Veelzijdige usb-server met beheeropties

Marco den Teuling
0

usb-server netwerk usb-apparaat delen

Met SEH’s myUTN-2500 hang je USB 3.0-apparaten vrij makkelijk in het netwerk. Op deze usb-server sluit je tot drie usb-apparaten aan. En dan wel met fatsoenlijke beveiligings- en beheeropties.

Een usb-apparaat op grotere afstand van een pc gebruiken gaat zeker bij USB 3.0 moeilijk. SEH biedt met de myUTN-2500 een oplossing voor vele niet-isochrone usb-toepassingen. Het apparaat biedt drie SuperSpeed-poorten die via een gigabit ethernetpoort aan het netwerk worden gekoppeld. Via hubs is het aantal poorten eventueel uit te breiden. Een van de poorten is tevens een oplaadpoort (CDP, oftewel Charging Downstream Port), handig voor bijvoorbeeld mobiele apparaten. De fabrikant noemt als een van de mogelijke inzetgebieden het gebruik van randapparatuur in een gevirtualiseerde omgeving. De garantie op het kleine apparaat is lekker ruim (36 maanden) en is zelfs nog te upgraden naar 60 maanden. De technische support is gratis, wereldwijd.

De apparaatfirmware van SEH laat weinig te wensen over. Gangbare netwerkmonitoring en beheer is mogelijk via SNMPv1 of v3. Bij problemen stuurt de myUTN zelfstandig een e-mail naar de admin.

De usb-poorten kunnen worden toegewezen aan een van de maximaal drie VLAN’s, zodat ze alleen van daaruit toegankelijk zijn. Om de toegang verder te beveiligen kan de server gebruikersaccounts of certificaten (EAP) vereisen.

Usb-server in de praktijk

Standaard verstuurt myUTN usb-pakketten onversleuteld over het netwerk. Je kunt per afzonderlijke usb-poort echter versleuteling inschakelen met SSL 3.0 of TLS (1.0, 1.1, 1.2). Bij een test met een usb-ssd haalden we leessnelheden van circa 80 MB/s zonder versleuteling. De aanwezige Marvell-cpu Armada 88F6811 versnelt AES, DES en SHA-1 en -2 hardwarematig. In de TLS-modus ‘High’ met AES256-SHA als cipher-suite haalden we 17 MB/s. Met SEED-SHA zonder hardwareversnelling was de snelheid circa 10 MB/s.

De aangesloten usb-apparaten worden gekoppeld aan het besturingssysteem met de UTN-Manager. Bij Windows 10 werkte dat meteen. Een wizard vindt automatisch de usb-server in het subnet en leidt je door de installatie. De UTN-manager kan bij het booten starten en automatisch de aangemaakte poorten verbinden.

Alleen de foutmeldingen zijn ietwat cryptisch waardoor troubleshooten wat meer tijd vergt: een incompatibele cypher-suite leidde bijvoorbeeld tot de melding “Plugin [apparaatnaam] failed”. SEH gaat daar nog aan sleutelen om dat te verbeteren Met de myUTN-2500 haal je een goed doordacht apparaat in huis waar ook administrators blij van worden. Een isochrone modus wil SEH in een aparte firmware aanbieden.

Usb-serverFabrikantSEH, www.seh-technology.comProcessorMarvell Armada 88F6811 (1,33 GHz, single-core)Aansluitingen3 × USB SuperSpeed (3.0), 1 × RJ45 (gigabit-ethernet)Lees-/schrijfsnelheden (512kB blokgrootte, onversleuteld,480 GB Kingston SSD)80,6 MB/s lezen68,9 MB/s schrijvenEnergieverbruik (idle zonderusb-apparaat / met ssd,maximaal belast)2,8 / 5,4 wattShoplink en prijsmyUTN-2500, circa € 210

SEH myUTN-2500

 

Meer over

Servers

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Samsung Music Frame review: elegante geluidsoplossing voor elk interieur

Samsung heeft een nieuwe streaming-luidspreker uitgebracht, de Music Frame, waarover wij je in deze review meer vertellen.

Microsoft Surface Pro 10 for Business review: krachtig maar prijzig

Microsoft geeft de Surface Pro Windows-tablet voor zakelijke gebruikers een kleine update, terwijl er grotere veranderingen komen voor thuisgebruikers...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er