Screenshot maken in Windows 10 zonder extra software

Marco den Teuling
0

Voor documentatie moet ik onder Windows 10 een groot aantal screenshots maken van een programma waaraan ik werk. Ik wil daar liever geen extra software voor gaan downloaden en installeren. Sowieso kan ik op mijn werk-pc geen software installeren, want dat is vanuit systeembeheer geblokkeerd.

Hoe kan ik toch gemakkelijk een screenshot maken met de ingebouwde tools van Windows 10?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het maken van een schermafbeelding (oftewel een screenshot) in Windows, zonder extra software te hoeven installeren. Dat kan via toetsencombinaties of met een ingebouwd hulpprogramma van Windows 10. Als je graag een snelkoppeling in bijvoorbeeld de taakbalk wilt voor een screenshot maken is dat ook mogelijk.

Toetsencombinaties voor screenshots

Het bekendste is de PrtScn-(Print Screen)-knop op het toetsenbord. Druk daarop en je krijgt een plaatje van je hele bureaublad op het klembord. Daarna kun je dit met Ctrl+V direct plakken in een beeldbewerkingsprogramma zoals Paint of paint.net. Alt+PrtScn werkt op dezelfde manier, alleen krijg je dan alleen een plaatje van het actieve venster. Windows+PrtScn daarentegen slaat het hele bureaublad op als png-plaatje in de map c:users<gebruikersnaam>Pictures Screenshots. Die kun je in de Verkenner vinden onder AfbeeldingenSchermopnamen.

Screenshot maken met Knipprogramma

Windows 10 heeft bovendien het ‘Knipprogramma’ (‘Snippingtool’). Daarmee kun je door een rechthoek te trekken het gewenste oppervlak selecteren. Dit komt dan automatisch op het klembord terecht. Je kunt dat met elke vorm doen, maar standaard staat een rechthoek ingesteld. Om het Knipprogramma te starten druk je op de Windows-toets en typ je ‘knip’. Het verschijnt dan bovenin de lijst.

screenshot maken Windows 10 programma

Als je sowieso alleen een rechthoekige uitsnede wilt hebben, kun je het programma nog sneller starten met Windows+Shift+S. Dan start het Knipprogramma in de achtergrond zodat je direct een rechthoek kunt trekken. Zodra je de linker muisknop weer los laat, gaat het geselecteerde beeld naar het klembord.

Meer tips en uitgebreide achtergronden in c't magazine. Nieuwste uitgave: c't Magazine jun/2019

Snelkoppeling voor screenshot toevoegen

Als alternatief kun je ook een snelkoppeling maken. Die kun je dan bijvoorbeeld op het bureaublad of in de taakbalk zetten, handig als je liever met de muis werkt dan met het toetsenbord. Geef via de Eigenschappen voor de snelkoppeling als doel op:

%windir%System32SnippingTool.exe /clip

Daarna kun je met een dubbelklik het Knipprogramma meteen met de rechthoekselectie starten.

Meer over

Software

Deel dit artikel

Lees ook

Windows 10 instellen voor zakelijk gebruik

De Extended Support voor Windows 7 wordt beëindigd, ook als bedrijf zul je toch een keer moeten overstappen naar Windows 10. Maar om Windows 10 voor z...

Meer controle over Windows 10 met de Creators Update

Microsoft heeft op 11 april de volgende versie-upgrade voor Windows 10 uitgebracht (1703). Die wordt automatisch geïnstalleerd via Windows Update. Er ...

Interessant voor jou

0 Praat mee

avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er