containers, waarmee je meteen toegang krijgt tot nog veel meer toepassingen.

Conclusie

De nieuwe NAS-apparaten van Qnap zijn met prijzen van respectievelijk 430, 560 en 930 euro voor de 2-, de 4- en de 6-bay-­variant niet de goedkoopste modellen die op de markt zijn, maar daar krijg je wel veel voor terug. Als een snelle gegevensoverdracht van grote bestanden belangrijk is, zal de snelle 2,5 Gbit/s ethernetverbinding goed van pas komen. Om dat maximaal te kunnen benutten moet je eigen netwerk die snelheid natuurlijk ook ondersteunen.

Mocht je van plan zijn om je netwerk­opslag van een upgrade te voorzien, dan zijn de nieuwe Qnaps het overwegen waard, zeker vanwege de optie om de apparaten uit te breiden met een 10Gbit-netwerkkaart.

(Daniel Dupré, c’t magazine)

QNAP: TS-253D, TS-453D en TS-653D

NAS met hdmi en PCIe-slot
FabrikantQNAP, www.qnap.com
Cpu/geheugen CeleronJ4125 (4 kernen, max. 2,7 GHz) / 4 GB DDR4
Aansluitingen2 × RJ45 (2,5 Gbit/s), 2 × USB 3.0, 3 × USB 2.0, HDMI 2.0, PCIe 2.0
Bedieningselementenaan/uit, 7 + 2 × 2 statusleds, reset, copy
Shoplinks en prijzenTS-253D, circa € 430,
TS-453D, circa € 560,
TS-653D, circa € 930

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees uitgebreide achtergrondinfo op je gemak in c't 12/2023

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Beste muziek streamingdienst 2023: welke past het best bij jou?

Kies je Spotify, Tidal, Apple Music of een andere muziekdienst? Lees verder en kijk wat voor jou de beste muziek streamingdienst is.

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er