Slimme lampen van Ikea in de praktijk: Trådfri

Marco den Teuling
0

De meubels en gehaktballetjes zijn alom bekend en iedereen heeft de catalogus in huis. Maar het Zweedse woonbedrijf heeft het portfolio ook uitgebreid met Trådfri. Deze slimme lampen ondersteunen spraakbediening en het systeem is compatibel met Philips Hue.

Het Trådfri-assortiment bestaat momenteel uit 22 artikelen (dimbare led-lampen, -lichtpanelen, verlichte kastdeuren en bijbehorende bewegingsmelders, dimmers en sensors) die afzonderlijk of als set verkrijgbaar zijn. Een gateway met ethernetpoort zorgt voor de verbinding met het thuisnetwerk. Alle componenten gebruiken ZigBees Light Link en maken in een mesh-netwerk verbinding in de 2,4GHz-band.

De dimbare lampen zijn verkrijgbaar met gangbare fittingen (E14, E27, GU10). Afhankelijk van de soort is de kleurtemperatuur – meestal in het warmwitte 2700 K – in te stellen op 2200 of 4400 K. Je hebt de meeste keus bij lampen met een E27- fitting.

De led-lichtpanelen zijn op warm- of koudwit af te stellen. Voor bevestiging aan de muur of het plafond zijn ze voorzien van een stevige rand en met een kabeladapter verbind je ze met elkaar. Een bijzondere variant zijn de led-deuren Surte en Jormlien.

De Trådfri-afstandsbediening kan voor tien slimme lampen de helderheid regelen en een kleurprofiel instellen. Een alternatieve afstandbediening is een puckvormige dimmer met gyrosensor waarmee je – bevestigd op bijvoorbeeld een koelkast – al draaiende het licht kunt dimmen. Ook de bewegingsmelder met ingebouwde dimsensor is een afstandsbediening die tien slimme lampen automatisch bij beweging een kwartier lang kan inschakelen.

slimme lampen Ikea overzicht modellen

We hebben enkele slimme lampen voor je op een rijtje gezet.

Apps voor slimme lampen

slimme lampen app

Hue Essentials

De gateway was probleemloos te configureren. De gratis app Trådfri (iOS/Android) herkende de hardware meteen. Om een verlichtingsset te koppelen moet je de bijbehorende accessoires als dimmers, knoppen of bewegingsmelders aanmelden via de pairing-knop. Vervolgens worden de lampen automatisch herkend. De lampen zijn in de app in te delen in groepen die je zelf een naam kunt geven. Verder biedt de app weinig andere functies. We zagen alleen een zonsopkomstsimulatie en een random modus voor verschillende lichtinstellingen en -kleuren in het geval je niet thuis bent.

Sinds versie 1.2 ondersteunt de bridge onder meer Apples Homekit en Philips’ lichtsysteem Hue. Met de Homekit-code die in de app wordt aangegeven, werd de gateway onder iOS kinderlijk eenvoudig geïntegreerd. Ook was het licht dan met Siri te bedienen. Daarnaast is Ikea’s systeem na de update compatibel met Philips Hue – en kun je het systeem dus met een Hue-bridge aansturen. De lampen moeten hiervoor wel geüpdatet zijn (via het Trådfri-systeem of in nieuwere productiebatches). Dan kun je ze via iConnectHue (iOS) of Hue Essentials (Android) verbinden met Hue.

Conclusie

Ikea biedt de via ZigBee werkende Trådfri-onderdelen aan voor aantrekkelijke prijzen: een dimbare lamp met grote fitting (E27) heb je al voor 10 euro. Verder is de keuze aan lampen reuze en wordt het aanbod nog uitgebreid. De app Trådfri zou nog wat uitbreidingen mogen krijgen. Kun je niet wachten tot Ikea daar eventueel iets aan gaat doen, dan kun je ook overwegen een Hue-bridge (circa 55 euro) te kopen. Voor Philips’ gateway zijn namelijk al veel apps beschikbaar die ook voor Ikea’s systeem meer functies beschikbaar stellen.

(Sven Hansen / Marcel van der Meer, c’t magazine 1-2/2018)

Meer reviews in c't magazine. Nieuwste uitgave: c't 06/2024

Meer over

Smart homes

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Slim schakelen en energie meten

De DSP-W245 van D-Link laat je schakel schema's instellen, energie meten en is (beperkt) via spraakbesturing of IFTTT aan te sturen.

Bouw een slim huis met openHAB 2

Met openHAB 2 kun je echt heel veel slimme hardware automatisch aansturen. Variërend van je smart-tv en router tot slimme stopcontacten  en lampen als...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er