Zoeken zonder Bing: zoeken in Windows zonder webresultaten

Marco den Teuling
0

Als je in Windows via het zoekvak van taakbalk of startmenu een bestand zoekt, krijg je niet alleen resultaten die op je pc staan. Je zoektekst wordt ook doorgestuurd en je krijgt resultaten op internet van Microsofts zoekmachine Bing. Zoeken zonder Bing kan met de stappen hier beschreven.

In principe is het zoeken naar bestanden in Windows erg eenvoudig. Je typt gewoon een tekstfragment in het zoekveld van de Taakbalk in, dat in de bestandsnaam of in het document zelf moet voorkomen. Na een korte of langere wachttijd krijg je de toepasselijke bestanden te zien.

Zoekvak verbergen

Het zoekvak in de Taakbalk, dat alleen maar ruimte in beslag neemt, heb je hier eigenlijk niet eens voor nodig. Zelfs als het zoekvak niet zichtbaar is, kun je het startmenu openen met een klik op het Windows-pictogram of door op de Windows-toets te drukken. Daarna kun je gewoon beginnen met typen. Om het zoekvak uit de Taakbalk te verwijderen, klik je met de rechtermuisknop op een vrij gedeelte van de Taakbalk om het snelmenu op te roepen en selecteer je een van de opties uit het submenu Zoeken.

Windows taakbalk zoekvak uitschakelen

Het zoekvak kun je eventueel uitschakelen via rechtsklikken en het snelmenu.

Resultaten van internet

Onder gebruikers die privacy belangrijk vinden, heeft het zoeken via de Taakbalk of het startmenu geen goede reputatie: wat je daar intypt, stuurt Windows ook naar Microsofts zoekmachine Bing om zowel lokale programma’s en documenten als websites te kunnen presenteren. Maar het gaat Microsoft toch helemaal niets aan wat je op je harde schijf zoekt? Die loslippigheid kun je sinds Windows 10 1803 alleen nog door een ingreep in het register uitschakelen. In de Windows-opties vind je hiervoor geen instelling.

zoekopties Windows internet cloud

Helemaal zoeken zonder Bing en alle internetresultaten uitschakelen lukt niet via de Windows-opties.

Zoeken zonder Bing

Om te zoeken zonder Bing, moet je in het register van Windows wijzingen aanbrengen. Dat kan geen kwaad, maar voorzorgsmaatregelen nemen is altijd verstandig. Maak voor de zekerheid eerst een herstelpunt en een back-up van belangrijke gegevens.  Voer daarna de volgende stappen uit:

  1. Start het programma Register-editor door in het zoekvak regedit te typen en op Enter te drukken.
  2. Ga in Register-editor naar de sleutel HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Search.
  3. Maak de DWORD-waarden BingSearchEnabled en Cortana­Consent als die nog niet beschikbaar zijn. Klik daarvoor met de rechtermuisknop op een leeg gedeelte in het rechtervenster, kies DWORD en typ de naam.registereditor zoeken zonder Bing
  4. Dubbelklik op BingSearchEnabled en geef de waarde 0 (het cijfer nul) als inhoud op.  Doe hetzelfde voor CortanaConsent. Je kunt de register-editor nu sluiten.
  5. Kies Afmelden in Windows en log opnieuw in of herstart je pc.

Het zoekvak zou nu alleen nog maar lokale resultaten moeten vinden.

(Informatie afkomstig uit het artikel van Hajo Schulz en Noud van Kruysbergen, c’t magazine 9/2020, p. 42)

 


Ontvang meer handig tips voor Windows!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Meer praktische Windows-tips vind je in Windows 10 Praktijkhandboek

Meer over

Software

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

De optimale pc 2024

Pc doe-het-zelvers kunnen momenteel kiezen uit een enorm aanbod aan snelle processors, ssd’s en grafische kaarten. Onze tips helpen je de juiste onder...

Met Raspberry Pi port knocking de computers in je netwerk beveiligen

Iedereen die een computer of server met het openbare internet verbindt, wordt al snel het doelwit van hackers. Sommige wetenschappers gaan ervan uit d...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er