Hoe maak je een screenshot op Windows 11? Zo doe je dat!

Elwin Hodžić
0

Inhoudsopgave

  Een screenshot maken op Windows 11 kan handig zijn om bijvoorbeeld een foutmelding vast te leggen of om iets te delen met anderen. Gelukkig is het eenvoudig en snel om een screenshot te maken op Windows 11 met behulp van het Windows 11 Knipprogramma.

  In dit artikel laten we je zien hoe je snel en efficiënt schermafbeeldingen kunt maken van alles wat op je scherm verschijnt, door gebruik te maken van het Windows 11 Knipprogramma.

  Hoe maak je een screenshot op Windows 11? Zo doe je het!

   

  Knipprogramma Windows 11 opties

  Het Windows 11 Knipprogramma biedt verschillende opties voor het maken van screenshots:

  • start eerst het Windows 11Knipprogramma op en maak daarna een of meerdere screenshots,
  • maak meteen een screenshot via een toetsencombinatie,
  • bewerk de schermafbeelding en voeg bijvoorbeeld aantekeningen toe.

   

  Screenshot maken met Knipprogramma Windows 11

  Het Windows 11 Knipprogramma is een verbeterde versie van dat in Windows 10. Zo kun je beginnen met screenshots maken met het Windows 11 Knipprogramma:

  1. Start het Windows 11 Knipprogramma door in het Startmenu te zoeken naar ‘knip’ en te klikken op Knipprogramma.
   Knipprogramma Windows 11 starten
  2. Stel in de linker keuzelijst van het Windows 11 Knipprogramma in of je een rechthoek, een venster, het volledig scherm of een vrije vorm wilt vastleggen.
   screenshot maken van gedeelte scherm
  3. Klik op de knop Nieuw om een knipsel te starten. Het Windows 11 Knipprogramma verdwijnt naar de achtergrond.
  4. Het beeld wordt gedimd en al naargelang de modus teken je nu met de linkermuisknop een rechthoek of vorm van wat je wilt vastleggen of je wijst een venster aan en klikt. Voor volledig scherm hoef je niets te doen.
   screenshot maken in Windows 11
  5. Het Windows 11 Knipprogramma verschijnt weer op de voorgrond met het gemaakte screenshot. Op de werkbalk bovenaan staan nu extra knoppen, waaronder ‘Opslaan als’ om je screenshot te bewaren.
   schermafbeelding bewaren in Knipprogramma Windows 11jpg

  Belangrijk: als je een nieuwe screenshot maakt, is de vorige weg. Bewaar je screenshot dus eerst of pas de instellingen aan (zie verderop).

  Je kunt vanuit het Windows 11 Knipprogramma daarna een volgende schermafbeelding maken of de screenshot opnieuw maken (met een andere modus) als hij niet naar wens is.

  Screenshot maken met vertraging

  Met de tweede keuzelijst vanaf links in het Windows 11 Knipprogramma kun je voor stap 3 hierboven eventueel een vertraging instellen (behalve bij Modus volledig scherm). Dan heb je nog tijd om te scrollen of iets te openen voordat het screenshot wordt gemaakt.

  schermafbeelding met vertraging

  Zolang de ingestelde timer loopt, kun je Windows en programma’s nog bedienen, pas daarna wordt het beeld gedimd en kom je bij stap 4.


  Gratis het laatste nieuws ontvangen over Windows 11? Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Screenshot maken in Windows 11 met toetsencombinatie

  Je kunt meteen een schermafbeelding maken zonder eerst het Windows 11 Knipprogramma te starten. Handig op het moment dat er bijvoorbeeld een foutmelding verschijnt, of je een plaatje op een website wilt kopiëren dat niet gedownload kan worden. Zo doe je dat:

  1. Druk op de toetsen­combinatie Windows+Shift+S. Het scherm wordt dan gedimd.
  2. Wissel eventueel met de knoppen bovenin van modus.
   toetsencombinatie gebruiken voor schermafbeelding
  3. Klik of teken op het scherm om het screenshot te maken. Dat wordt naar het klembord van Windows gekopieerd.
  4. Plak het screenshot in een programma (met de toetsencombinatie Ctrl+V) of klik op de melding rechtsonder of in het meldingenoverzicht zodat je het kunt bewaren.

  Het meldingenoverzicht kun je openen door op de tijd rechtsonder in de taakbalk van Windows 11 te klikken.

  gemaakte screenshot bewaren via meldingoverzicht Windows 11

  Klik in het meldingenoverzicht op een gemaakt ‘knipsel’ (screenshot) om dat te bewaren.

  Belangrijk: als iets anders gekopieerd of geknipt wordt ergens in Windows, komt dat op het klembord te staan en is je screenshot weer weg.  Zorg dus dat je het bewaart!

  Pas screenshots of instellingen aan

  Een gemaakte screenshot kun je in het Windows 11 Knipprogramma nog aanpassen. Met de knoppen in het midden kun je op een screenshot tekenen en gummen of de afbeelding bijsnijden voordat je die bewaart of deelt. Met de pijltjes ga je een stap terug of weer vooruit.

  aantekening maken op screenshot

  Je kunt ook verschillende instellingen aanpassen. Klik daarvoor op de drie puntjes rechtsboven en kies Instellingen. Zet bijvoorbeeld de optie ‘Knipsels opslaan’ aan zodat je niet vergeet ze te bewaren. Of activeer ‘Meerdere vensters’ om vanuit het Windows 11 Knipprogramma meerdere screenshots na elkaar te maken en ze afzonderlijk te bewaren of bewerken.

  Screenshots maken in games

  Je kunt het Windows Knipprogramma ook gebruiken voor games, maar dat werkt niet altijd even goed. Speciaal voor een screenshot maken in games biedt Windows 11 de gamebalk.

  Deel dit artikel

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  AI foto maken: zo genereer je snel en simpel mooie afbeeldingen met AI

  Wil jij graag een AI foto maken voor bijvoorbeeld je blog, presentatie of scriptie maar heb je geen idee hoe je dit voor elkaar krijgt? Geen zorgen! I...

  Windows 11 Home upgraden naar Pro? Zo kun je dit voor elkaar krijgen!

  Wil je je Windows 11 Home upgraden naar Pro zodat je beschikking hebt over meer functies? Met de tips in deze workshop kun je dat (bijna altijd) doen ...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er