Bestanden veilig uitwisselen met HiDrive

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

Met de cloudopslagdienst HiDrive heb je veel mogelijkheden om je bestanden te up- en downloaden. Dat kan bijvoorbeeld met WebDAV, SMB/CIFS, rsync, FTP en SCP. Dat zorgt voor een grote flexibiliteit, maar je wilt je bestanden ook beschermen tegen afluisteraars onderweg. Gelukkig biedt HiDrive daar de optie ‘Uitsluitend versleutelde verbinding’ voor.

Bij een andere workshop zijn we uitgebreid ingegaan op de verbindingsprotocollen die HiDrive biedt. Hier laten we zien hoe je die verbindingen veilig kunt maken, zodat je bestanden tijdens het versturen van begin tot eind versleuteld zijn. Daardoor kan geen enkele man-in-the-middle of andere afluisteraar onderweg zien wat de inhoud van de langs komende bestanden is.

Bij de toegestane protocollen bij de accountinstellingen staat bij het sleuteltje geheel links nog een grijs vinkje. Als je op het blauwe vraagteken klikt, zie je welke toegangsprotocollen door de optie ‘Uitsluitend versleutelde verbindingen’ wordt ondersteund. Dat blijken eigenlijk alle protocollen te zijn: WebDAV, SMB/CIFS, rsync, FTP en SCP.

Door op het grijze potloodje aan het eind van de rij met protocollen te klikken, kun je de optie om de verbindingen te beveiligen op ON zetten. Je moet daarna per protocol nog wel wat dingen aanpassen bij je instellingen om die versleuteling ook daadwerkelijk te gebruiken.

FTP/FTPS/SFTP/SCP

Als je kijkt naar de ‘Servernamen en URL’s’, dan zie je dat je voor het met SSL werkende FileTransferProtocol FTPS gewoon ftp.hidrive.strato.com kunt blijven gebruiken. En je zult ook meteen merken dat je met het gewone FTP-protocol geen toegang tot je HiDrive meer kunt krijgen. Dat je op een andere manier verbinding maakt, regel je met je FTP-client.

Bij FileZilla hoef je alleen bij het Sitebeheer de optie ‘Gebruik platte FTP (onveilig)’ bij de Versleuteling te veranderen in ‘Vereist expliciet FTP over TLS’. Meer hoef je niet te doen, daarna kun je weer inloggen en met je bestanden in de weer. Dat de verbinding dan versleuteld is, daar merk je verder niets van.

Je moet bij het inloggen wel het onbekende certificaat van Strato accepteren om verder te kunnen. Als je onderaan de optie ‘Altijd het certificaat vertrouwen in toekomstige sessies.’ hoef je dat meer één keer te doen.

Om het Secure-FTP-protocol SFTP te gebruiken, dat met SSH werkt, moet je bij Protocol de optie ‘SFTP – SSH File Transfer Protocol’ selecteren. Het onderdeel Versleuteling verdwijnt dan, omdat je hier verder niets te kiezen hebt.

Voor het SFTP-protocol moet je als host echter ook nog een ‘s’ toevoegen aan ftp.hidrive.strato.com, zodat dit sftp.hidrive.strato.com wordt. Het versturen van bestanden zal dan niet meer via poort 21 verlopen, maar via de SSH-poort 22. Ook hiervoor geldt dat je daar niets van merkt, maar het kan zijn dat je in een (bedrijfs)netwerk zit waar poort 22 uit veiligheidsoverwegingen dichtstaat. Mocht het niet meteen werken, kijk dan in de firewall van je netwerk of het überhaupt wel mag.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

WebDAV/SMB/CIFS/rsync

Bij WebDAV vergt het veilig werken met SSL een subtiele verandering. Daar waar je eerder wellicht contact maakt via http://webdav.hidrive.strato.com/ (zie dit artikel over de protocollen van HiDrive) doe je dat nu met https://webdav.hidrive.strato.com/ – let op de ‘s’ van https.

Het SMB- en CIFS-protocol zijn protocollen die geen mogelijkheden hebben om het dataverkeer te versleutelen, maar dat wordt bij de HiDrive-versleuteling opgelost door een VPN-verbinding tussen je Windows-pc en de cloud op te zetten. Daardoor ontstaat een OpenVPN-tunnel waar al het dataverkeer doorheen loopt, zonder dat van buitenaf te zien is wat er door die tunnel loopt. Daar hoef je verder dus niets voor in stellen, dat gebeurt volledig automatisch.

Bij andere besturingssystemen kun je de OpenVPN-configuratie downloaden en met een OpenVPN-client alsnog contact maken met de HiDrive-cloud.

Voor het SCP-protocol is de werkwijze vergelijkbaar met die van SFTP, zie de instellingen in de afbeelding hieronder voor WinSCP onder Windows.

Bij het rsync-protocol, dat veel gebruikt wordt om bestanden en mappen tussen verschillende pc’s of andere opslagruimtes als een NAS of een cloudopslag te synchroniseren is rsync met de beveiligingsoptie van HiDrive met SSH te gebruiken. In de rsync-commando’s verandert rsync -rltDv . rsync://inlognaam/etc dan in rsync -rltDv -e ssh . inlognaam/etc. Zeker bij (Linux-)systemen die werken met een aansturing via commando’s is dat een handige manier van werken.

HiDrive-aanbod voor c’t-lezers

Een HiDrive-abonnement voor 1 TB kost 7,50 euro per maand. Als je daar de opties van de uitgebreide toegangsprotocollen, de end-to-end-encryptie en de mogelijkheid tot het maken van back-ups van mobiele apparaten en computers bij optelt, kom je op bijna het driedubbele. We kunnen in samenwerking met Strato voor onze lezers echter de volgende aanbieding doen: het 1TB-abonnement INCLUSIEF alle genoemde opties voor de basisprijs van (blijvend) 7,50 euro per maand. En het eerste jaar betaal je daarvoor zelfs maar één euro per maand. Je kunt na het eerste jaar gewoon opzeggen, dus je zit nergens aan vast. Ga snel naar www.strato.nl/ct om van deze aanbieding gebruik te maken.

Lees uitgebreide achtergrondinfo en meer op je gemak in c't 05/2024

Meer over

HiDrive

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

HiDrive-aanbod voor c’t-lezers

De gratis cloudopslag van HiDrive stopt per 1 mei 2020. Die opslag werd in de praktijk echter steeds minder gebruikt omdat de mogelijkheden beperkt wa...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er