Bij Windows 10 inloggen met pincode

Alieke van Sommeren
5

Inhoudsopgave

Bij Windows 10 inloggen doe je standaard met een wachtwoord. Dat heeft twee kanten. Om je wachtwoord zo veilig mogelijk te houden moet het liefst lekker lang zijn. Maar als je het elke keer in moet tikken om je scherm te ontgrendelen, is zo’n lang wachtwoord juist extra irritant. Onder Windows 10 los je dat dilemma op met een extra pincode.

Onder Windows 10 inloggen met een pincode kan altijd, of je nou met een Microsoft-account werkt of traditioneel met een lokaal gebruikersaccount. Je hoeft dus alleen maar een paar zelfgekozen cijfers in te voeren en je krijgt toegang. Het wachtwoord heb je dan alleen nog in zeldzame gevallen nodig, bijvoorbeeld voor gedeelde mappen of als je de pincode vergeten bent.

Als je de upgrade naar Windows 10 versie 1703 hebt geïnstalleerd (Creators Update) en de pincode invoert via het numerieke gedeelte van je toetsenbord, maakt de status van de Numlock-toets niet uit. Wel kun je de cijferreeks het best gebruiken op plekken waar niemand over je schouders kan meekijken.

Is een pincode veilig?

Of onder Windows 10 inloggen met een pincode veilig is, hangt met name af van de gekozen cijfercombinatie. Klassiekers als 0000 of 1234 moet je uiteraard vermijden, maar ook andere opeenvolgende cijfercombinaties of geboortejaren kun je beter niet nemen. Gebruik bij voorkeur een willekeurige combinatie. Hoe meer cijfers, hoe veiliger de pincode. Maar hoe langer je de code maakt, hoe lastiger het ook weer wordt om hem in te typen. En dan los je het basisprobleem van een lang wachtwoord niet op.

Een simpele methode om de pincode langer te maken is de afzonderlijke cijfers of de hele code twee keer achter elkaar in te voeren. Je hoeft dan maar vier cijfers te onthouden om een achtcijferige pincode te krijgen. Het is voor een aanvaller niet mogelijk om simpelweg alle denkbare combinaties uit te proberen. Hij heeft vier pogingen, daarna moet hij een weergegeven autorisatiecode invoeren.

Na de vijfde poging moet de computer opnieuw worden opgestart. Indien de aanvaller het daarna nog eens probeert, moet hij na vier nieuwe pogingen 30 seconden wachten om de autorisatiecode opnieuw in te kunnen voeren. Na een vijfde poging is weer een herstart nodig. Als hij dan nog steeds niet van ophouden weet, maakt Windows de wachttijd alsmaar langer: een minuut, 2, 5, 10, 30 minuten en daarna wordt er in uren gerekend.

De wachttijd wordt dus telkens minstens verdubbeld en overschrijdt al snel de duur van een mensenleven. Zolang de aanvaller dus niet meteen toevallig de goede pincode intypt, zal hij hem niet snel kunnen kraken.

Pincode instellen

Onder Windows 10 inloggen met een pincode stel je in via ‘Instellingen / Accounts / Aanmeldingsopties’. Eerst moet je daarbij je wachtwoord invoeren, daarna kun je een willekeurige cijferreeks intypen die je ook moet bevestigen. De minimale lengte bedraagt vier cijfers, maximaal zijn het er 127. Er zijn ook echt alleen maar cijfers toegestaan – geen letters of speciale tekens. De code is direct geldig, je hoeft Windows niet eens opnieuw op te starten. Bij het aanmelden hoef je op het eind ook niet meer extra op Enter te drukken. Zodra je het laatste cijfer invoert, is het systeem meteen voor je beschikbaar.

windows 10 inloggen met pincode

Indien nodig kun je je alsnog ook altijd met een wachtwoord aanmelden in plaats van een pincode. Klik hiervoor op ‘Aanmeldingsopties’ en daarna op het sleuteltje.

De pincode geldt alleen voor die betreffende Windows-installatie, ook als je de instellingen met behulp van een Microsoft-account synchroniseert met andere installaties. Zoals eerder vermeld heb je dus ook nog steeds het wachtwoord nodig. Je kunt dat nu wel duidelijk langer – en daarmee veiliger – maken aangezien je het niet meer continu hoeft in te voeren.

