Meer controle over Windows 10 met de Creators Update

Redactie
0

Microsoft heeft op 11 april de volgende versie-upgrade voor Windows 10 uitgebracht (1703). Die wordt automatisch geïnstalleerd via Windows Update. Er zitten vooral een heleboel kleine verbeteringen in en natuurlijk is er het nieuwe Paint 3D.

De ondertussen beruchte gedwongen updates voor Windows 10 tillen het systeem naar een hoger versienummer – een Major Release. Dat hoeft op zich niet slecht te zijn. De Creators Update (ook bekend als Versie 1703, Redstone 2 en de ‘makers update’) was al vóór de officiële releasedatum te downloaden via de Upgrade-assistent, de Media Creation Tool, MSDN en TechNet. De naam Creators Update hangt samen met een paar nieuwe 3D-apps, met name Paint 3D, een vervanging voor Paint waarmee  je eenvoudige 3D-tekeningen kunt maken. De gewone Paint zit er overigens ook nog in.

In Paint 3D kun je nu ook 3D-ontwerpen maken

Kleine vernieuwingen

We zetten hier even wat kleine wijzigingen op een rij, die je leven wat makkelijker moeten maken. De nachtmodus past de kleurtemperatuur aan in de avonduren. Het antimalwareprogramma Defender is verplaatst naar het Windows Defender-beveiligingscentrum. Verbinding maken met een VPN doe je niet meer via Instellingen, maar kan direct via het snelmenu van het netwerkpictogram op de taakbalk. In browser Edge kun je vanaf nu e-books in ePub-formaat lezen en geopende tabbladen apart zetten om later te lezen. Op de adresbalk van de Register-editor kun je nu gewoon kopiëren en plakken.

Een van de kritiekpunten op Windows 10 was de matige privacy. Dat wil Microsoft nu transparanter maken. De heftig bekritiseerde knop ‘Expressinstellingen gebruiken’ bij de installatie van Windows 10 is verdwenen. Je krijgt nu vijf knoppen te zien die Windows minder mogelijkheden bieden, maar je privacy verbeteren doordat je minder persoonlijke gegevens deelt. Ook bij de Instellingen is het een en ander veranderd. Er zijn nu elf hoofdcategorieën in plaats van negen. De functies voor het verwijderen van klassieke programma’s en moderne apps zitten nu bij Apps. Een andere detailverbetering betreft het gedwongen installeren van updates. De ‘Gebruikstijden’ zijn verruimd van 12 naar 18 uur waarin de pc niet op eigen houtje automatisch opnieuw mag opstarten en je wellicht werk zou kunnen verliezen.

Een uitvoerige test van de Creators Update staat hier en kun je natuurlijk ook lezen in de nieuwste c’t 5/2017 op pag. 52.

Windows Creators Update

De Creators Update is sinds 11 april uit.

Deel dit artikel

Lees ook

Nieuwe generatie Windows-laptops met AI aangekondigd door Microsoft

Microsoft markeert dit als het begin van een nieuwe generatie Windows-laptops. Het meest opvallende aan deze nieuwe generatie Windows-laptops met AI i...

Problemen met Patchday-updates van mei op Windows Server 2019

Sinds de laatste Patchday-updates van mei ondervinden gebruikers problemen met Windows Server 2019. De beveiligingsupdates van mei Patchday tonen herh...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er