NAS back-uppen met rsync naar HiDrive

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

Bij een NAS van Synology of van QNAP kun je met de bijbehorende apps Hyper Backup en HBS automatisch een back-up naar een clouddienst als HiDrive laten maken. Die back-ups komen dan in een gecomprimeerd propriëtair formaat op je HiDrive-opslag te staan, zodat je die er ook alleen met de desbetreffende apps weer af kunt halen.

Dat is niet handig als je bijvoorbeeld vanaf een ander of een nieuw systeem bij die back-ups wilt komen, bijvoorbeeld omdat je NAS gecrasht is. Het rsync-protocol is een standaardprotocol dat gebruikt wordt voor het synchroniseren van mappen en bestanden, en is dus ideaal voor het maken van back-ups.

Synchroniseren instellen

We laten hier zien hoe je rsync kunt gebruiken met een Synology-NAS en een HiDrive-cloudopslag. Open de app Hyper Backup op je NAS en klik linksonder op het plusteken en op Gegevensback-uptaak. Kies onder Bestandsserver voor rsync.

Selecteer bij het Servertype de optie ‘rsync-compatibele server’. Vul bij de servernaam je HiDrive-gegevens in. Dat moet rsync.hidrive.strato.com zijn. Je kunt dat altijd nog vinden via de webinterface van HiDrive. Bij Instellingen staan onder Account bij ‘Toegangsrechten en protocollen’ de link ‘Servernamen en URL’s’. Daarmee verschijnt een pop-upvenster met de serverinstellingen voor alle protocollen.

Geef nog even aan of je wilt dat de overdracht versleuteld gebeurt en vul je gebruikersnaam en wachtwoord van HiDrive in. Zet het poortnummer op 22 voor communicatie via het SSH-kanaal. Vul bij Back-upmodule de map in waar de bestanden moeten komen te staan en bij Map waar deze back-up in terecht moet komen

Back-uprotatie

Bij de volgende stap selecteer je de mappen op je NAS die je geback-upt wilt hebben. De stap van de Application Backup kun je overslaan. Bij de Back-upinstellingen kun je de taak een naam geven en een schema instellen, bijvoorbeeld op alle werkdagen om 23:30. Als je de ‘Codering aan clientzijde inschakelen’ aanvinkt, worden de bestanden op de NAS eerst versleuteld voor ze verstuurd worden.

Bij de Rotatie-instellingen kun je aangeven dat er meerdere back-ups bewaard moeten blijven tot een ingesteld maximum bereikt wordt. Daarna worden de oudste back-ups weggegooid als er nieuwe bijkomen. Klik op Toepassen en bevestig de vraag om nu te back-uppen met Ja.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Leesbare bestanden

Het nadeel van deze methode is dat alle bestanden in een .hbk-map op HiDrive komen te staan waar je zo niets mee kunt. Je moet de bestanden dan ook met dezelfde Hyper Backup weer herstellen. Gelukkig is er ook een andere manier om rsync, te gebruiken, maar dan verlies je wel het versiebeheer.

In plaats van een rsync-taak maak je nu back-uptaak met ‘rsync copy (enkele versie)’ als Backup-doel aan. De HiDrive-instellingen zijn hetzelfde als bij de eerdere procedure. In dit geval kun je een map aangeven waarin de bestanden moeten komen te staan. Ook nu kun je weer een schema aanmaken.

Als je de back-up laat uitvoeren, zul je bij de webinterface van HiDrive zien dat de bestanden daar terechtkomen en ook meteen bruikbaar zijn binnen de HiDrive-omgeving. Je kunt ze er dan dus met andere synchronisatietools weer vanaf halen. Dat kan natuurlijk ook een andere NAS met het rsync-protocol zijn. Met de HBS-app op een QNAP-NAS kun je een synchronisatietaak aanmaken met een ‘Externe Rsync-server’. Dat kan zowel eenweg als tweeweg.

Op die manier kun je met het rsync-protocol vanaf verschillende systemen back-ups maken naar je HiDrive-cloudopslag. Daardoor is je HiDrive ook te gebruiken als synchronisatiebuffer om verschillende apparaten gesynchroniseerd te houden. Zorg er dan wel voor dat je de schema’s goed op elkaar afstemt, zodat de back-upprocedures van de verschillende apparaten niet voor de voeten lopen en bestanden bij elkaar wegkapen.

HiDrive-aanbod voor c’t-lezers

Een HiDrive-abonnement voor 1 TB kost 7,50 euro per maand. Als je daar de opties van de uitgebreide toegangsprotocollen, de end-to-end-encryptie en de mogelijkheid tot het maken van back-ups van mobiele apparaten en computers bij optelt, kom je op bijna het driedubbele. We kunnen in samenwerking met Strato voor onze lezers echter de volgende aanbieding doen: het 1TB-abonnement INCLUSIEF alle genoemde opties voor de basisprijs van (blijvend) 7,50 euro per maand. En het eerste jaar betaal je daarvoor zelfs maar één euro per maand. Je kunt na het eerste jaar gewoon opzeggen, dus je zit nergens aan vast. Ga snel naar www.strato.nl/ct om van deze aanbieding gebruik te maken.

Lees uitgebreide achtergrondinfo en meer op je gemak in c't 05/2024

Meer over

HiDrive

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

HiDrive-aanbod voor c’t-lezers

De gratis cloudopslag van HiDrive stopt per 1 mei 2020. Die opslag werd in de praktijk echter steeds minder gebruikt omdat de mogelijkheden beperkt wa...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er