HiDrive-aanbod voor c’t-lezers

Noud van Kruysbergen
0

De gratis cloudopslag van HiDrive stopt per 1 mei 2020. Die opslag werd in de praktijk echter steeds minder gebruikt omdat de mogelijkheden beperkt waren. Wat je met een regulier HiDrive-abonnement kunt is inderdaad aanzienlijk meer – waarbij we voor onze lezers ook nog eens een mooi aanbod hebben kunnen regelen. Profiteer hier nu van.

De Free HiDrive cloudopslagruimte heeft bijna tien jaar bestaan, en is ontstaan in de tijd dat er meer vraag kwam naar externe opslagruimte. Bijvoorbeeld voor back-ups en om bestanden te kunnen delen. Je kreeg daarbij 5 GB aan gratis opslagruimte, wat voor veel doeleinden toen ruimschoots genoeg was.

Er waren echter ook beperkingen: het uploaden naar de cloudopslag was alleen mogelijk door bestanden naar de browser te slepen en ze er weer vanaf halen kon alleen door ze bij de webinterface te downloaden. Als alternatief was er het WebDAV-protocol, zodat je bij Windows bijvoorbeeld een rechtstreekse Verkenner-link naar de cloudopslag kon maken en er dan als een gewone map mee kon werken.

Hogere eisen

De eisen aan dergelijke cloudopslag zijn in de tussentijd wat hoger geworden. Vaak is een paar GB daarbij niet meer afdoende. Google Drive biedt op dit moment gratis 15 GB aan opslagruimte, maar de mogelijke protocollen om daar toegang toe te krijgen zijn daarbij beperkt. Bij Dropbox krijg je nog steeds maar 2 GB bij een gratis account. Meer opslagruimte is bij die twee wel mogelijk, maar wordt dan al snel een dure aangelegenheid. En bij die betaalde cloudopslag krijg je dan alleen maar meer opslagruimte, maar niet meteen meer mogelijkheden.

Door de beschikbare protocollen zijn er legio mogelijkheden om toegang tot je HiDrive-cloudopslag te krijgen.

Een groot voordeel van HiDrive is dat je de protocollen (S)FTP/FTPS, WebDAV, SMB/CIFS, rsync en SCP tegen bijbetaling allemaal kunt gebruiken. Daardoor kun je met een Synology-NAS bijvoorbeeld makkelijk een back-up naar je HiDrive-opslagruimte laten maken met de Synology-app Hyper Backup. Als extra beveiliging kun je de bestanden daarbij door de NAS laten coderen en comprimeren. Ook bij een Qnap-NAS maak je met de HBS 3-app rechtsreeks een back-up naar HiDrive.

Met de app Hyper Backup van Synology kun je je NAS op HiDrive back-uppen.

Toegang vanaf overal

Bovendien kunnen de protocollen rsync en FTP door heel veel verschillende systemen gebruikt worden, zodat je vanuit elk systeem eigenlijk wel toegang tot de HiDrive-cloud kunt krijgen. En daarnaast heb je dan altijd de browserinterface nog. Die is wellicht niet zo fancy als die van Google Drive, maar wel uiterst functioneel.

Voor Windows is er de HiDrive-app, die een map aan Verkenner toevoegt voor rechtstreekse toegang tot je cloudopslag. Daarbij kun je instellen welke mappen je wilt synchroniseren. Maar ook voor Android en iOS zijn er apps om rechtstreeks bij je cloudcontent te kunnen.

Doordat HiDrive van het Duitse Strato is, ben je er zeker van dat je bestanden op Europese servers staan. Vanuit (Europese) privacywetgeving is dat ook een aspect om mee te nemen in de afweging.

Extra features HiDrive

HiDrive heeft daarnaast nog veel meer interessante features, zoals end-to-end encryptie en een apparaatback-up. We zullen de mogelijkheden van HiDrive de komende maand dan ook uitgebreid aan bod laten komen in een reeks artikelen op deze website.

HiDrive is al met al een serieuze concurrent voor populaire cloudopslagruimte als Google Drive en Dropbox. Je kunt je opslagruimte op meerdere manieren bereiken, waardoor er meer toepassingen mogelijk zijn. Daarnaast is het prijspeil meer dan concurrerend – zeker met de aanbieding voor onze lezers.

HiDrive-aanbod voor c’t-lezers

Een HiDrive-abonnement voor 1 TB kost 7,50 euro per maand. Als je daar de opties van de uitgebreide toegangsprotocollen, de end-to-end-encryptie en de mogelijkheid tot het maken van back-ups van mobiele apparaten en computers bij optelt, kom je op bijna het driedubbele. We kunnen in samenwerking met Strato voor onze lezers echter de volgende aanbieding doen: het 1TB-abonnement INCLUSIEF alle genoemde opties voor de basisprijs van (blijvend) 7,50 euro per maand. En het eerste jaar betaal je daarvoor zelfs maar één euro per maand. Je kunt na het eerste jaar gewoon opzeggen, dus je zit nergens aan vast. Ga snel naar www.strato.nl/ct om van deze aanbieding gebruik te maken.

Meer over

HiDrive

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Dit is hoe Wi-Fi 7 werkt en wat je moet weten over deze nieuwe standaard

Wi-Fi 7 biedt een breed scala aan slimme verbeteringen en mogelijkheden. Deze nieuwe standaard stelt fabrikanten in staat om apparaten nog beter af te...

Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

0 Praat mee