Synology-NAS back-uppen naar HiDrive

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

Je maakt van de documenten altijd netjes een back-up naar je NAS. Maar vanuit het idee dat één back-up eigenlijk géén back-up is, moet je van de documenten op die NAS ook nog ergens een back-up maken. We laten zien hoe je dat met een NAS van Synology met HiDrive makkelijk kunt doen.

Als je netjes aan het eind van de dag of minimaal eens per week je laatste werk in de vorm van documenten kopieert naar je NAS, dan ben je op zich goed bezig. Mocht er met je pc of laptop iets gebeuren, dan heb je altijd die reservekopieën nog.

Maar het kan zijn dat er iets gebeurt waarbij zowel je laptop als je NAS onbruikbaar worden. Door een brand bijvoorbeeld. Dan ben je nog even ver. Had je dan nog maar een extra back-up ergens buitenshuis. Vandaar dat wij in het algemeen stellen dat één back-up nog géén back-up is. Gelukkig kun je dat met behulp van een externe clouddienst zoals HiDrive makkelijk regelen. Stel je de NAS dan zodanig in dat hij zelf regelmatig een back-up van zijn bestanden naar de externe cloud maakt, heb je daar verder ook helemaal geen omkijken meer naar.

Eigen applicatie

De NAS-systemen van Synology hebben een eigen app voor het back-uppen naar de cloud. Die heet Hyper Backup en wordt standaard geïnstalleerd. Als je hem opent en linksonder op het plusteken klikt, kun je een nieuwe back-uptaak aanmaken.

Selecteer ‘Gegevensback-uptaak’. Onderaan bij het back-updoel staan al een aantal cloudservices genoemd waar Hyper Backup mee kan werken. Selecteer HiDrive en klik op Volgende. Vervolgens moet je je gebruikersnaam en het wachtwoord voor HiDrive opgeven. Daarna selecteer je bij Map de map op je HiDrive waar je wilt dat de back-up komt te staan. Met de webinterface van HiDrive kun je die van tevoren aanmaken, maar je kunt op deze plek ook een nieuwe map laten aanmaken. De mappen die je te zien krijgt, zijn de mappen die al op je HiDrive bestaan.

Kies bij ‘Nieuwe map maken’ bijvoorbeeld voor ‘Documenten-backup’. Die map wordt dan op je HiDrive aangemaakt. Daaronder geef je aan in welke map de bestanden moeten komen te staan, bijvoorbeeld ‘Laptop’.

Mappen selecteren

Bij het volgende venster selecteer je welke mappen op de NAS meegenomen moeten worden bij het back-uppen. Na het bepalen van de mappen kun je nog aangeven van welke applicaties je meteen een back-up mee wilt laten maken. In principe staat dat los van wat je nu eigenlijk wilt back-uppen, dus selecteer er daar geen.

Bij het volgende venster geef je deze back-upinstellingen een naam, bijvoorbeeld ‘Laptop-documenten’, geef je aan of de bestanden al dan niet gecomprimeerd moeten worden en stel je een schema in. Bij dat schema kun je kiezen uit een dagelijkse backup op een bepaalde tijd, een back-up alleen op werkdagen of alleen in het weekend. Je kunt ook zelf dagen selecteren. Stel je de tijd in op bijvoorbeeld 23:30, dan weet je ’s ochtends zeker dat je alles van de vorige dag nog hebt.

Verschillende versies

Een belangrijke eigenschap van Hyper Backup is dat je de back-ups kunt laten roteren. Dat betekent dat je een aantal versies in kunt stellen, en als je boven dat aantal back-ups uitkomt, dat de oudste dan worden verwijderd. Op die manier blijft het aantal back-ups (en daarmee de opslagruimte die dat vergt) binnen de perken.

Daarna krijg je nog de keuze om meteen een back-up te laten maken, en is het instellen van de back-uptaak klaar. Vanaf dat moment wordt er op het ingestelde tijdstip op de ingestelde dagen geheel automatisch een back-up van de geselecteerde mappen gemaakt naar je HiDrive-cloudopslag.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Help! Document kwijt!

Maar een goed back-upmechanisme wordt niet alleen bepaald door een makkelijke manier van instellen en het automatisch laten uitvoeren. Voor een back-upmechanisme is vooral bepalend hoe goed de bestanden weer te herstellen zijn, oftewel hoe makkelijk je eventuele verloren documenten weer terug kunt krijgen.

Via de knop Herstellen linksonder bij Hyper Backup kom je met Gegevens bij ‘Hersteltaak selecteren’. Selecteer daar je taak (‘Laptop-documenten in dit geval). De Herstelwizard gaat dan op zoek gaat naar systeemconfiguraties. Dat wil je overslaan, dus ga naar Volgende. Bij ‘Gegevens terugzetten’ kun je dan de map(pen) selecteren die je wilt terugzetten. Onderaan op de tijdlijn selecteer je een bepaalde back-up voor als je verder terug wilt in de tijd.

Daarna gaat het terugzetproces aan de slag en worden de originele bestanden weer op hun oude plek terug gezet.

In de cloud

Met de webinterface van HiDrive kun je zien dat er in de map Documenten-backup de map Laptop.hbk is aangemaakt.

In die laatste map staan een aantal bestanden en mappen waar verder geen wijs uit te worden is en waarin je back-ups versleuteld staan opgeslagen. Je kunt er vanuit de webinterface dus niet rechtstreeks bij. En dus ook de hoster en eventuele andere partijen niet.

Verwijder je de back-uptaak bij Hyper Backup, dan worden de bestanden niet van je HiDrive-opslag verwijderd. Ze blijven daar staan tot je ze handmatig verwijderd. Dus zelfs al mocht je de back-uptaak per ongeluk verwijderen, dan is er nog niets aan de hand.

Voor een QNAP-NAS is de werkwijze vergelijkbaar, zie deze workshop. Wil je niet afhankelijk zijn van met welke NAS je op een bepaald moment aan het werk bent en een meer generiek protocol gebruiken, dan bestaat de mogelijkheid een back-up te maken met de tool rsync, zie deze workshop. Die mogelijkheden werken met HiDrive allemaal even makkelijk.

HiDrive-aanbod voor c’t-lezers

Een HiDrive-abonnement voor 1 TB kost 7,50 euro per maand. Als je daar de opties van de uitgebreide toegangsprotocollen, de end-to-end-encryptie en de mogelijkheid tot het maken van back-ups van mobiele apparaten en computers bij optelt, kom je op bijna het driedubbele. We kunnen in samenwerking met Strato voor onze lezers echter de volgende aanbieding doen: het 1TB-abonnement INCLUSIEF alle genoemde opties voor de basisprijs van (blijvend) 7,50 euro per maand. En het eerste jaar betaal je daarvoor zelfs maar één euro per maand. Je kunt na het eerste jaar gewoon opzeggen, dus je zit nergens aan vast. Ga snel naar www.strato.nl/ct om van deze aanbieding gebruik te maken.

Lees uitgebreide achtergrondinfo en meer op je gemak in c't 05/2024

Meer over

HiDrive

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

HiDrive-aanbod voor c’t-lezers

De gratis cloudopslag van HiDrive stopt per 1 mei 2020. Die opslag werd in de praktijk echter steeds minder gebruikt omdat de mogelijkheden beperkt wa...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er