Hield je je wachtwoord gemakshalve altijd pragmatisch kort? Dan is nu het moment aangebroken om het langer en veiliger te maken. De wizard hiervoor vind je eveneens onder Aanmeldingsopties. Maar pas op: als je het wachtwoord niet meer dagelijks meerdere keren in hoeft te voeren, bestaat de kans dat je het vergeet. Noteer het dus bij voorkeur op een papiertje en bewaar dat op een veilige plek, bijvoorbeeld in een kluis.

Complexiteit pincode

Onder Windows 10 Pro en Enterprise kun je enkele instellingen voor het invoeren van de pincode regelen via het groepsbeleid. Je vindt ze in de bijbehorende editor gpedit.msc onder ‘Computerconfiguratie / Beheersjablonen / Systeem / Complexiteit pincode’.

Je kunt daar bijvoorbeeld de minimale en maximale lengte van de pincode vastleggen. Daarnaast kun je naast cijfers ook (hoofd)letters of speciale tekens toestaan of een vervaldatum instellen. Voor thuisgebruik is dat waarschijnlijk allemaal niet nodig.

Maar ook bij zakelijk gebruik moet je overwegen of een verhoogde complexiteit echt gewenst is. Anders ben je weer snel bij het oorspronkelijke probleem beland.

Een uitgebreide test van wachtwoordmanagers vind je in c't mei/2018

Over je schouder kijken

Als iemand met je meekijkt op het moment dat je je aanmeldt, geldt hetzelfde als bij geldautomaten: scherm je invoer af met je andere hand. Daarnaast kun je bij Windows 10 inloggen door in plaats van de code in te voeren op ‘Aanmeldingsopties’ te klikken. Je vindt daar in de standaardinstelling twee pictogrammen. Met een klik op het sleuteltje kun je het wachtwoord weer invoeren.

Je hebt dus altijd de keuze om je aan te melden via de korte pincode of het lange wachtwoord. Tip: gebruik voor het wachtwoord afwisselend tekens rechts en links op het toetsenbord, daarmee wordt meelezen voor derden moeilijker. Kijk ook naar de nieuwe richtlijnen voor wachtwoorden. Train daarnaast op het snel en goed invoeren van het wachtwoord. Op een gegeven moment zal het voor een onbekende zo snel gaan dat het niet meer te volgen is.

(Axel Vahldiek , Marcel van der Meer)

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Uitgebreide achtergrondinfo en reviews lees je op je gemak in c't 06/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Met Raspberry Pi port knocking de computers in je netwerk beveiligen

Iedereen die een computer of server met het openbare internet verbindt, wordt al snel het doelwit van hackers. Sommige wetenschappers gaan ervan uit d...

Raspberry Pi als VPN-server inrichten? Zo doe je het snel & gemakkelijk!

In deze Raspberry Pi Projects workshop zullen we je laten zien hoe je in een paar simpele stappen een Raspberry Pi als VPN-server kunt inrichten en du...

5 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Anton
Lezer
Anton

Na een recente upgrade van Windows 10 kan ik niet meer inloggen met mijn pincode maar wordt er een wachtwoord gevraagd.
Ik heb echter geen wachtwoord(meer).
Als ik op “wachtwoord vergeten” klik dan krijg ik een code “geen ProfSvc”.
Ik moet dus op een tweede computer naar mogelijkheden zoeken en daarbij gezocht naar een wachtwoordherstelschijf. Deze kan ik wel maken maar op de probleemcomputer de niet werkend
krijgen omdat ik niet in kan loggen en dus op het bureaublad blijf staan.
WAT KAN IK NU NOG DOEN?

Marco den Teuling
Admin
Marco den Teuling

Als je een Microsoft-account gebruikt om in te loggen bij Windows, kun je daar eventueel online een nieuw wachtwoord voor instellen: https://account.live.com/password/reset Maar als het om een lokale Windows-account gaat, of als er sowieso bij de upgrade iets niet goed is gegaan, kun je misschien beter terug naar de vorige (feature-)versie van Windows. Via een installatie-dvd of een herstelstation wat je op een andere pc maakt, kun je de pc opstarten en via de route ‘herstellen’ teruggaan naar de vorige Windows-versie. Teruggaan naar een vorig herstelpunt zou (als het niet om een feature-upgrade gaat) ook een optie zijn. Algemene tips… Lees verder »

Frank van veen
Lezer
Frank van veen

Ik kan zowel niet met pincode als wachtwoord inloggen op laptop

Hans
Lezer
Hans

Na installatie updates ik ook niet meer. Gevraagd wordt om autorisatiecode. Geen idee wat dit kan zijn. Ook is er sprake van een verificatie zin. Ook geen idee wat dit kan zijn.