QNAP-NAS back-uppen naar HiDrive

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

Met de cloudopslagdienst HiDrive heb je de mogelijkheid om van je NAS automatisch back-ups te laten maken. We laten hier zien hoe je dat met een QNAP-NAS met de app HBS makkelijk kunt doen.

Bij een andere workshop hebben we uitgelegd hoe je een Synology-NAS met de ingebouwde app Hyper Backup kunt back-uppen naar HiDrive, hier gaan we werken met HBS 3, oftewel Hybrid Backup Sync. Bij het item ‘Reservekopie maken en herstellen’ moet je het HBS-venster soms wat groter maken om de opties te kunnen zien. Klik op ‘Maak nu reservekopie’ en ‘Nieuwe reservekopietaak’.

Selecteer vervolgens om te beginnen de mappen die je wilt back-uppen en klik op volgende. Bij de opslagruimte van bestemming kun je kiezen uit een groot aantal alternatieven, waaronder een (externe) NAS en een twintigtal cloudservers, waaronder HiDrive. Vul in het pop-upvenster van je browser de gebruikersnaam en het wachtwoord van HiDrive in en geef de app expliciet toegang tot je HiDrive-opslagruimte.

Bedenk een naam voor de opslagruimte (bijvoorbeeld Laptop-backup) en laat die aanmaken. Daarna kun je door de mappenstructuur van je HiDrive-cloud wandelen om een map aan te maken (bijvoorbeeld ‘QNAP-backup’) en selecteren waar de back-ups in terecht moeten komen.

Schema instellen

Bij het schema kun je kiezen uit het instellen met de planner (met een maximum van 30 schema’s), een eenmalige keer of geen schema.

Kies bij de planner bij Wekelijks voor een back-up op de werkdagen, bijvoorbeeld om 23:30. Als je wilt kun je ook een einddatum instellen waarna er geen back-ups meer worden gemaakt.

Als je wilt, kun je meerdere versie van je bestanden laten bewaren. Kies bij Versiebeheer dan voor ‘Versiebeheer inschakelen’ en zet het aantal ‘Behouden versies’ op een schappelijk aantal – overigens met een redelijk onzinnig maximum van 65536.

Je kunt ook werken met wat QNAP een ‘Slim versiebeheer’ noemt. Uit het voorbeeld wordt niet meteen duidelijk wat daarmee bedoeld wordt, dus laat die optie maar voor wat hij is.

Bestanden filteren

Ten slotte kun je nog kiezen of je filters op de bestanden wilt toepassen. Dat kan op bestandsgrootte of op al dan niet uitgezonderde bestandstypen. Je kunt bijvoorbeeld alleen documenten laten back-uppen. Het wordt niet meteen duidelijk welke bestandstypen daar allemaal onder vallen, maar de gangbare officebestanden in ieder geval wel.

Bij de compressie-instellingen kun je ook bepaalde bestandstypen laten uitsluiten en natuurlijk de compressiegraaf instellen van laag tot hoog. De gecomprimeerde bestanden komen dan als *.qnap.bz2 op HiDrive terecht. Bij de limiet van de bestandsgrootte geef je aan dat bestanden die kleiner zijn dan die limiet niet gecomprimeerd hoeven te worden.

Als alles ingesteld is, klik je op Maken om de back-uptaak te activeren. Wil je meteen een back-up maken, klik dan op ‘Maak nu een reservekopie’.

Back-up herstellen

De bestanden komen op HiDrive in een qdff-map te staan. Met die bestanden kun jij (en anderen) verder niets, die kun je er alleen weer met HBS uithalen.

Klik bij HBS bij de back-uptaak rechtsboven op Herstellen. Je gaat dan een hersteltaak aanmaken. Daarbij kun je kiezen naar herstellen naar de oorspronkelijke locatie of naar een te selecteren locatie. Selecteer vervolgens de map(pen) die je wilt herstellen en van welke back-upversie je die wilt herstellen.

De werkwijze van het aanmaken van een hersteltaak is verder vergelijkbaar met die van een back-uptaaj: stel een schema in (dat zal voor herstelwerkzaamheden meestal eenmalig zijn), stel eventueel een snelheidslimiet in en laat de taak vervolgens uitvoeren.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Meerdere back-uptaken

Na je eerste back-uptaak kun je er nog meerdere instellen, bijvoorbeeld voor het back-uppen van de bestanden van huisgenoten die ook als reservekopieën in een gebruikersmap op de NAS worden gezet. Op die manier kunnen de bestanden van alle gebruikers geback-upt worden.

Het voordeel van het op deze manier back-uppen naar de HiDrive-cloudopslag is dat je daar verder geen omkijken meer naar hebt. Mocht er onverhoopt iets misgaan, dan staan er van alle belangrijke bestanden in ieder geval nog kopieën op HiDrive. Want zoals altijd geldt: één back-up is géén back-up.

Voor een Synology-NAS is de werkwijze vergelijkbaar, zie deze workshop. Wil je niet afhankelijk zijn van met welke NAS je op een bepaald moment aan het werk bent en een meer generiek protocol gebruiken, dan bestaat de mogelijkheid een back-up te maken met de tool rsync, zie deze workshop. Die mogelijkheden werken met HiDrive allemaal even makkelijk.

HiDrive-aanbod voor c’t-lezers

Een HiDrive-abonnement voor 1 TB kost 7,50 euro per maand. Als je daar de opties van de uitgebreide toegangsprotocollen, de end-to-end-encryptie en de mogelijkheid tot het maken van back-ups van mobiele apparaten en computers bij optelt, kom je op bijna het driedubbele. We kunnen in samenwerking met Strato voor onze lezers echter de volgende aanbieding doen: het 1TB-abonnement INCLUSIEF alle genoemde opties voor de basisprijs van (blijvend) 7,50 euro per maand. En het eerste jaar betaal je daarvoor zelfs maar één euro per maand. Je kunt na het eerste jaar gewoon opzeggen, dus je zit nergens aan vast. Ga snel naar www.strato.nl/ct om van deze aanbieding gebruik te maken.

Lees uitgebreide achtergrondinfo en meer op je gemak in c't 06/2024

Meer over

HiDrive

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

HiDrive-aanbod voor c’t-lezers

De gratis cloudopslag van HiDrive stopt per 1 mei 2020. Die opslag werd in de praktijk echter steeds minder gebruikt omdat de mogelijkheden beperkt wa...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er