HiDrive toegankelijk via meerdere protocollen

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

Bij het uitwisselen van back-uppen van bestanden in de cloud moet je wel de mogelijkheid hebben om weer bij die bestanden te kunnen. Of iemand anders er toegang toe geven. Dan is het een voordeel als de cloudopslag via meerdere protocollen bereikbaar is. We laten aan de hand van HiDrivezien wat er op dat gebied allemaal kan.

Met de cloudopslag HiDrive heb je meerdere mogelijkheden om bij je bestanden te kunnen. Niet alleen om ze in de cloud te zetten, maar ook om ze daar weer af te halen. Of anderen toegang tot die bestanden te geven.

In dit artikel gaat we niet zozeer in op het delen van bestanden, maar het op verschillende manieren toegang kunnen krijgen tot je bestanden. Bij de cloudopslagdienst HiDrive zijn daar meerdere mogelijkheden voor.

 

Mogelijke protocollen

Met de standaardversie van HiDrive kun je de bestanden alleen met je browser beheren, maar voor een meerprijs zijn er de variant Basic met WebDAV en SMB en de variant Extended met daarnaast ook Rsync, FTP, SCP en Git. Bij de aanbieding die speciaal voor c’t-lezers geldt (zie onderaan op deze pagina) zijn al die protocollen echter inclusief!

Met WebDAV kun je vanuit Verkenner bij je cloudopslag. Als je klikt op ‘Servernamen en URL’s’ krijg je een overzicht van hoe je de verschillende protocollen moet gebruiken. Voor WebDAV is dat ‘https://webdav.hidrive.strato.com/’.

Als je dat naar de adresbalk van een filemanager Verkenner kopieert, zul je gevraagd worden om je toegangsgegevens. Daarna ben je ingelogd en kun je met Verkenner op dezelfde manier met de bestanden op je cloudopslag omgaan als met iedere andere map op je systeem.

Voor SMB/CIFS geldt een vergelijkbaar verhaal. Als je de link die bij je besturingssysteem kopieert naar het programma waar je de cloudopslag mee wilt benaderen, zul je daar toegang toe krijgen. Daarmee moet het bijvoorbeeld mogelijk zijn om met je mediaspeler (zoals een Raspberry Pi t Kodi) bij de map met muziekbestanden of video’s te komen.

Je kunt op de webpagina https://diag.hidrive.strato.com:445/ controleren of je op die manier vanuit je eigen netwerk toegang kunt krijgen, of dat je die poort door je router wellicht nog geblokkeerd wordt.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Bestanden kopiëren

Met het rsync-protocol kun je bestanden en mappen op verschillende media met elkaar vergelijken en synchroniseren. We hebben in deze workshop laten zien hoe je met rsync een Synology-NAS automatisch kunt laten back-uppen.

Met het aloude FTP-programma FileZilla(of welke andere FTP-client dan ook) is het mogelijk om bestanden tussen twee locaties uit te wisselen, waarbij de ene locatie het apparaat is waar de FTP-client op draait, en op de andere locatie moet dan een FTP-server draaien.

HiDrive beschikt over een FTP-server, waardoor je met een FTP-client kunt inloggen en bestanden van en naar je cloudopslag kunt kopiëren. Als FTP-server geef je ftp.hidrive.strato.com op, als gebruikersnaam en wachtwoord je HiDrive-accountgegevens. Standaard gebruikt FTP poort 21, dus je netwerk moet die poort wel open hebben staan om het FTP-protocol te kunnen gebruiken.

FTP-verkeer wordt niet versleuteld, je kunt daarom beter het protocol FTPS of beter nog SFTP gebruiken – als je FTP-client dat ondersteunt.

Het SCP-protocol werkt op een vergelijkbare manier. Je moet met een SCP-client (zoals WinSCP voor Windows) inloggen met je accountgegevens bij scp.hidrive.strato.com en maakt dan via de SSH-poort 22 contact met de HiDrive-cloud. Ook dan kun je je bestanden heen en weer kopiëren.

Meerdere wegen naar Rome

Het blijkt dat er voor elke toepassing en voor elk besturingssysteem wel een mogelijkheid is om contact te maken met je HiDrive-cloud. Daardoor ben je niet beperkt tot één systeem met één communicatievorm, maar kun je zelfs op je smartphone of tablet met een HiDrive-app bij je bestanden om iemand bijvoorbeeld wat foto’s te laten zien. Dan ben je niet afhankelijk van de cloud van de betreffende fabrikant.

Met de onderstaande aanbieding voor c’t-lezers kun je dat zelf allemaal makkelijk eens uitproberen.

HiDrive-aanbod voor c’t-lezers

Een HiDrive-abonnement voor 1 TB kost 7,50 euro per maand. Als je daar de opties van de uitgebreide toegangsprotocollen, de end-to-end-encryptie en de mogelijkheid tot het maken van back-ups van mobiele apparaten en computers bij optelt, kom je op bijna het driedubbele. We kunnen in samenwerking met Strato voor onze lezers echter de volgende aanbieding doen: het 1TB-abonnement INCLUSIEF alle genoemde opties voor de basisprijs van (blijvend) 7,50 euro per maand. En het eerste jaar betaal je daarvoor zelfs maar één euro per maand. Je kunt na het eerste jaar gewoon opzeggen, dus je zit nergens aan vast. Ga snel naar www.strato.nl/ct om van deze aanbieding gebruik te maken.

Lees uitgebreide achtergrondinfo en meer op je gemak in c't 05/2024

Meer over

HiDrive

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

HiDrive-aanbod voor c’t-lezers

De gratis cloudopslag van HiDrive stopt per 1 mei 2020. Die opslag werd in de praktijk echter steeds minder gebruikt omdat de mogelijkheden beperkt wa...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er