Veelzijdige usb-server met beheeropties

Marco den Teuling
0

usb-server netwerk usb-apparaat delenMet SEH’s myUTN-2500 hang je USB 3.0-apparaten vrij makkelijk in het netwerk. Op deze usb-server sluit je tot drie usb-apparaten aan. En dan wel met fatsoenlijke beveiligings- en beheeropties.

Een usb-apparaat op grotere afstand van een pc gebruiken gaat zeker bij USB 3.0 moeilijk. SEH biedt met de myUTN-2500 een oplossing voor vele niet-isochrone usb-toepassingen. Het apparaat biedt drie SuperSpeed-poorten die via een gigabit ethernetpoort aan het netwerk worden gekoppeld. Via hubs is het aantal poorten eventueel uit te breiden. Een van de poorten is tevens een oplaadpoort (CDP, oftewel Charging Downstream Port), handig voor bijvoorbeeld mobiele apparaten. De fabrikant noemt als een van de mogelijke inzetgebieden het gebruik van randapparatuur in een gevirtualiseerde omgeving. De garantie op het kleine apparaat is lekker ruim (36 maanden) en is zelfs nog te upgraden naar 60 maanden. De technische support is gratis, wereldwijd.

De apparaatfirmware van SEH laat weinig te wensen over. Gangbare netwerkmonitoring en beheer is mogelijk via SNMPv1 of v3. Bij problemen stuurt de myUTN zelfstandig een e-mail naar de admin.

De usb-poorten kunnen worden toegewezen aan een van de maximaal drie VLAN’s, zodat ze alleen van daaruit toegankelijk zijn. Om de toegang verder te beveiligen kan de server gebruikersaccounts of certificaten (EAP) vereisen.

Usb-server in de praktijk

Standaard verstuurt myUTN usb-pakketten onversleuteld over het netwerk. Je kunt per afzonderlijke usb-poort echter versleuteling inschakelen met SSL 3.0 of TLS (1.0, 1.1, 1.2). Bij een test met een usb-ssd haalden we leessnelheden van circa 80 MB/s zonder versleuteling. De aanwezige Marvell-cpu Armada 88F6811 versnelt AES, DES en SHA-1 en -2 hardwarematig. In de TLS-modus ‘High’ met AES256-SHA als cipher-suite haalden we 17 MB/s. Met SEED-SHA zonder hardwareversnelling was de snelheid circa 10 MB/s.

De aangesloten usb-apparaten worden gekoppeld aan het besturingssysteem met de UTN-Manager. Bij Windows 10 werkte dat meteen. Een wizard vindt automatisch de usb-server in het subnet en leidt je door de installatie. De UTN-manager kan bij het booten starten en automatisch de aangemaakte poorten verbinden.

Alleen de foutmeldingen zijn ietwat cryptisch waardoor troubleshooten wat meer tijd vergt: een incompatibele cypher-suite leidde bijvoorbeeld tot de melding “Plugin [apparaatnaam] failed”. SEH gaat daar nog aan sleutelen om dat te verbeteren Met de myUTN-2500 haal je een goed doordacht apparaat in huis waar ook administrators blij van worden. Een isochrone modus wil SEH in een aparte firmware aanbieden.

SEH myUTN-2500

Usb-server
FabrikantSEH, www.seh-technology.com
ProcessorMarvell Armada 88F6811 (1,33 GHz, single-core)
Aansluitingen3 × USB SuperSpeed (3.0), 1 × RJ45 (gigabit-ethernet)
Lees-/schrijfsnelheden (512

kB blokgrootte, onversleuteld,

480 GB Kingston SSD)

80,6 MB/s lezen

68,9 MB/s schrijven

Energieverbruik (idle zonder

usb-apparaat / met ssd,

maximaal belast)

2,8 / 5,4 watt
Shoplink en prijsmyUTN-2500, circa € 210

 

Meer over

Servers

Deel dit artikel

Lees ook

InfinityLab 10000 Wireless powerbank – review

De InfinityLab InstantGo 10000 Wireless is een compacte en lichte powerbank die drie apparaten tegelijk kan opladen.

Battlefield 2042 review: een voorzichtig groots nieuw begin

Battlefield 2042's trailer deed bij veel die hard Battlefield-fans de harten sneller kloppen: grootste gevechten in gigantische maps, met veel voertui...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er