Screenshot maken in Windows 10 zonder extra software

Marco den Teuling
9

Voor documentatie moet ik onder Windows 10 een groot aantal screenshots maken van een programma waaraan ik werk. Ik wil daar liever geen extra software voor gaan downloaden en installeren. Sowieso kan ik op mijn werk-pc geen software installeren, want dat is vanuit systeembeheer geblokkeerd.

Hoe kan ik toch gemakkelijk een screenshot maken met de ingebouwde tools van Windows 10?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het maken van een schermafbeelding (oftewel een screenshot) in Windows, zonder extra software te hoeven installeren. Dat kan via toetsencombinaties of met een ingebouwd hulpprogramma van Windows 10. Als je graag een snelkoppeling in bijvoorbeeld de taakbalk wilt voor een screenshot maken is dat ook mogelijk.

Tip: gebruik voor een screenshot maken in Windows 11 het vernieuwde Knipprogramma

Toetsencombinaties voor screenshots

Het bekendste is de PrtScn-(Print Screen)-knop op het toetsenbord. Druk daarop en je krijgt een plaatje van je hele bureaublad op het klembord. Daarna kun je dit met Ctrl+V direct plakken in een beeldbewerkingsprogramma zoals Paint of paint.net. Alt+PrtScn werkt op dezelfde manier, alleen krijg je dan alleen een plaatje van het actieve venster. Windows+PrtScn daarentegen slaat het hele bureaublad op als png-plaatje in de map
c:\Gebruikers\<gebruikersnaam>\Afbeeldingen\Schermopnamen.
Die kun je in de Verkenner snel vinden via Afbeeldingen \ Schermopnamen.

Screenshot maken met Knipprogramma

Windows 10 heeft bovendien het ‘Knipprogramma’ (‘Snippingtool’). Daarmee kun je door een rechthoek te trekken het gewenste oppervlak selecteren. Dit komt dan automatisch op het klembord terecht. Je kunt dat met elke vorm doen, maar standaard staat een rechthoek ingesteld. Om het Knipprogramma te starten druk je op de Windows-toets en typ je ‘knip’. Het verschijnt dan bovenin de lijst.

screenshot maken Windows 10 programma

Als je sowieso alleen een rechthoekige uitsnede wilt hebben, kun je het programma nog sneller starten met Windows+Shift+S. Dan start het Knipprogramma in de achtergrond zodat je direct een rechthoek kunt trekken. Zodra je de linker muisknop weer los laat, gaat het geselecteerde beeld naar het klembord.

Snelkoppeling voor screenshot toevoegen

Als alternatief kun je ook een snelkoppeling maken. Die kun je dan bijvoorbeeld op het bureaublad of in de taakbalk zetten, handig als je liever met de muis werkt dan met het toetsenbord. Geef via de Eigenschappen voor de snelkoppeling als doel op:

%windir%System32SnippingTool.exe /clip

Daarna kun je met een dubbelklik het Knipprogramma meteen met de rechthoekselectie starten.


Krijg meer gratis tips!

Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf bij op IT-gebied! Haal optimaal rendement uit je hard- en software en leer over nieuwe technologieën. Met achtergrondartikelen, workshops, tests, aanbiedingen en meer.

 

Uitgebreide workshops en reviews lees je op je gemak in c't 08-09/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Windows 10 instellen voor zakelijk gebruik

De Extended Support voor Windows 7 wordt beëindigd, ook als bedrijf zul je toch een keer moeten overstappen naar Windows 10. Maar om Windows 10 voor z...

Meer controle over Windows 10 met de Creators Update

Microsoft heeft op 11 april de volgende versie-upgrade voor Windows 10 uitgebracht (1703). Die wordt automatisch geïnstalleerd via Windows Update. Er ...

9 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
carl ahrens
Lezer
carl ahrens

Hallo,een vraagje ,ik maak vaak een screenprint met het progje van Gadwin als ik dan op de printscreen knop drukte dan werd het vastgelegd tergelijkertijd komt of kwam er een klein balkje van picasa en als ik daar op klikte kwam ik direkt in picasa om het beeld te bewerken, maar nu komt het picasa balkje niet meer te voorschijn en komt dus ook de printscreen er niet in, heeft u of iemand een idee waar het aan ligt of hoe dat kan.Mijn dank alvast. mvg Carl Ahrens

Arne van der Zande
Lezer
Arne van der Zande

Als ik op nieuwe laptop printscreen maak, komt maar een deel van het scherm als printscreen in de map screenshots… ben al aan het zoeken, maar kan het niet vinden om het anders in te stellen….

Wie kent dit probleem en weet een oplossing?

Dank Arne

J.P. Clifford
Lezer
J.P. Clifford

Een helder en afdoende verhaal. “chapeau”.

ron
Lezer
ron

Dank voor de info. Maar nu de volgende vraag: Hoe exporteer ik de uitsnede naar een PDF-bestand ?

Hennie
Lezer
Hennie

Werkt de procedure voor screendump zonder apart programma ook voor ziggogo?

dcp
Lezer
dcp

Met de gamebalk van Windows 10 kan het ook. Lees https://decomputer.be/een-screenshot-printscreen-maken-in-windows-10/