Windows Update blijft hangen of geeft foutmelding – zo los je het op

Daniel Dupré
0

Heb je last van het probleem dat Windows Update blijft hangen of krijg je bij het gebruik van Windows Update een foutmelding? Je kunt dat met deze handelingen proberen op te lossen.

Een veel gehoorde klacht is dat Windows Update blijft hangen of een foutmelding geeft en updates mislukken. Ook bij opnieuw proberen, zelfs na herstarten, blijft het het updaten van Windows mislukken.

Soms duurt Windows Update lang en moet je gewoon (veel) geduld hebben tot het lukt, maar soms wil updaten echt niet lukken. In het beste geval kun je dan alleen nog een niet erg zinvolle foutcode in de updategeschiedenis achterlaten.

Hieronder vind je stappen en oplossingen die je kunt proberen om problemen te verhelpen met Windows Update in Windows 10 of Windows 11.

Windows Update blijft hangen of geeft een foutmelding

Zo los je specifieke fouten op

We hebben helaas geen panklare oplossing voor alle gevallen, maar inmiddels biedt Microsoft wel lijsten met enkele speci­fieke foutcode-gerelateerde tips.

 1. Noteer de foutcode die Windows Update toont of maak er een screenshot van.
 2. Ga naar de webpagina’s van Microsoft en kijk of er een oplossing voor die specifieke foutcode staat. Je kunt op deze pagina’s kijken:

Op de webpagina’s staan zowel voor Windows 10 als voor Windows 11 fouten met Windows Update en oplossingen beschreven.

Als de oplossingen die Microsoft noemt voor de mislukte Windows Update niet werken, kun je de stappen hieronder nog proberen.

Gebruik de ingebouwde probleemoplosser

Een makkelijk te gebruiken hulpmiddel is de ingebouwde probleemoplosser voor Windows Update. Die start je als volgt.

In Windows 10:

 1. Open Instellingen via het startmenu.
 2. Ga naar ‘Bijwerken en beveiliging / Problemen oplossen / Extra probleemoplossers’.
 3. Kies de probleemoplosser voor Windows Update.
  Windows Update blijft hangen - start probleemoplosser

In Windows 11:

 1. Open Instellingen via het startmenu.
 2. Ga naar ‘Systeem / Problemen ­oplossen / Andere probleemoplossers’.
 3. Klik in de regel ‘Windows Update’ op de knop ‘Uitvoeren’.

De tool controleert enkele basisinstellingen, zoals of de updateserver toegankelijk is, of de updateservice draait en dergelijke. Als daar problemen mee worden ontdekt, probeert het die automatisch op te lossen of krijg je instructies hoe dat te doen.

Windows Update blijft hangen? – download zelf de update

Als dat niet werkt, kun je proberen om de update in kwestie als een afzonderlijk pakket te downloaden en te installeren. Dat doe je als volgt:

 1. Noteer het KB-nummer dat wordt genoemd bij de download in Windows Update, in het voorbeeld hieronder KB5013624.
  KB nummer voor Windows Update
 2. Typ dit nummer in het zoekveld van Microsofts updatecatalogus. Daarin biedt Microsoft de overgrote meerderheid van patches als stand-alone pakketten ter download aan.
 3. Download het pakket dat overeenkomt met je Windows-versie en -architectuur, en start de installatie door erop te dubbel­klikken.

  Windows Update zelf downloaden KB nummer opzoeken

  (Klik voor vergroting van het voorbeeld)

Op een gangbare consumenten-pc kun je de pakketten negeren waar LTSB, ARM of ‘Server’ bij staat.  Als je pc verder up-to-date is kun je de nieuwste versie kiezen, in bovenstaand voorbeeld is dat die met 21H1 in de naam (2021, 1e helft), niet 20H2.

Of je de bijbehorende nieuwste versie van Windows je hebt kun je checken bij de Windows-specificaties via ‘Instellingen / Info’ (in Windows 11 ‘Instellingen / Systeem / Info’).

Laatste redmiddel als Windows Update blijft hangen

Er zijn nog enkele tips die vaak worden genoemd voor problemen met Windows Update. In onze ervaring lossen ze updateproblemen niet heel vaak op, maar in sommige gevallen wel. Het kan dus geen kwaad om ze uit te proberen.

Beschadigde componenten repareren

Zo kun je bijvoorbeeld in een Opdrachtprompt die je als administrator opent, de commando’s

dism /online /cleanup-image /restorehealth

of

sfc /scannow

uitvoeren. Beide vinden en repareren beschadigde systeemcomponenten.

De opdracht sfc (System File Check) probeert alleen beschadigde bestanden van lokale kopieën te herstellen, dism kan zo nodig beschadigde componenten opnieuw downloaden en installeren via Windows Update (als dat wel werkt tenminste).

Windows Update cache wissen

Een andere truc die soms tot succes leidt als Windows Update blijft hangen, is het legen van de gehele Windows Update-cache. Daar wel de gehele updategeschiedenis mee verloren (maar niet de updates als zodanig).

Als je dat geen probleem vindt, open dan PowerShell met administratorrechten en stop eerst de services Windows Update en Background Intelligent Transfer Service via

net stop bits

net stop wuauserv

Maak dan de updatecache volledig leeg met het commando

rm c:\windows\softwaredistribution\*

Bevestig de prompt met de toets A, activeer vervolgens de diensten opnieuw met de commando’s

net start bits

net start wuauserv

en kijk of het nu wel lukt de hangende updates nu te installeren.

Blijft Windows Update nog steeds hangen?

Helpen bovenstaande oplossingen allemaal niet? Zolang het niet om beveiligingsupdates gaat, hoef je daar misschien niet rouwig om te zijn.

Windows updates zouden eigenlijk problemen moeten oplossen, maar soms hebben ze precies het tegen­overgestelde effect. En soms worden updateproblemen juist opgelost door een update die daar specifiek voor wordt uitgebracht.

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 6, 2022, pagina 64, van Jan Schüßler en Daniel Dupré)

Lees Windows tips en meer in c't 06/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

AI foto maken: zo genereer je snel en simpel mooie afbeeldingen met AI

Wil jij graag een AI foto maken voor bijvoorbeeld je blog, presentatie of scriptie maar heb je geen idee hoe je dit voor elkaar krijgt? Geen zorgen! I...

Windows 11 Home upgraden naar Pro? Zo kun je dit voor elkaar krijgen!

Wil je je Windows 11 Home upgraden naar Pro zodat je beschikking hebt over meer functies? Met de tips in deze workshop kun je dat (bijna altijd) doen ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er